• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

zongedroogde tomaten maken

Posted by: hanlos    Tags:  Italiaanse keuken    Posted date:  januari 9, 2015  |  No comment




 

Als je in Italië bent geweest, heb je zeker kennis kunnen maken met Italiaanse keuken en eetgewoonten. Heerlijke gerechten, waar ook ruimschoots de tijd voor wordt genomen om deze te nuttigen! Zongedroogde tomaten kunnen jou niet hebben gemist. Je koopt deze tegenwoordig ook gewoon in de Nederlandse supermarkt, maar je kunt ook makkelijk zelf zongedroogde tomaten maken. En dat is makkelijker dan je denkt. Zongedroogde tomaten maken doe je zo!


Zongedroogde tomaten maken

Laten we direct beginnen met het volgende: er wordt een beetje ‘gesmokkeld’ in dit stappenplan. Waar wordt gesproken over zongedroogde tomaten, wordt in het plan niet de zon, maar een oven gebruikt om de tomaten te drogen. Het resultaat is er niet minder lekker om!

zongedroogde tomaten maken 3Zongedroogde tomaten zijn typisch Mediterraans. Ze worden gegeten als aperitief of als bijgerecht. Ze worden bewaard onder olijfolie, met toevoeging van bijvoorbeeld kruiden en knoflook. Tomaten zijn van nature héél gezond. Zongedroogde tomaten verliezen door het drogen aan vitaminen en door de olie waaronder je ze bewaart, zijn ze wat minder gezond. Je eet ze echter niet omdat ze gezond zijn, maar omdat ze zo lekker zijn! Zongedroogde tomaten zijn makkelijk te maken. Je kunt hierbij rekening jouden met jouw eigen wensen. Wat vind jij het lekkerste?

 

Ingrediënten zongedroogde tomaten maken

Voor het maken van een bord vol zongedroogde tomaten, heb je het volgende nodig!

  • zongedroogde tomaten maken500 gram tomaten (pruimtomaten of Tasty Tom)
  • zeezout
  • 4 takjes verse tijm
  • 120 milliliter olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • een afsluitbare glazen pot
  • 2 snijplanken
  • bakpapier
  • een oven met bakplaat en/of rooster

 

Stappenplan zongedroogde tomaten maken

Genoeg gekletst, aan de slag. Met deze stappen kun jij zelf zongedroogde tomaten maken:

  • Verwarm de oven voor op 100 graden Celsius
  • Leg een vel bakpapier op de bakplaat en plaats de bakplaat net onder het midden van de oven. Het rooster komt in het midden van de oven te hangen
  • Was de tomaten en snijd deze in partjes (3 partjes per tomaat)
  • Neem een snijplank of een lege ruimte op het aanrecht
  • Leg een vel bakpapier op de plank of aanrecht
  • Leg de tomatenpartjes met het vel naar beneden op het bakpapier
  • Bestrooi de tomaatjes met het zeezout
  • Leg nog een vel bakpapier over de tomaten
  • Leg vervolgens een tweede (snij)plank op de tomaatjes
  • Verzwaar de plank met iets zwaars, bijvoorbeeld enkele boeken
  • Laat dit gedurende 20 minuten zo liggen
  • Het zout trekt in de tomaat en neemt vocht op. Door de druk wordt ook vocht uit de tomaatjes gedrukt. Je kunt het pressen ook achterwege laten, waardoor de tomaatjes meer vochtig en zacht zullen blijven!
  • Neem het rooster van de oven en plaats de tomaatjes op het rooster
  • Mocht er nog duidelijk zout op een tomaatje zitten, haal dit er vanaf!
  • Bestrooi de tomaten met de verse tijm
  • Plaats het rooster in de oven, net boven de bakplaat om het lekkende vocht op te vangen
  • Laat de tomaten 5 uur (!) drogen in de oven
  • Je kunt tussentijds af en toe proeven hoe de tomaten er voor staan. Het zijn jouw zongedroogde tomaten, dus jij bepaalt hoe droog je ze wilt hebben!
  • Ter voorbereiding op het kunnen bewaren van de tomaten, snijd je de knoflook heel fijn
  • Doe een laagje olijfolie in de pot en voeg de knoflook toe
  • Als de tomaten klaar zijn, doe je deze in de pot
  • Giet de rest van de olijfolie over de tomaten, zodat de zongedroogde tomaten helemaal onder de olie staan. Op deze wijze kun je de zongedroogde tomaten maanden bewaren, zelfs buiten de koeling. De olijfolie is een natuurlijk conserveringsmiddel!

 

Tips zongedroogde tomaten maken

Met deze tips kun jij een beetje variëren met jouw tomaatjes. Zo kun jij naar eigen smaak en wens bepalen, hoe jouw tomaatjes moeten zijn!

  • Hoe langer jij de tomaatjes in de oven houdt, des te meer zijn zullen drogen. Het effect is dat ze wat taaier zullen worden. Dit wordt wel als ‘chewy’ aangeduid!
  • Als je de tomaten droogt op een rooster in de oven, loopt het vocht uit de tomaten. Als je de tomaten in plaats van op een rooster, op een bakplaat met bakpapier legt, blijft het vocht in de tomaat en zo krijg je iets meer vochtige gedroogde tomaatjes!
  • Door het toevoegen van een klein beetje suiker tijdens het drogen, krijgen jouw zongedroogde tomaatjes een iets zoetere smaak!

 

Zo makkelijk is zongedroogde tomaten maken. Buon appetito!

 

Kijk eens verder op zomaakjehetzelf.nl voor meer lekkere recepten en handige klustips!

 

zongedroogde tomaten maken 2

volrecepten.nl








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013