zelf zeep maken

Wil jij ook een eigen teint geven aan jouw badkamer? Of jouw moeder een speciaal en persoonlijk cadeau geven? Denk dan eens aan zelf zeep maken! En met de juiste ingrediënten en dit stappenplan is zelf zeep maken makkelijker dan je denkt.


Zelf zeep maken: benodigdheden

Voor het maken van een blok zeep heb je de volgende dingen nodig:

Door te variëren met de hoeveelheden van de ingrediënten of door veranderen van ingrediënten kun je andere soorten zeep maken. Wat dacht je van olijfolie in plaats van rundervet?

 

Stappenplan voor zelf zeep maken

Doorloop de volgende stappen en jij wast binnenkort je handen met jouw eigen zeep:

Zo makkelijk is zelf zeep maken!

 

Versneld zelf zeep maken

Wil je niet weken moeten wachten op jouw zeep, dan kun je de laatste fase, het verzepen, aanzienlijk verkorten van enkele weken tot slechts één uur. Deze versnelde procedure staat bekend als hot process, in tegenstelling tot het stappenplan dat boven is beschreven: cold process. Het maken van zeep gaat in zowel hot als cold process hetzelfde. Het is de laatste stap die je versneld. De structuur van de zeep die via het hot process is gemaakt, is iets grover.

De naam hot process komt voort uit het feit dat de zeep een tijdlang kunstmatig warm wordt gehouden. Je kunt het zeepmengsel op verschillende manieren warm houden: in de oven, via au-bain-marie en zo zijn er meer methoden. In onderstaand aanvullend stappenplan voor zelf zeep maken, wordt de oven gebruikt: