• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

zelf zeep maken

Posted by: hanlos    Tags:      Posted date:  december 3, 2013  |  No comment




Wil jij ook een eigen teint geven aan jouw badkamer? Of jouw moeder een speciaal en persoonlijk cadeau geven? Denk dan eens aan zelf zeep maken! En met de juiste ingrediënten en dit stappenplan is zelf zeep maken makkelijker dan je denkt.


Zelf zeep maken: benodigdheden

Voor het maken van een blok zeep heb je de volgende dingen nodig:

  • 500 gram Ossewit rundervet (frituurvet)
  • 67 gram natriumhydroxide
  • 186 milliliter water
  • enkele pannen
  • een weegschaal
  • een maatbeker
  • een roerlepel
  • een thermometer
  • een staafmixer
  • een mal

Door te variëren met de hoeveelheden van de ingrediënten of door veranderen van ingrediënten kun je andere soorten zeep maken. Wat dacht je van olijfolie in plaats van rundervet?

 

Stappenplan voor zelf zeep maken

Doorloop de volgende stappen en jij wast binnenkort je handen met jouw eigen zeep:

  • Doe de natriumhydroxyde voorzichtig in het water
  • Roer de korrels door het water voordat het gaat klonteren
  • Let op, het water wordt heet als reactie op natriumhydroxide
  • Als alle korrels zijn opgelost, laat je de oplossing afkoelen tot 50 graden Celsius
  • Het mengsel dat je nu hebt heet: natronloog. Het afkoelen neemt wat tijd in beslag
  • Doe het rundervet in een pannetje en warm het langzaam op tot eveneens 50 graden Celsius. Dit gaat vrij snel
  • Als beide vloeistoffen dezelfde temperatuur hebben, giet je langzaam al roerend de natronloog in het pannetje met vet
  • Mix met de staafmixer alles goed door elkaar gedurende 15 minuten. Na 15 minuten is het mengsel dikker geworden. Om te controleren of het mengsel de juiste dikte heeft, kun je met de lepel een streep trekken door het mengsel in de pan. Laat het tijdelijk een klein spoor na, dan is de dikte juist.
  • Voeg, indien gewenst, een geurtje, kruiden of een kleurtje toe
  • Giet de substantie in de mal
  • Na 3 dagen is de zeep hard geworden. Je kunt het uit de mal halen
  • Laat de zeep nog eens 3 tot 6 weken rijpen. Dit is belangrijk om de chemicaliën hun werk te laten doen en het water te laten verdampen. De zeep wordt nog harder.

Zo makkelijk is zelf zeep maken!

 

Versneld zelf zeep maken

zelf zeep makenWil je niet weken moeten wachten op jouw zeep, dan kun je de laatste fase, het verzepen, aanzienlijk verkorten van enkele weken tot slechts één uur. Deze versnelde procedure staat bekend als hot process, in tegenstelling tot het stappenplan dat boven is beschreven: cold process. Het maken van zeep gaat in zowel hot als cold process hetzelfde. Het is de laatste stap die je versneld. De structuur van de zeep die via het hot process is gemaakt, is iets grover.

De naam hot process komt voort uit het feit dat de zeep een tijdlang kunstmatig warm wordt gehouden. Je kunt het zeepmengsel op verschillende manieren warm houden: in de oven, via au-bain-marie en zo zijn er meer methoden. In onderstaand aanvullend stappenplan voor zelf zeep maken, wordt de oven gebruikt:

  • Stop het zeepmengsel met pan en al in de oven op 80 graden Celsius gedurende een halfuur tot een uur, afhankelijk van je recept
  • Laat het zeepmengsel absoluut niet boven de 100 graden Celsius komen, dan gaat het koken, schuimen en is dat wil je zeker niet!
  • Het mengsel krijgt een vastere structuur: van een dun vloeibare massa naar een gel-achtige massa. Schep het mengsel geregeld even door
  • Zodra het mengsel de structuur van een gel heeft is de verzeping klaar. Je kunt de pan uit de oven halen
  • Voeg nu eventueel geur en kleur toe
  • Giet je zeepmengsel in de mal.
  • Na een paar uur afkoelen, is jouw zeep hard geworden en direct klaar voor gebruik!

 








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013