zelf ruitenwisservloeistof maken

Zowel in de zomer als in de winter wil je graag schone autoruiten. Het rijdt niet alleen prettiger, het kan zelf gevaarlijk zijn om met vieze ruiten te rijden. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende ruitenwisservloeistof in jouw reservoir hebt. Je koopt het kant-en-klaar in de bouwmarkt of bij de pomp. Je kunt ook zelf ruitenwisservloeistof maken!


Zelf ruitenwisservloeistof maken

Ken je dat: een vieze autoruit en een laaghangende, felle zon? Dat kan je zowel in de zomer als in de winter gebeuren. Jouw zicht vanuit de auto op de weg kan daardoor aanzienlijk belemmerd worden. En dat kan leiden tot zéér gevaarlijke situaties op de weg … niet alleen voor jou, maar ook voor jouw medeweggebruikers! Zeker wanneer je ook nog met slechte weersomstandigheden, zoals sneeuw of regen, te maken hebt. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Daarom is het essentieel dat je altijd rijdt met schone autoruiten. Niet alleen de voorruit, maar óók de zijruiten en achterruit. De voorruit van de auto kun je tijdens het rijden geregeld schoonspuiten met ruitenwisservloeistof en laten schoon vegen met de ruitenwissers. Zorg er voor dat je altijd voldoende ruitenwisservloeistof in het reservoir hebt zitten!

Je kunt ruitenwisservloeistof kant-en-klaar kopen bij een bouwmarkt of bij een benzinepomp in kleine flessen, maar ook in grote jerrycans van wel 10 liter! Er is ruitenwisservloeistof voor de zomer en voor de winter. Ruitenwisservloeistof bestaat grotendeels uit water, dus dat bevriest. De vloeistof voor de winter is voorzien van een stof dat maakt dat de vloeistof niet bevriest bij lage temperaturen. Gebruik in de winter dan ook géén ruitenwisservloeistof voor de zomer. Je kunt de ruitenwisservloeistof voor de zomer herkennen aan de roze kleur. De wintervloeistof is veelal blauw. Je kunt ook zelf ruitenwisservloeistof maken. Dat is erg makkelijk als je weet waar de kant-en-klare mix eigenlijk uit bestaat. Het grootste bestanddeel is water. Daar betaal je wel vele euro’s voor. Dat kan goedkoper!

 

Zelf ruitenwisservloeistof maken: benodigdheden

Hiermee maak je 5 liter van jouw eigen ruitenwisservloeistof:

Wil je de ruitenwisservloeistof in de winter gebruiken? Voeg dan glycol toe. Dit is het spul dat veel wordt verkocht als ‘slotontdooier’! Gebruik de verhouding: 10% van het geheel.

 

Tips bij zelf ruitenwisservloeistof maken