Pizza’s staan al jarenlang bij velen op het wekelijkse menu. Je kunt een pizza laten bezorgen of je kiest voor de kant-en-klare pizza uit de supermarkt. Op deze wijze heb je snel een makkelijke maaltijd op tafel. Het is natuurlijk veel lekkerder als je zelf pizza maken gaat. Maak je eigen pizza met dit recept en stappenplan.
De pizza bestaat uit een ronde bodem van deeg, waarop een variatie van losse ingrediënten wordt gedaan. Door te variëren met de pizzabodem en te combineren met de ingrediënten ontstaat een enorm aanbod aan verschillende pizza’s. De pizza staat al eeuwenlang op het menu bij volkeren rond het Middellandse Zee gebied. En dan wordt niet alleen Italië bedoeld. In heel veel landen in dit gebied worden al duizenden jaren ronde broden gebakken, waarop men losse ingrediënten strooit. Denk bijvoorbeeld ook aan Turkse broden of matses. In feite zijn het allemaal ‘familie’ van de pizza.
Pas in de 17e eeuw wordt in literatuur melding gemaakt van de pizza in de stad Napels. Deze stad wordt wel als de bakermat van de hedendaagse pizza beschouwd. De pizza was een gerecht voor armeren onder de bevolking. Het beleg op de pizzabodem was eigenlijk hetgeen dat was overgebleven van andere maaltijden. Eenzelfde idee zie je bij de Spaanse tapás, wat van origine eigenlijk ook de restjes zijn die werden genuttigd.
In de tweede helft van de 19e eeuw zijn veel Italianen geëmigreerd naar de Verenigde Staten. Zij hebben de Italiaanse keuken meegenomen. Aldaar is de pizza wel een eigen leven gaan leiden. De pizzabodem is veel dikker en luchtiger. Ook is de Amerikaanse pizza veel rijkelijker belegd dan de oorspronkelijke Italiaanse pizza. Tegenwoordig is de pizza voor velen vooral een eenvoudige maaltijd, voor ‘als er geen zin of tijd is om te koken’. Het bedrijfsleven speelt hier goed op in. Pizzeria’s bezorgen de pizza’s gratis thuis, dus je hoeft de deur niet meer uit. Wil je wat geld besparen, dan kun je in de supermarkt diepvriespizza’s kopen.
In de laatste jaren is de trend juist weer om alles vers en zelf te maken. Wil je meedoen aan die trend, maar wil je niet te veel inspanning leveren, dan kun je losse pizzabodems kopen en kun jij zelf pizza maken door alleen nog het beleg te kiezen. Écht lekker wordt het natuurlijk als jij je eigen pizza helemáál zelf gaat maken. Zelf pizza maken is niet moeilijk. Je moet de juiste ingrediënten, een oven en een stappenplan hebben.
Wat heb je nodig voor het maken van je eigen pizza?
De verhouding tussen gist en bloem is belangrijk. Houdt daarom deze hoeveelheden strikt aan!
Nu weet je hoe je zelf een pizza, of eigenlijk hoe je een pizzabodem moet maken. Hier volgen enkele aanraders voor heerlijke pizza’s:
Pizza Quattro Formaggi
Gebruik net als de Italianen de volgende kazen: gorgonzola, mozzarella, pecorino (schapenkaas) en taleggio). Proef het verschil tussen kwalitatieve kazen die je bij de kaasspecialist koopt (bijvoorbeeld op de markt) en de fabrieksproducten uit de supermarkt. Heb je die ervaring éénmaal meegemaakt, dan wil je niets anders meer!
Pizza Bianca
Een pizzabodem belegd met olijfolie, grove zeezout en verse rozemarijn. De pizza is niet vernoemd naar de vrouw van de pizzabakker. Omdat er géén tomatensaus wordt gebruikt, heet deze pizza: de witte pizza (pizza bianca). Een heerlijke variant, véél minder zwaar op de maag dan de hevig belegde pizza’s. Het volle gevoel na het eten van een pizza, wordt vaak veroorzaakt door het beleg en met name de kaas. De pizza bianca is ook lekker als tussendoortje. Let wel, de olijfolie bevat veel calorieën, dus verkijk je daar niet op!
Pizza Margherita
In tegenstelling tot de pizza bianca, is de pizza Margherita wél vernoemd naar een vrouw. In dit geval naar voormalig koningin Margherita, vrouw van koning Umberto I die regeerde over het in 1861 opgerichte koninkrijk Italië in de periode 1878 tot 1900. De koning liet in 1889 ‘s lands beroemdste pizzabakker Raffaele Esposito uit Napels naar de koninklijke paleizen komen om zijn specialiteiten te bereiden voor het koninklijk paar. Speciaal voor deze gelegenheid bedacht de pizzabakker een pizza met tomatensaus, mozzarella en basilicum. De kleuren van deze ingrediënten zijn gelijk aan de kleuren van de Italiaanse vlag. De pizza viel zo in de smaak bij de koningin, dat de pizza vanaf dat moment werd omgedoopt tot de pizza Margherita. Een klassieker, en eigenlijk de standaard voor alle pizza’s. Ook bij kinderen zeer geliefd. Omdat er geen vlees wordt gebruikt is hij voor de vegetarische, als non-vegetarische maaltijd te gebruiken.
De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.
Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.