Ook zo gek op peren? Dan zal perenjam er ook wel in gaan! Zelf perenjam maken is heel makkelijk. Het leuke is dat je allerlei variaties kunt bedenken door ingrediënten toe te voegen. Succes met het maken jouw eigen perenjam!
Zelf perenjam maken
Wist jij dat er wel meer 40 verschillende soorten peren zijn? En dan hebben we het niet over rassen, want daar zijn er meer dan 5.000 van! Je kunt de peren verdelen in zogeheten handperen en stoofperen. De veelal groene handperen zijn sappig en kunnen zo gegeten worden, mits rijp. De stoofperen zijn ook groen, maar droog en hard. Pas na lang koken wordt de stoofpeer eetbaar. Voor het maken van perenjam kun je de gewone handperen nemen, bijvoorbeeld de meest bekende: de Conference peer.
Benodigdheden perenjam maken
Wat heb je allemaal nodig voor het maken van jouw eigen perenjam?
1 kilogram peren - 1 kilogram geleisuiker (dit kun je eventueel minderen tot 750 gram)
- ½ theelepel gemberpoeder
- het sap van een citroen
- een keukenmachine of pureerstaaf
- een pan
- enkele potten met deksel *
* ter voorbereiding dien je de potten en deksels grondig te reinigen. Kook de potten en deksel gedurende 10 minuten in kokend water, zodat bacteriën geen kans meer hebben. Heb je de beschikking over een stoomoven of sterilisatie kit (van de baby) dan kun je dit ook gebruiken.
Stappenplan zelf perenjam maken
Doorloop de volgende stappen en jij zet straks ook jouw eigengemaakte perenjam op tafel!
- Schil de peren, ontdoe ze van het klokhuis en pureer de peren fijn
- Doe de gepureerde peren met de geleisuiker, gemberpoeder en het citroensap in de pan
- Breng het geheel al roerende aan de kook en laat het 4 minuten pruttelen op het vuur
- Vergeet niet te roeren tegen het aankoeken van de suikers op de bodem
- Als tijdens het koken op het mengsel een schuimlaag is gekomen, dan verwijder je deze
- Schenk het perenmengsel in de potten, doe direct het deksel erop en zet de potten op z’n kop op een plaats waar ze kunnen afkoelen
- Door het omgekeerd af laten koelen wordt er een vacuüm in de pot gecreëerd. Hierdoor is de pot langer houdbaar. Echter, je kunt het niet eeuwig bewaren. Wees er verder behoedzaam op, dat er toch een schimmel in de randen van de jampot is gaan zitten. Dan is de pot of het deksel niet goed schoon geweest, of heeft er toch lucht bij de jam kunnen komen. Je doet er verstandig aan om deze pot met inhoud weg te gooien.
Zo makkelijk is perenjam maken. Eet smakelijk!