zelf mosterd maken

In Nederland is een lik mosterd bij de kroket of rookworst héél gewoon. In plaats van een pot mosterd kopen in de winkel, kun je ook zelf mosterd maken! Zelf mosterd maken is helemaal niet moeilijk!


Zelf mosterd maken

In Nederland en België wordt mosterd met name gebruikt als smaakmaker. Een likje mosterd op een kroket, op een hot dog of bij een blokje kaas of worst uit het vuistje. De mosterdzaden worden in Oosterse keukens voor veel meer toepassingen gebruikt. Het recept van mosterd is al eeuwenoud. De Romeinen en oude Grieken kenden de mosterd al. Ook in de bijbel wordt over mosterdzaad geschreven. In Europa was tot in de Middeleeuwen de mosterd de enige pittige specerij die verkrijgbaar was. Pas later, nadat de kolonisatie op gang kwam in de Gouden Eeuw, kwamen andere specerijen uit de rest van de wereld naar Europa toe!

Zelf mosterd maken is makkelijk. Het leuke is dat je jouw favoriete mosterd zelf kunt maken door te experimenteren met ingrediënten. Houd je van pittig of juist een milde smaak? Grof of fijn gemalen? Door andere ingrediënten toe te voegen, kun je bijvoorbeeld een zoete smaak meegeven. Zelf mosterd maken doe je zo!

 

Zelf mosterd maken: ingrediënten

Voor het maken van jouw eigen mosterd, heb je nodig:

* Je kunt hier kiezen uit vloeistof als water, wijnazijn, balsamico azijn, rode of witte wijn, bier. Je kunt ook een mix maken van vloeistoffen, zolang de hoeveelheid maar 2,5 deciliter is.

 

Zelf mosterd maken: stappenplan

Als je de volgende stappen doorloopt, maak jij de lekkerste mosterd zelf:

 

Tips voor zelf mosterd maken

Er zijn vele soorten mosterd verkrijgbaar in de winkel. Je kunt ook bij het zelf mosterd maken experimenteren om zo jouw favoriete mosterd te ontdekken. Niet alleen door te variëren met het vocht (zie beschrijving ingrediënten) of de grofheid van de mosterd. Door het toevoegen van extra ingrediënten kun je andere mosterdsoorten maken. Voeg onderstaande ingrediënten per 125 gram mosterd toe: