Iedereen die wel eens in Italië is geweest, kent de citroenlikeur limoncello wel. Een zoete likeur op basis van citroenen, die vooral in het zuidelijke deel van Italië veel wordt gedronken. Limoncello kun je kopen in de winkel of bij de slijter, maar je kunt ook zelf limoncello maken. Dat is niet heel moeilijk.
Limoncello is een likeur gemaakt op basis van citroenschillen. De likeur heeft een alcoholpercentage van 30 a 35%. Vooral de gebieden rond de stad Napels, zoals de Amalfi kust en het eiland Capri staan bekend om hun excellente limoncello. Het geheim zit hem natuurlijk in de voortreffelijke citroenen die ze daar kunnen kweken. Je drinkt limoncello het beste wanneer deze een temperatuur heeft van 5 graden Celsius. Velen drinken de limoncello als hij ijs- en ijskoud is. Dat mag je natuurlijk zelf weten.
Zelf limoncello maken is niet moeilijk. Misschien mag je het zelfs makkelijk noemen. Er zijn vele recepten beschikbaar voor het zelf maken van limoncello. Het recept dat hieronder is beschreven komt uit de streek van de Amalfi kust … dus origineel.
Voor het zelf maken van limoncello heb je de volgende ingrediënten en artikelen nodig:
De beste citroenen voor het zelf limoncello maken zijn de citroenen uit de omgeving van Sorrento. Traditioneel wordt de échte limoncello met deze citroenen gemaakt. De limoncello mag in dat geval zelfs de titel ‘Liquore di Limone di Sorrento P.G.I.’ dragen. Nu is het aannemelijk dat jij deze citroenen niet of moeilijk kunt vinden in Nederland. Geen punt, je kunt ook gewoon biologische citroenen nemen. Let wel, niet-biologische citroenen bevatten waarschijnlijk bestrijdingsmiddelen. Die zitten veelal in de schil. Aangezien je voor met maken van limoncello juist de schil nodig hebt, wordt het afgeraden niet-biologische citroenen te gebruiken.
Doorloop de volgende stappen en ook jij kunt lekkere limoncello maken!
Gefeliciteerd, jouw limoncello is klaar! Zet het even in de koelkast of vrieskist alvorens het te drinken. Koud is limoncello echt het lekkerst. Let op, je kunt zelfgemaakte limoncello niet onbeperkt bewaren. Als je het in flessen doet die je goed kunt afsluiten, bijvoorbeeld met een kurk of beugelfles, kun je het makkelijk een jaar of twee bewaren.
De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.
Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.