• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

zelf limoncello maken

Posted by: hanlos    Tags:  alcohol    Posted date:  november 7, 2013  |  No comment




Iedereen die wel eens in Italië is geweest, kent de citroenlikeur limoncello wel. Een zoete likeur op basis van citroenen, die vooral in het zuidelijke deel van Italië veel wordt gedronken. Limoncello kun je kopen in de winkel of bij de slijter, maar je kunt ook zelf limoncello maken. Dat is niet heel moeilijk.


Zelf limoncello maken

Limoncello is een likeur gemaakt op basis van citroenschillen. De likeur heeft een alcoholpercentage van 30 a 35%. Vooral de gebieden rond de stad Napels, zoals de Amalfi kust en het eiland Capri staan bekend om hun excellente limoncello. Het geheim zit hem natuurlijk in de voortreffelijke citroenen die ze daar kunnen kweken. Je drinkt limoncello het beste wanneer deze een temperatuur heeft van 5 graden Celsius. Velen drinken de limoncello als hij ijs- en ijskoud is. Dat mag je natuurlijk zelf weten.

Zelf limoncello maken is niet moeilijk. Misschien mag je het zelfs makkelijk noemen. Er zijn vele recepten beschikbaar voor het zelf maken van limoncello. Het recept dat hieronder is beschreven komt uit de streek van de Amalfi kust … dus origineel.

 

Zelf limoncello maken: benodigdheden

Voor het zelf maken van limoncello heb je de volgende ingrediënten en artikelen nodig:

    weckpot

  • de schillen van 6 of 7 grote citroenen
  • 1 liter wodka, grappa of jenever
  • 1250 milliliter water
  • 700 gram suiker
  • grote weckpot
  • dunschiller
  • een pan
  • een zeef

De beste citroenen voor het zelf limoncello maken zijn de citroenen uit de omgeving van Sorrento. Traditioneel wordt de échte limoncello met deze citroenen gemaakt. De limoncello mag in dat geval zelfs de titel ‘Liquore di Limone di Sorrento P.G.I.’ dragen. Nu is het aannemelijk dat jij deze citroenen niet of moeilijk kunt vinden in Nederland. Geen punt, je kunt ook gewoon biologische citroenen nemen. Let wel, niet-biologische citroenen bevatten waarschijnlijk bestrijdingsmiddelen. Die zitten veelal in de schil. Aangezien je voor met maken van limoncello juist de schil nodig hebt, wordt het afgeraden niet-biologische citroenen te gebruiken.

 

zelf limoncello maken: stappenplan

Doorloop de volgende stappen en ook jij kunt lekkere limoncello maken!

  • schil de citroenen met een dunschiller
  • neem alleen het gele van de schillen en niet het bitter smakende witte deel van de schil
  • doe de schillen in de grote weckpot
  • voeg de alcohol toe aan de schillen in de pot
  • sluit de pot goed af en zet de pot weg op een koele plaats gedurende 7 dagen
  • let op, je kunt nu niet achterover leunen!
  • op de 6e dag kook je 1250 milliliter water in een pan
  • voeg de suiker toe en roer het geheel door totdat de suiker helemaal is opgelost
  • laat het suikerwater (siroop) een nacht goed afkoelen
  • op de 7e dag giet je de alcohol met citroenschillen door een zeef
  • de schillen heb je niet meer nodig
  • voeg het suikerwater (siroop) toe aan de alcohol
  • roer het geheel goed door

 

Gefeliciteerd, jouw limoncello is klaar! Zet het even in de koelkast of vrieskist alvorens het te drinken. Koud is limoncello echt het lekkerst. Let op, je kunt zelfgemaakte limoncello niet onbeperkt bewaren. Als je het in flessen doet die je goed kunt afsluiten, bijvoorbeeld met een kurk of beugelfles, kun je het makkelijk een jaar of twee bewaren.

 





Related Posts

bloody mary maken
juni 17, 2014

  De Bloody Mary is een verfrissende 'smoothy' van tomaten. Deze drank schijnt een goede remedie te zijn tegen de kater...


rode wijn maken
mei 23, 2014

  Heerlijk bij het eten of gewoon op je terras op een zwoele zomeravond: een glas rode wijn. Een fles rode wijn kun je kopen...


zelf Gluhwein maken
december 6, 2013

Een drankje dat echt hoort bij de Kerstperiode is Gluhwein. Je vindt het op traditionele Kerstmarkten in Duitsland en vanzelfsprekend...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013