Een lekkere kroket kun je bij de snackbar of ‘uit de muur’ halen. Je kunt óók zelf kroketten maken. En zelf kroketten maken is helemaal niet zo moeilijk als je wellicht denkt. Jij maakt jouw eigen kroket met dit stappenplan.
Zelf kroketten maken is niet moeilijk. Naast natuurlijk de beste ingrediënten moet je vooral er de tijd voor nemen. Even snel wat kroketten maken is er niet bij. Trek er gerust een ruime middag en een nacht voor uit. De nacht is om de ragout te laten stijven. Je wordt er rijkelijk voor beloond met jouw eigengemaakte kroketten!
Spreken we over de kroket, dan wordt hier de rundvleeskroket mee bedoeld. Het gaat om een ragout van rundvlees omhuld door een krokante korst. Je bakt de kroket in de frituur. Er zijn vele varianten op de kroket verkrijgbaar en dus ook te maken. Zo kun je het rundvlees vervangen door kalfsvlees. Je hebt bijvoorbeeld de aardappelkroket, garnalenkroket, goulashkroket, satékroket, groentekroket of de kaaskroket. Een kroket wordt vaak als tussendoortje (snack) gegeten, veelal in combinatie met een beetje mosterd, mayonaise of ketchup.
De kroket komt al voor in de Franse kookliteratuur begin 18e eeuw. In de Nederlandse keuken komt recepten voor zelf kroketten maken voor omstreeks 1830. Was de kroket vroeger een zeer chique gerecht, na de Tweede Wereldoorlog is de kroket een snack geworden, zoals wij deze nu nog kennen. Jarenlang was het zelfs de meest gegeten snack in Nederland, maar die plek is midden jaren ’90 overgenomen door de frikandel.
Voor het maken van de bouillon heb je nodig:
Voor het maken van de ragout heb je verder nodig:
Voor het maken van de kroketten heb je tenslotte nodig:
Je gaat nu aan de slag. Zelf kroketten maken doe je zo!
Alles wat je tot nu toe hebt gedaan is voorbereidend werk geweest. Nu ga je echt zelf kroketten maken.
De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.
Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.