zelf kaas maken

Zelf kaas maken is niet alleen heel erg leuk, het is ook bijzonder lekker. Kaas is echt zo’n product dat je jouw leven lang altijd maar koopt in de winkel, terwijl je het ook prima zelf kunt maken. Een beetje oefening baart al snel kunst!


Zelf kaas maken

Het zelf maken van kaas is een klus waar je even de tijd voor moet nemen. Het is redelijk arbeidsintensief, maar als je dan jouw eerste, eigengemaakte kaasje in handen hebt, dan glunder je van oor tot oor. Zelf kaas maken is niet bijzonder moeilijk. Je moet alleen wel weten wat je moet doen, welke ingrediënten je nodig hebt en welke spullen, zoals gereedschappen. Je zult wel eerst wat inkopen moeten doen, voordat je aan de slag kunt gaan met zelf kaas maken!

 

Ingrediënten voor het zelf maken van kaas

Wat heb je allemaal nodig voor het maken van één kaasje?

Met betrekking tot de melk, kun je kiezen om koeienmelk of geitenmelk te gebruiken. Bij voorkeur maak je jouw kaas van verse, rauwe melk. Het is begrijpelijk dat je niet altijd de beschikking hebt over verse, rauwe melk. Gebruik dan gewoon biologische volle melk uit de winkel.

Kaasferment en stremsel haal je bij gespecialiseerde (web)winkels voor kaas maken. Kaasferment koop je per zakje en dit gebruik je om van melk zuursel te maken. Veelal heb je één zakje nodig om van een liter melk zuursel te maken. Het zuursel ondersteunt de bacterieverwerking bij het kaasmaken. Het stremsel heb je daarentegen nodig om de melk te laten stremmen. Stremmen is het dik laten worden van de melk.

 

Gereedschap voor zelf kaas maken

Met alléén ingrediënten ben je er niet. Je hebt ook materialen en gereedschappen nodig:

Je kunt ervoor kiezen om alle spullen los te kopen. Zeker wanneer je van plan bent om frequent zelf een kaas te maken, is dat aan te raden. Je kunt de kwalitatief betere, dus iets duurdere producten aanschaffen. Dat verdient zich zeker weer terug. Wil je één keer proberen zelf een kaas te maken, dan kun je kiezen voor een alles-in-één set. Dan ben je vaak voordeliger uit. Alle ingrediënten, materialen en gereedschappen vind je in de gespecialiseerde (web)winkels voor het zelf maken van kaas. Een voorbeeld hiervan is www.zelfkaasmaken.nl

 

Zelf kaas maken … aan de slag

Eet smakelijk. Met behulp van dit stappenplan kan nu óók jij zelf kaas maken!

 

Tips voor het zelf kaas maken

Heb je het maken van een ‘standaard’ kaas onder de knie, dan kun je ook eens denken aan variaties. Je kunt bijvoorbeeld eens geitenmelk in plaats van koeienmelk nemen. Ook kun je bijvoorbeeld komijnzaad toevoegen voor een heerlijke komijnekaas. Je kunt een kleine en een grote kaas maken. Wat jij wilt! In de gespecialiseerde (web)winkels vind je ook verschillende kaasvormen, persen en zelfs kaas coating (kaaslak) om de kaas in een jasje te gieten. Dan is het écht net als in de winkel.