• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

zelf kaas maken

Posted by: hanlos    Tags:  zuivel    Posted date:  november 5, 2013  |  No comment




Zelf kaas maken is niet alleen heel erg leuk, het is ook bijzonder lekker. Kaas is echt zo’n product dat je jouw leven lang altijd maar koopt in de winkel, terwijl je het ook prima zelf kunt maken. Een beetje oefening baart al snel kunst!


Zelf kaas maken

Het zelf maken van kaas is een klus waar je even de tijd voor moet nemen. Het is redelijk arbeidsintensief, maar als je dan jouw eerste, eigengemaakte kaasje in handen hebt, dan glunder je van oor tot oor. Zelf kaas maken is niet bijzonder moeilijk. Je moet alleen wel weten wat je moet doen, welke ingrediënten je nodig hebt en welke spullen, zoals gereedschappen. Je zult wel eerst wat inkopen moeten doen, voordat je aan de slag kunt gaan met zelf kaas maken!

 

Ingrediënten voor het zelf maken van kaas

Wat heb je allemaal nodig voor het maken van één kaasje?

  • 3 liter melk
  • kaasferment om zuursel te maken
  • stremsel
  • 0,3 liter water
  • 90 gram zout

Met betrekking tot de melk, kun je kiezen om koeienmelk of geitenmelk te gebruiken. Bij voorkeur maak je jouw kaas van verse, rauwe melk. Het is begrijpelijk dat je niet altijd de beschikking hebt over verse, rauwe melk. Gebruik dan gewoon biologische volle melk uit de winkel.

Kaasferment en stremsel haal je bij gespecialiseerde (web)winkels voor kaas maken. Kaasferment koop je per zakje en dit gebruik je om van melk zuursel te maken. Veelal heb je één zakje nodig om van een liter melk zuursel te maken. Het zuursel ondersteunt de bacterieverwerking bij het kaasmaken. Het stremsel heb je daarentegen nodig om de melk te laten stremmen. Stremmen is het dik laten worden van de melk.

 

Gereedschap voor zelf kaas maken

Met alléén ingrediënten ben je er niet. Je hebt ook materialen en gereedschappen nodig:

zelf kaas maken

  • grote pan
  • schone emmer met deksel
  • wrongelsnijder
  • zeef
  • potloodthermometer
  • kaasdoek
  • kaasvaatje
  • kaaspers

Je kunt ervoor kiezen om alle spullen los te kopen. Zeker wanneer je van plan bent om frequent zelf een kaas te maken, is dat aan te raden. Je kunt de kwalitatief betere, dus iets duurdere producten aanschaffen. Dat verdient zich zeker weer terug. Wil je één keer proberen zelf een kaas te maken, dan kun je kiezen voor een alles-in-één set. Dan ben je vaak voordeliger uit. Alle ingrediënten, materialen en gereedschappen vind je in de gespecialiseerde (web)winkels voor het zelf maken van kaas. Een voorbeeld hiervan is www.zelfkaasmaken.nl

 

Zelf kaas maken … aan de slag

  • doe 3 liter melk in een grote pan
  • voeg 5 tot maximaal 10 centiliter zuursel toe
  • verwarm de melk langzaam tot 29 graden Celsius. Gebruik de potloodthermometer en blijf zeker geregeld roeren!
  • giet de melk over in een schone emmer
  • plaats de emmer op een niet al te koude plaats
  • voeg rustig en al roerend 9 tot maximaal 12 druppels stremsel toe
  • doe het deksel op de emmer en laat het geheel staan voor 30 minuten
  • de bedoeling is dat de melk niet (veel) afkoelt
  • na 30 minuten is de melk voldoende gestremd (dik geworden)
  • pak de emmer en ga met de wrongelsnijder rustig de ‘kaas’ snijden
  • begin langs de rand van de emmer en dan kriskras door de emmer
  • houd dit 10 minuten vol totdat de stukken in de emmer niet groter zijn dan een erwt
  • laat de ‘wrongel’, zeg maar: de kaas in de substantie, bezinken
  • éénmaal bezonken giet je de ‘wei’, de vloeistof, af. Voordat je gaat gieten, kijk even hoeveel inhoud de emmer heeft (wei én wrongel). Je giet net zoveel wei af, totdat er 2/3 deel van de totale hoeveelheid overblijft. Omdat je geen kaas wilt verliezen in de gootsteen, gebruik je hierbij een zeef!
  • de massa moet nu worden verwarmd tot 33 graden Celsius. Dit doe je door voorzichtig heet water (circa 80 graden Celsius) erbij te gieten. Blijf met de wrongelsnijder roeren in de emmer, terwijl je beetje voor beetje het hete water toevoegt. Blijf goed de temperatuur meten.
  • is de temperatuur bereikt, laat het even 10 minuten staan en giet dan het geheel weer af totdat er 2/3 deel van de totale hoeveelheid overblijft. Let op, je giet alleen het wei af en niet het wrongel. gebruik een zeef om te voorkomen dat er kostbare kaas verloren gaat!
  • herhaal nu de stap van het opwarmen, maar nu opwarmen tot 36 graden Celsius. Wederom 10 minuten laten staan.
  • giet de weiwrongel door een zeef waarin je een kaasdoek hebt gelegd
  • plaats nu de kaasdoek met wrongel voorzichtig in het kaasvaatje
  • druk de wrongel even stevig aan
  • trek de kaasdoek strak, leg deze over de kaas. Probeer vouwen te vermijden
  • plaats het kaasvaatje onder de pers en laat het 10 minuten staan
  • haal het geheel uit de pers, plaats weer kaasdoek in het kaasvaatje en plaats de kaas nu omgedraaid in het vaatje
  • plaats het vaatje weer onder de pers en laat het 10 minuten staan
  • haal de kaas uit het vaatje en leg het voor 3 uur in een zoutbad (3 liter water en 90 gram zout is prima)
  • draai de kaas na 3 uur om en laat het nogmaals 3 uur liggen in het zoutbad
  • leg de kaas nog twee weken op een koele, donkere en niet te droge plek om te rusten
  • elke dag moet de kaas even omgedraaid worden … niet vergeten!

Eet smakelijk. Met behulp van dit stappenplan kan nu óók jij zelf kaas maken!

 

Tips voor het zelf kaas maken

Heb je het maken van een ‘standaard’ kaas onder de knie, dan kun je ook eens denken aan variaties. Je kunt bijvoorbeeld eens geitenmelk in plaats van koeienmelk nemen. Ook kun je bijvoorbeeld komijnzaad toevoegen voor een heerlijke komijnekaas. Je kunt een kleine en een grote kaas maken. Wat jij wilt! In de gespecialiseerde (web)winkels vind je ook verschillende kaasvormen, persen en zelfs kaas coating (kaaslak) om de kaas in een jasje te gieten. Dan is het écht net als in de winkel.





Related Posts

chocolademousse maken
september 26, 2014

  Heerlijk luchtige chocolademousse. Daar lik jij je vingers bij af. Je kunt het gebruiken in andere recepten, maar...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013