• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

zelf humus maken

Posted by: hanlos    Tags:  broodbeleg    Posted date:  november 12, 2013  |  No comment




Humus is een populaire, lekkere en tevens relatief gezonde dipsaus of als spread op je stokbroodje of cracker. Je kunt humus kopen in de winkel. Zelf humus maken is natuurlijker veel leuker. Zo moeilijk is zelf humus maken niet en voor je het weet zit jij lekker te smullen van je zelfgemaakte humus.


Zelf humus maken

Zelf humus maken is simpel. En wees eerlijk, als je het zelf hebt gemaakt, dan smaakt het toch per definitie veel lekkerder? In dit artikel wordt een lijst met ingrediënten en het stappenplan om humus zelf te maken beschreven. Voordat je daarmee aan de slag gaat, is het ook interessant meer te weten over humus. Wat is humus? En waarom is humus gezond?

 

Wat is humus?

Ten eerste een misverstand benoemen: veel mensen noemen het: humus. Echter, humus is de benaming voor een bestanddeel uit aarde (grond). Waar al deze mensen het eigenlijk over willen hebben is hummus. Omdat het in de volksmond al zo is ingebakken, houden wij het maar op: humus. Humus is een puree van kikkererwten. Door toevoeging van enkele andere ingrediënten heb je al vrij snel je eigen humus gemaakt. Kikkererwten zijn gezond voor je. Ze bevatten veel vezels en dat is goed voor de darmen (en stoelgang). Verder zit humus ook vol calcium, ijzer, magnesium en foliumzuur. Dit zijn belangrijke stoffen voor het lichaam.

Let op, in humus zit óók olijfolie. En door deze olijfolie is humus nog altijd relatief calorierijk. Maak dus niet de denkfout dat humus goed past in een caloriearm dieet. Gezond is het wel, maar je verliest er niet zomaar de kilo’s mee. Ter vergelijking:

  • 100 gram humus: 253 kCal
  • 100 gram Nutella: 544 kCal
  • 100 gram pindakaas: 640 kCal
  • 100 gram huzarensalade: 140 kCal

Meer weten over humus en de relatie tussen gezond eten en afvallen, lees je hier.

 

Zelf humus maken: ingrediënten

  • zelf humus maken215 gram kikkererwten *
  • 2 eetlepels tahin **
  • 1 teentje knoflook
  • citroen voor citroensap
  • olijfolie
  • zwarte peper
  • zout
  • verse tuinkruiden (denk aan bieslook, peterselie en/of basilicum

 

* Kikkererwten kun je kopen in een blik of pot. Even afgieten en klaar voor gebruik. Lekker makkelijk! Je kunt ook gedroogde kikkererwten kopen. Deze dien je dan een nacht te laten wellen in water, voordat je ze kunt gebruik.

** Tahin koop je onder andere in de biologische supermarkt, mediterrane winkels en soms vind je het ook in de reguliere supermarkt. Je kunt tahin ook zelf maken.

Wil je humus wat ‘lichter’ maken, vervang dan de olijfolie door iets anders voor de smeuïgheid. Denk aan het vocht van de kikkererwten, wanneer deze uit pot of blik komen.

De verse tuinkruiden koop je op de markt, biologische supermarkt en zelfs vind je het in de betere supermarkt. Verse tuinkruiden worden in de supermarkt verkocht als losse takjes in een plastic verpakking. Handig, maar wel duur en niet best voor het milieu … al dat plastic. Je kunt beter de plantjes kopen en deze thuis overzetten in een grotere pot. Je hebt nu voldoende kruiden voor meerdere maaltijden. Als je het plantje goed onderhoud, kun je er best lang mee doen!

 

Zelf humus maken: stappenplan

  • Doe de kikkererwten in een kom en pureer ze met de handmixer
  • Voeg de olijfolie toe, tezamen met de tahin, het citroensap, de knoflook
  • Meng alles goed met de mixer, zodat een smeuïge massa ontstaat
  • Voeg de verse tuinkruiden toe en roer dit met een lepel door de puree
  • Breng het geheel verder op (persoonlijke) smaak met de peper en het zout
  • Eet smakelijk!

 





Related Posts

hagelslag maken
december 19, 2014

  Bij hagelslag denk je vast en zeker aan een broodbeleg, bestaande uit kleine langwerpige korrels van chocolade....


vruchtenhagel maken
december 19, 2014

  Vruchtenhagel is een broodbeleg, dat nauw banden heeft met chocolade hagelslag. Vruchtenhagel is gemaakt van suiker....


Nutella maken
december 18, 2014

  Nutella, ook wel als hazelnootpasta bekend, is een smeerbaar broodbeleg op basis van cacao en hazelnoten. De pasta,...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013