Een drankje dat echt hoort bij de Kerstperiode is Gluhwein. Je vindt het op traditionele Kerstmarkten in Duitsland en vanzelfsprekend is het fenomeen ook overgewaaid naar Kerstmarkten in Nederland. In menig wintersportland staat deze warme, alcoholische versnapering ook op de kaart. In plaats van de drank te kopen, kun je ook zelf Gluhwein maken. Zefl Gluhwein maken is niet moeilijk. Zo doe je het!
Zelf Gluhwein maken
Gluhwein is een alcoholische, warme drank met rode wijn als basis ingrediënt. Door kruiden en specerijen toe te voegen en de wijn te verwarmen, maak jij jouw eigen Gluhwein. Hoe je dat doet is hieronder beschreven. Zelf Gluhwein maken is makkelijk en lekker. Je kunt door te variëren met de wijn en de toevoegingen jouw eigen smaak toevoegen.
Ingrediënten voor Gluhwein
Om een liter Gluhwein te maken heb je de volgende zaken nodig:
- 1 fles rode wijn (750 milliliter)
- 175 milliliter water
- 150 gram suiker
- 1 citroen
- 1 sinaasappel
- 1 kaneelstokje
- 10 kruidnagels
- een pan
Zelf Gluhwein maken: stappenplan
Doorloop de volgende stappen en jij drinkt snel jouw eigen Gluhwein:
- Doe de suiker, het water en het kaneelstokje in de pan en breng het aan de kook
- Laat het mengsel op een laag vuurtje zachtjes doorkoken
- Snijd ondertussen de sinaasappel doormidden
- Knijp de beide helften uit boven de pan, zodat het sap zich mengt met het suikermengsel
- Druk de kruidnagels in de buitenkant van de sinaasappelschillen
- Leg de schillen in de pan
- Laat het geheel gedurende 25 a 30 minuten zachtjes doorkoken
- Het resultaat moet een stroperige, dikke massa zijn
- Schenk de wijn in de pan en roer alles goed door elkaar
- Verwarm het geheel, maar laat het niet koken. Dan verdampt namelijk de alcohol
- Is de Gluhwein op een goede, hete temperatuur, vis dan de sinaasappelschillen, eventuele pitjes en de kruidnagels uit de wijn.
- Snijd de citroen in schijfjes en doe deze in de pan
- Serveer de Gluhwein in verwarmde bekers of glazen
Zo makkelijk is zelf Gluhwein maken! Je kunt aan de hand van dit recept zelf gaan variëren met ingrediënten of hoeveelheden, om jouw ideale eigen Gluhwein te maken.
Proost!