Zelf frikandellen maken, is de droom van menig liefhebber van de snack. De frikandel is één van de meest gegeten snacks in Nederland en België. De frikandel wordt zo uit de hand gegeten, bij de friet of als snack bij de borrel.
De frikandel is een staafvormige snack gemaakt van fijngemalen verschillende soorten vlees. De frikandel wordt gebakken in de frituur. De staafvormige vleessnack van verschillende soort gekruid vlees bestaat al vanaf 1954, toen de slagersknecht Gerrit de Vries uit Dordrecht een gehaktbal had gemaakt. Deze bal viel erg in de smaak, maar Gerrit moest zijn creatie aanpassen vanwege de aangepaste Warenwet. Hij paste echter niet het recept maar de vorm aan: een lange worst van gehakt in plaats van een bal. Vijf jaar later, in 1959, heeft de firma Beckers (“Lekkers van Beckers”) de frikandel zijn huidige vorm gegeven: een gladde snack van fijngemalen vlees. In oude literatuur uit de Middeleeuwen wordt echter ook al geschreven over vleesgerechten gemaakt van gekruid gehakt.
Tot 2005 werd de naam als ‘frikadel’ geschreven. Hieromtrent is een hoop verwarring: een frikadel is in veel landen namelijk een platte gehaktbal. Alleen in België en Nederland is de worstvormige snack van gekruid vlees bekend onder de naam: frikandel. Menig Nederlander die in het buitenland een frikadel bestelt, is verbaasd dat er een gehaktbal wordt voorgeschoteld.
Er gaan vanaf het moment dat de frikandel op de markt kwam, de wildste verhalen rond dat er alleen maar afvalvlees en andere ongedefinieerde zaken in een frikandel worden verwerkt. Daar is natuurlijk niets van waar. Wil je echt weten wat er in jouw frikandel zit? Dan moet je zelf frikandellen maken. En zelf frikandellen maken en helemaal niet moeilijk!
Om 6 eigen frikandellen te maken, heb je het volgende nodig:
Doorloop de volgende stappen en binnen no-time zet jij heerlijke frikandellen op tafel!
Zo makkelijk is zelf frikandellen maken! Je serveert de frikandel naturel of met één van de vele sauzen, zoals ketchup, curry, mayonaise, pindasaus, mosterd of met een combinatie twee of meer sauzen. De ‘frikandel speciaal’ is met een gemengde saus van ketchup/curry, mayonaise en fijngehakte ui.
Eet smakelijk!
De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.
Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.