• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

zelf focaccia maken

Posted by: hanlos    Tags:  brood    Posted date:  januari 28, 2014  |  No comment




Focaccia is een typisch Italiaans brood. Zelf focaccia maken is niet moeilijk. Zeker niet met dit stappenplan. Zelf focaccia maken doe je zo!


Zelf focaccia maken

Focaccia is een plat brood dat oorspronkelijk komt uit Ligurië, de streek rondom de Italiaanse havenstad Genua. Je kunt de bodem van deeg vergelijken met een dikke pizzabodem. Traditioneel bak je een focaccia in een steenoven. Het deeg wordt in een dikke laag gerold en zo in de oven geplaatst. Om het bollen van het deeg tegen te gaan, wordt het deeg hier en daar doorgeprikt met een mes. Focaccia wordt gegeten als snack, voor de lunch of bij een maaltijd. Er zijn vele manieren om de focaccia te beleggen. Bijvoorbeeld als basis met grof zeezout, kruiden en olijfolie. Of met olijven, met ham en/of kaas. Je kunt het eigenlijk beleggen als een pizza: het is jouw focaccia.

 

Benodigdheden voor zelf focaccia maken

Voor het maken van een focaccia (basis, circa 8 porties), heb je het volgende nodig:

olijfolie

  • 450 gram witte bloem
  • 1 zakje gist (circa 7 gram)
  • 300 milliliter lauw water
  • 1 theelepel zout
  • 1 kleine theelepel grof zeezout
  • 4 eetlepels olijfolie (extra vergine is lekkerste)
  • grote kom
  • garde of keukenmachine
  • houten lepel
  • schone theedoek
  • oven

 

Stappenplan zelf focaccia maken

Doorloop de volgende stappen en jij hebt snel een heerlijke focaccia op tafel:

  • Doe de bloem, het zout (niet grof zeezout) en de gist in een grote kom en meng alles goed door elkaar
  • Maak in het midden van de bloem een kuiltje en doe hierin 3 eetlepels olijfolie en het lauwe water. Meng alles goed door elkaar. Eerst met de houten lepel en zodra het een deeg wordt, ga je met de handen verder. Er moet een plakkerig deeg ontstaan
  • Strooi voldoende bloem op het aanrechtblad of werkblad
  • Leg het deeg in de bloem op het aanrecht en kneed het deeg voor ongeveer 10 minuten goed door. Je krijgt nu een meer elastisch deeg. Tip: door het deeg steeds te draaien, vouwen en kneden, wordt het deeg zeer soepel en helpt de bloem tegen het plakken. Gebruik nooit te veel bloem, want dat droogt het deeg uit.
  • Pak de bakplaat uit de oven, vet deze een beetje in en leg het deeg in het midden
  • Rol en duw het deeg uit tot een cirkel met een dikte van 2 centimeter
  • Leg een schone theedoek over het deeg en over de bakplaat.
  • Zet de bakplaat nu weg op een warme plaats. Vouw de punten van de theedoek onder de bakplaat, zodat deze goed is ingepakt. Het deeg gaat nu rijzen en zal in volume bijna verdubbelen. Laat het 45 minuten staan
  • Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius
  • Na 45 minuten haal je de doek van het deeg
  • Je gaat nu gaatjes maken tegen het bollen tijdens het bakken. Maak je vinger nat in een kopje water en druk om de 3a 5 centimeter een gaatje in het deeg met je vinger. Maak je vinger steeds weer nat. Het brooddeeg wordt zo ook een beetje vochtig
  • Verdeel de laatste eetlepel olijfolie over het deeg en besprenkel het deeg met het grove zeezout
  • Plaats het deeg nu in de oven gedurende 15 minuten
  • De focaccia is nu goudbruin. Je kunt het warm eten, maar ook af laten koelen.
  • Tip: door de focaccia na het bakken in een schone theedoek te wikkelen, wordt de korst minder hard en kunnen je langer van je zelfgemaakte focaccia genieten

Zo makkelijk is zelf focaccia maken. Eet smakelijk!





Related Posts

soepstengels maken
januari 8, 2015

  Wil jij eens wat anders dan een stukje brood bij de soep? Neem dan grissini! Deze broodstengels gaan in het Nederlands...


croutons maken
december 25, 2014

  Croutons maken jouw soep of salade helemaal af! Wanneer je zelf een heerlijke soep of salade hebt gemaakt, dan kun je eigenlijk...


pizzadeeg maken
december 24, 2014

  Wat is er nu leuker dan zelf pizza maken? En dan niet alleen de topping bepalen, maar ook het pizzadeeg maken....








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013