Heb jij zin in eens wat anders dan een stuk vlees bij het eten. Denk dan eens aan falafel: heerlijke balletjes op basis van kikkererwten. Falafel past in een vegetarisch dieet. Je koopt balltjes kant-en-klaar in de winkel of bijvoorbeeld in de shoarmazaak, maar zelf falafel maken is helemaal niet moeilijk. Zelf falafel maken doe je zo!
Zelf falafel maken
Falafel komt oorspronkelijk uit Libanon. Het wordt veel in het Midden-Oosten gegeten. Het kan prima als vleesvervanger dienen in de vastentijd. Falafel wordt gemaakt van gestampte kikkererwten, al zijn er ook landen waar gedroogde tuinbonen (eventueel in combinatie met kikkererwten) worden gebruikt. In steeds meer toenemende mate, veroveren maaltijden uit het Midden-Oosten de Nederlandse keukens. Zo ook falafel. Het wordt bijvoorbeeld verkocht in de shoarmazaken. Falafel wordt geserveerd met een saus naar keuze. Naast het kopen van falafel in een eetgelegenheid of in de winkel, kun je het prima zelf maken.
Benodigdheden zelf falafel maken
Om zelf falafel voor 4 personen te maken, heb je het volgende nodig
2 blikken kikkererwten (425 gram per blik) - 3 takken peterselie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 eidooier
- 2 eetlepels paneermeel
- 3 eetlepels bloem
- ¼ theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel zout
- 1 liter olie voor frituur (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
- een vergiet
- een keukenmachine of pureerstaaf
- een grote koekenpan
- keukenpapier
Stappenplan zelf falafel maken
Met het volgende stappenplan, kun ook jij zelf heerlijke falafel maken:
- Giet de kikkererwten in het vergiet, spoel ze af met water en laat ze uitlekken
- Was de peterselie, schud de takken droog en hak de peterselie fijn
- Pel de ui en de knoflook en snipper beiden
- Doe de kikkererwten, de ui, knoflook en peterselie in de keukenmachine en pureer alles fijn.
- Voeg het paneermeel, de eidooier en de bloem toe en roer alles glad
- Breng het op smaak met het zout en de gemalen komijn
- Zet het mengsel gedurende een half uur weg in de koelkast
- Maak hierna met de handen van het mengsel kleine balletjes. Je kunt ongeveer 20 balletjes ter grootte van een walnoot maken. Om het blijven plakken van het mengsel aan je handen te voorkomen, kun je de handen regelmatig in een schaaltje koud water dopen.
- Verhit de olie in een grote koekenpan tot 180 graden Celsius. Hoe weet je dat e olie de juiste temperatuur heeft? Test met een houten prikker: houdt het in de olie en zodra er belletjes langs omhoog komen, is de olie op temperatuur.
- Frituur de balletjes in 2 a 3 minuten gaar. Doe niet te veel balletjes tegelijkertijd in de pan, want dan kunnen de balletjes aan elkaar bakken. Na het bakken laat je de balletjes even uitlekken op een velletje keukenpapier.
Zo makkelijk is zelf falafel maken.