Wil jij jouw gezin verrassen met ontbijt op bed? Maak de verrassing compleet door zelf croissants te maken in plaats van kant-en-klare. Zelf croissants maken is makkelijk en zo doe je het!
Zelf croissants maken
De croissant is onlosmakelijk verbonden aan het typisch Franse ontbijt. Inmiddels heeft het ook de weg naar de Nederlandse ontbijttafel gevonden. Ondanks dat bijna iedereen de croissant aan Frankrijk koppelt, ligt de ontstaansgeschiedenis van de croissant in Oostenrijk medio eind 17e eeuw. De croissant heeft de typische vorm van een halve maan. Dit verwijst naar het logo in de vlag van de Ottomanen die in deze periode Oostenrijk probeerden te veroveren. Dit is niet gelukt en als spot maakte men deze broodjes in de vorm van de halve maan. Pas in 1830 kwam het broodje in Parijs terecht toen een Weense zakenman een bakkerij (Boulangerie Viennoise) in Parijs opende.
Croissants kun je reeds gebakken kopen bij de bakker of in de supermarkt. Ze zijn er ook in afbakvariant. Wil je zelf iets meer moeite doen, dan kun je kant-en-klaar deeg kopen in een blikje. Wil je écht zelf croissants maken, dan ben je bij zomaakjehetzelf.nl aan het juiste adres. Zelf croissants maken doe je zo! Let wel, je moet de tijd nemen om zelf croissants te maken, want het voorbereiden van het deeg neemt een dag in beslag en moet een nacht de tijd krijgen om te rusten. Als je op zaterdagochtend begint, heb jij zondag heerlijke croissants op tafel.
Benodigdheden zelf croissants maken
Voor het maken van 12 croissants heb je het volgende nodig:
500 gram tarwebloem voor brood - 250 gram koude boter, in blokjes gesneden
- 50 gram witte basterdsuiker
- 15 gram verse gist of 1 zakje gedroogde gist
- 10 gram zout
- 300 milliliter melk (lauwwarm)
- 1 losgeklopt ei
- een kom
- plastic keukenfolie
- beetje bloem voor werkblad
- beetje olijfolie voor werkblad
- een deegroller
- bakpapier
- een oven
Stappenplan zelf croissants maken
Doorloop de volgende stappen en jij schotels jouw dierbaren heerlijke zelfgemaakte croissants voor:
- Meng de bloem, de suiker en het zout in een kom.
- Wrijf de gist fijn boven de kom.
- Giet de melk al roerende beetje bij beetje in de kom en meng alles goed tot een deeg.
- Zet het geheel gedurende 15 minuten aan de kant.
- Besprenkel het werkblad met een beetje olijfolie.
- Pak het deeg en kneed het op het werkblad tot je een soepele, elastische bal hebt.
- Leg de bal terug in de kom, dek het af met plastic keukenfolie
- Zet de kom op een warme plaats.
- Laat het 45 tot 60 minuten staan. De deegbal zal in volume toenemen.
- Haal de deegbal uit de kom, leg het op het werkblad en druk alle luchtbellen uit het deeg.
- Leg het deeg wederom in de kom, dek het wederom af met folie en plaats het gedurende 6 tot 8 uur in de koelkast.
- Neem het deeg na de periode van 6-8 uur uit koelkast.
- Bestuif het werkblad met bloem en leg het deeg op het werkblad.
- Druk het deeg uit tot een kruisvorm, waarbij het middenstuk circa 12 centimeter omvat.
- Neem circa 60 gram boter (een kwart van het geheel) en leg deze in het midden van het kruis. Sla vervolgens één poot van het kruis dicht over het centrale deel heen. Leg wederom 60 gram boter in het middenstuk en sla een tweede poot van het kruis erover heen. Herhaal deze stap, totdat alle poten van het kruis zijn dichtgevouwen.
- Rol het deeg uit tot een plak van 25 bij 50 centimeter. Zorg ervoor dat de boter niet tussen het deeg uitloopt. Vouw deze lap nu in drieën en rol het wederom uit tot een plak van 25 bij 50 centimeter. Vouw het wederom in drieën en wikkel het geheel in plastic keukenfolie. Leg het nu voor 30 minuten in de koelkast te rusten.
- De stap van het uitrollen, vouwen en rusten herhaal je tot tweemaal toe.
- Leg het deeg nu gedurende een hele nacht in de koelkast te rusten.
- De volgende dag kun je het deeg uitrollen tot een plak van circa 45 bij 35 centimeter en 5 millimeter (halve centimeter) dik.
- Snijd deze plak vervolgens in 6 gelijke rechthoeken van 15 bij 17,5 centimeter.
- Snijd elke plak diagonaal door, je hebt nu 12 driehoeken voor 12 croissants.
- Rol elke driehoek losjes op tot een croissant. Begin bij de lange zijde aan de rechte hoek. Rol niet te strak.
- Leg de opgerolde deegwaar op een bakplaat met bakpapier.
- Bestuif een (thee)doek met bloem en leg deze doek losjes over de croissants. Het bloem voorkomt dat de doek plakt aan het deeg. Laat de croissants nog 1,5 uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Bestrijk de croissants met het losgeklopte ei en bak de croissants in 15 tot maximaal 20 minuten gaar in het midden van de oven.
Zo makkelijk is zelf croissants maken. Eet smakelijk!