Eet jij ook regelmatig een zak chips? Lekker bij het kijken naar een film. Als je de chips zelf zou maken, zou dat niet nog lekkerder zijn? Zelf chips maken is heel makkelijk en zo doe je het!
Zelf chips maken
Wie is er niet gek op chips? In de supermarkt vind je schappen vol met verschillende soorten, vormen en smaken chips. Wist dat je ook heel makkelijk zelf chips maken kunt? Hieronder lees jij wat je hier voor nodig hebt en hoe je ze maakt.
Zelf chips maken: benodigdheden
Voor met maken van een grote schaal met chips heb je de volgende zaken nodig:
500 gram vastkokende aardappelen - plantaardige olie
- zout en/of andere kruiden
- mandoline snijder *
- (frituur)pan
- schone droogdoeken
- grote schaal of kom
- vork
- grote vergietlepel om chips uit olie te scheppen
* je kunt natuurlijk ook dunnen plakjes van de aardappel snijden met een mesje, een dunschiller of zelfs de kaasschaaf. Het nadeel is dat je daarmee geen mooie, overal even dikke chips krijgt. Hiervan is het nadeel dat je na het bakken één kant (de dunnen kant) lekker krokant hebt, terwijl de andere (dikke) kant nog zacht is. De mandoline snijder levert mooie schijfjes op!
Zelf chips maken doe je zo!
Doorloop nu de volgende stappen en binnen een mum van tijd heb jij een lekkere schaal met zelfgemaakte chips. Eet smakelijk alvast!
- Was de aardappelen en schil ze daarna
- Dep de aardappelen goed droog
- Snijd de aardappelen tot schijfjes met de mandoline snijder
- Was de schijfjes in water. Je wast hiermee de zetmeel van de aardappelschijfjes, wat voorkomt dat de chips later in de pan aan elkaar gaan kleven!
- Droog de gewassen schijfjes met een schone, droge doek. Let op: het is uitermate belangrijk dat je de schijfjes goed droogt, want water en hete (frituur)olie gaan absoluut niet samen! Dat geeft een heftige reactie en het kan zelfs tot brandgevaarlijke situaties leiden!
- Verwarm de olie tot 180 graden Celsius
- Bak de aardappelschijfjes in de olie voor circa 3 minuten. Ze moeten goudbruin zijn. Tijdens het bakken kun je de chips met een vork van elkaar halen, mochten er toch enkelen aan elkaar kleven!
- Schep de chips uit de olie en leg ze een bord met een velletje keukenpapier om uit te lekken en te drogen
- Je kunt nu een smaak toevoegen met behulp van kruiden en/of zout. Doe dit wanneer de chips nog warm is
- Laat de chips afkoelen en klaar ben je
- Zo makkelijk is zelf chips maken!