Appelflappen of een hartige taart en geen bladerdeeg in huis? Geen nood, je makat het makkelijk zefl! Zelf bladerdeeg maken doe je zo!
Zelf bladerdeeg maken
Bladerdeeg is een deeg dat feitelijk bestaat uit meerdere laagjes deeg op elkaar. Het wordt gemaakt door een laag deeg met een heel dun laagje vet (bijvoorbeeld boter/margarine) op een andere laag te leggen en dit stevig aan te duwen met bijvoorbeeld de deegroller. Door deze stap vele malen te herhalen ontstaat een gelaagd deeg. In het bakkersjargon heet dit ‘toeren’. Bij het bakken komen door de dunne vetlaagjes tussen het deeg, de lagen deeg los van elkaar. Bladerdeeg wordt veel gebruikt voor gebak, zoals de appelflap. Je kunt het ook gebruiken voor het bereiden van hartige taarten of om bijvoorbeeld een moot zalm in te pakken.
Benodigdheden zelf bladerdeeg maken
Wat heb je allemaal nodig voor het maken van bladerdeeg:
500 gram bloem - 500 gram koude boter
- 200 milliliter koud water
- 1 theelepel zout
- beetje bloem voor op het werkblad
- een zeef
- een kom
- een mixer of keukenmachine met kneedhaken
- plastic keukenfolie
- een deegroller
Stappenplan zelf bladerdeeg maken
Doorloop de volgende stappen en binnen een handomdraai maak jij jouw eigen bladerdeeg:
- Zeef de bloem in de kom
- Meng het zout er door heen
- Snijd de boter in kleine blokjes en meng deze door de bloem
- Voeg een beetje water toe en start met het kneden van het mengsel met de mixer of keukenmachine
- Al mixende voeg je steeds een beetje water toe
- Het deeg krijgt een vastere vorm. Maak er een grote deegbal van
- Wikkel de deegbal in plastic keukenfolie
- Leeg de ingepakte deegbal in de koelkast gedurende 1 uur
- Bestuif het werkblad met een beetje bloem
- Pak het deeg uit de koelkast en rol het met de deegroller uit tot een grote plak
- Vouw het deeg dubbel, dat mag ook driedubbel, en rol het wederom uit tot een plak
- Herhaal deze stap meermaals, hoe méér des te beter jouw bladerdeeg zal worden
- Door het uitrollen wordt het deeg ook soepeler
- Na meerdere keren uitrollen, snijd je de plak in stukken in het gewenste formaat en grootte
- Jouw bladerdeeg is klaar voor gebruik
- Mocht jij te veel bladerdeeg hebben gemaakt, dan kun je het gewoon invriezen
- Leg tussen elk velletje bladerdeeg een velletje plastic keukenfolie. Dit voorkomt dat het bladerdeeg aan elkaar gaat plakken
- Pak vervolgens het geheel in plastic keukenfolie tegen uitdrogen
- Je kunt het nu in de vriezer leggen.
Zo makkelijk is zelf balderdeeg maken! Eet smakelijk!