• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

zelf bitterballen maken

Posted by: hanlos    Tags:  snacks    Posted date:  december 26, 2013  |  No comment




Ben jij ook zo gek op een schaaltje bitterballen bij de borrel of als snack tussendoor? Voor een schaaltje van 6 bitterballen betaal je in het café al snel vele euro’s. Zelf bitterballen maken is veel goedkoper en natuurlijk veel lekkerder!


Zelf bitterballen maken

De bitterbal is een snack die in vroeger tijd met name bij de borrel werd gegeten. Een borrel was dan vaak een bitterje, oftewel een kruidenlikeur. De bitterbal is populair in België en in Nederland. Elders in de wereld kom je deze snack bijna niet tegen. Menig Nederlandse ondernemer heeft een poging gedaan de bitterbal te introduceren in een vreemde cultuur, maar allen zijn van een koude kermis thuis gekomen. Bitterballen worden het meest gegeten met een lik mosterd. Zelf bitterballen maken vergt wel even wat tijd en aandacht. Veel mensen denken dat het een heidens karwei is en dat is nu ook weer niet het geval. Zelf bitterballen maken doe je zo!

 

Benodigdheden voor zelf bitterballen maken

Voor het maken van een schaaltje bitterballen (circa 12 stuks) heb je nodig:

  • zelf bitterballen maken125 gram kippenvlees *
  • 30 gram roomboter
  • 30 gram bloem
  • 2 deciliter kippenbouillon **
  • 1 theelepel zout
  • mespunt chilivlokken
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 1 ei
  • paneermeel
  • pan
  • groot bord
  • 2 eetlepels
  • frituurpan met frituur- of zonnebloemolie

* je kunt natuurlijk ook kiezen voor rundvlees. Net als het kippenvlees moet je het vlees goed gaar hebben, om er bitterballen van te kunnen maken (zie stappenplan).
** kippenbouillon kun je kopen in de winkel. Je kunt het ook zelf maken. Let op, wanneer je gebruik maakt van zogeheten bouillonblokjes, dan zijn deze al erg zout. Houd hier rekening mee bij het toevoegen van extra zout. Dit kan dan iets minder.

 

Zelf bitterballen maken doe je zo!

Doorloop nu de volgende stappen en binnen afzienbare tijd kun jij een schaaltje zelfgemaakte bitterballen voorschotelen.

  • Ter voorbereiding moet het kippenvlees héél gaar zijn
  • Snijd het kippenvlees daarna heel fijn
  • Smelt de boter in een pannetje
  • Voeg de bloem toe en roer het goed door elkaar
  • Er ontstaat een romige massa, laat deze nog een minuutje doorkoken. Let op, het mag niet bruin worden, dus zet het vuur niet te hoog
  • Voeg in één scheut de koude kippenbouillon toe en blijf alles goed door elkaar roeren zodat er een mooie, gladde massa ontstaat
  • Voeg nu de chilivlokken, het kippenvlees, het zout en de peterselie toe. Meng alles goed doorelkaar
  • Haal de pan van het vuur en laat het geheel een beetje afkoelen
  • Giet de massa op het grote bord en smeer het geheel uit over het bord
  • Laat het geheel voor minimaal 3 uur afkoelen. Het moet echt afgekoeld zijn. Je kunt het zelfs een nacht laten staan. Dek het geheel dan wel even af
  • Je gaat de ballen paneren! Strooi een flinke laag paneermeel op een groot bord of dienblad
  • Klop het ei los in een glas en voeg een eetlepel water toe
  • Pak de vulling erbij
  • Met twee lepels vorm je een schep en zo maak je van de vulling circa 12 bolletjes
  • Rol de bolletjes stuk voor stuk door het paneermeel
  • Maak je je handen van de bolletjes heel mooie, ronde balletjes. Doe dit voorzichtig, zodat ze niet scheuren of uit elkaar vallen
  • Haal de ballen door het losgeklopte ei en rol ze nogmaals door het paneermeel
  • Leg de ballen op een bord in de koelkast. Ze moeten rusten voordat je ze gaat bakken
  • Verwarm het frituurvet of de zonnebloemolie tot 180 graden
  • Frituur de bitterballen gedurende 4 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de bitterballen even uitlekken op een velletje keukenpapier
  • Serveer de bitterballen met een beetje mosterd

 

Zo makkelijk is zelf bitterballen maken. Eet smakelijk!





Related Posts

popcorn maken
november 26, 2014

  Popcorn, een lekkere snack die veel wordt gegeten bij het kijken van een film. Als je eenmaal begint met eten,...


Magnum maken
november 21, 2014

  De Magnum: heerlijk romig ijs in een dikke laag chocolade. Klinkt goed, niet? Je kunt ze in veel varianten en met uiteenlopende...


kroepoek maken (bawang)
november 18, 2014

  Kroepoek is een heerlijk bijgerecht uit de Indonesische keuken. In Nederland is de kroepoek op basis van garnalen...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013