zelf aioli maken

Iedereen die wel eens vakantie heeft gevierd rondom de Middellandse Zee, kent het wel: aioli. Een heerlijke saus met name gebaseerd op de krachtige smaak van knoflook. Je smeert het voor op een vers broodje of bij een vlees- of vismaaltijd. De geur van knoflook komt je tegemoet. Zelf aioli maken is super makkelijk


Zelf aioli maken

De saus op basis van knoflook vindt haar origine in Spanje, maar het wordt gebruikt in veel landen rondom de Middellandse Zee. Ook in restaurants in Nederland krijg je regelmatig een schaaltje aioli bij het stokbrood geserveerd, wanneer je moet wachten op jouw maaltijd. Eens wat anders dan de gewoonlijke kruidenboter.

In Catalonië heeft men het over een knoflooksaus, wanneer men spreekt over aioli. In de Catalaanse taal spreekt men van: ‘allioli’. Dit is een samentrekking van de woorden: ‘all i oli’ wat letterlijk ‘knoflook en olie’ betekent in het Catalaans. Hier vindt deze knoflooksaus dan ook haar afkomst. Men maakt nadrukkelijk geen gebruik van eieren in de bereiding. In eigenlijk alle andere gebieden in Spanje en de andere landen, heeft men het over een knoflookmayonaise, wanneer men spreekt over aioli. Door de toevoeging van eieren, wordt de saus bondiger. Dit stappenplan leert je om de aioli als knoflookmayonaise te maken!

 

Ingrediënten voor zelf aioli maken

Wat heb je allemaal nodig om aioli te maken?

 

Let op, alle ingrediënten dienen op kamertemperatuur te zijn!

 

Stappenplan voor zelf aioli maken

 

Zo makkelijk is nu zelf aioli maken! Eet smakelijk!