• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

zelf aardbeienjam maken

Posted by: hanlos    Tags:  broodbeleg    Posted date:  december 13, 2013  |  No comment




 

Een lekkere boterham met een dikke laag aardbeienjam! Dat klinkt goed. Maar zou het niet nog lekkerder zijn als jij het brood en de jam helemaal zelf hebt gemaakt? Hoe je brood maakt lees je hier. Zelf aardbeienjam maken is heel makkelijk en zo doe je dat!


Zelf aardbeienjam maken

Jam gemaakt van vruchten wordt al sinds mensenheugenis gemaakt. Het is een ware traktatie op je boterham. Zelf aardbeienjam maken is heel makkelijk. Je hebt er niet veel voor nodig en het neemt hooguit een uur tijd in beslag.

zelf aardbeienjam makenIn Nederland loopt het aardbeienseizoen van eind april tot augustus. De officiële opening van het seizoen is traditioneel de derde dinsdag van april. De aardbei is een echte zomervrucht. Tegenwoordig kun je het hele jaar door aardbeien kopen in de supermarkt. Deze zijn afkomstig uit warme landen elders in de wereld. Bedenk dat deze aardbeien een aanzienlijke bijdrage leveren aan vervuiling vanwege transport. Daarmee zijn ze niet echt ‘groen’!

 

Zelf aardbeienjam maken: benodigdheden

Voor het maken van twee grote potten jam (500 gram), heb je het volgende nodig:

  • 1 kilogram rijpe aardbeien
  • 1 kilogram (gelei)suiker *
  • 1 citroen
  • keukenthermometer
  • een grote pan
  • een grote kom
  • houten lepel
  • 2 grote, afsluitbare potten

* in de vele kookboeken kom je zowel recepten voor aardbeienjam tegen waar gewone suiker wordt gebruikt, als ook recepten met geleisuiker. De eigenschappen van geleisuiker dragen bij aan het maken van een stevige jam. Echter, de natuur kan ook zelf zorgen voor een binding van de jam. Zomaakjehetzelf.nl kiest voor de natuurlijke weg!

 

Zelf aardbeienjam maken: stappenplan

Doorloop de volgende stappen en binnen afzienbare tijd heb jij zelf aardbeienjam gemaakt!

  • Maak de aardbeien schoon en ontdoe ze van hun kroontjes. Snijd met een mesje de rotte en harde plekjes uit de aardbeien. Het schoonmaken kan met een vochtige doek. Ga je ze wassen met water, zorg er dan voor dat je ze goed afdroogt … stuk voor stuk. Je krijgt er anders waterige jam door en dat wil je niet.
  • Doe de aardbeien in de kom en voeg de suiker toe. Roer alles goed door.
  • Dek de kom af, bijvoorbeeld door er een bord op te leggen
  • Zet de kom weg en laat het een nacht staan (niet gekoeld)
  • Dit zorgt er voor dat vanuit de aardbeien een natuurlijke binding ontstaat.
  • De volgende dag doe je het aardbeienmengsel in een pan
  • Voeg het sap van een halve citroen toe. Knijp hiervoor de citroen uit boven de pan!
  • Breng het geheel aan de kook
  • Laat het daarna voor een klein halfuur doorkoken. Na deze periode moet de jam een temperatuur hebben van 105 graden Celsius. Het is belangrijk dat je dit aanhoudt! Gebruik de keukenthermometer om dit te meten!
  • Zet het vuur af en laat de jam afkoelen voor 10 minuten
  • In deze 10 minuten kook je de potten en deksels in water om deze te steriliseren
  • Haal ze na 10 minuten uit het water en vul direct de potten met de jam
  • Sluit de potten met de deksel en laat ze op de kop (deksel naar beneden) afkoelen!
  • Tijdens het afkoelen trekt het geheel vacuüm. Belangrijk, want nu kun je de jam langer bewaren en krijgen schimmels en bacteriën geen kans bij de jam te komen!
  • Zo makkelijk is zelf aardbeienjam maken!
  • Eet smakelijk

 





Related Posts

hagelslag maken
december 19, 2014

  Bij hagelslag denk je vast en zeker aan een broodbeleg, bestaande uit kleine langwerpige korrels van chocolade....


vruchtenhagel maken
december 19, 2014

  Vruchtenhagel is een broodbeleg, dat nauw banden heeft met chocolade hagelslag. Vruchtenhagel is gemaakt van suiker....


Nutella maken
december 18, 2014

  Nutella, ook wel als hazelnootpasta bekend, is een smeerbaar broodbeleg op basis van cacao en hazelnoten. De pasta,...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013