Het Brabants worstenbroodje is zeer bekend in het zuiden van Nederland. ‘Boven de rivieren’ geniet het worstenbroodje minder faam. Echter, dat doet natuurlijk niets af aan de heerlijke smaak van een echt Brabants worstenbroodje. Je koopt ze in de winkel of bij de bakker. De allerlekkerste bak je natuurlijk zelf. Zelf worstenbroodjes maken is niet moeilijk.
Zelf worstenbroodjes maken
Gemak dient de mens. Tegenwoordig kun je bijna alles in de supermarkt kopen. Kies je voor kwaliteit en vakmanschap, en ben je bereid iets meer te betalen, dan ga je naar de specialist. Denk aan de slager, de bakker of de toko. Ook voor worstenbroodjes gaat dit op: je koopt de worstenbroodjes uit de fabriek, in plastic verpakking, in de supermarkt. De bakker maakt ze nog echt zelf en dát proef je. De állerlekkerste worstenbroodjes, die bak jij voortaan zelf! Want alles wat je zelf maakt, is per definitie toch lekkerder? Zelf worstenbroodjes maken doe je zo!
Ingrediënten voor worstenbroodjes
Wat heb je nodig voor het maken van worstenbroodjes (5 stuks)? Let op, je moet zowel het deeg als de vulling apart bereiden. Voor het deeg heb je nodig:
- 250 gram patentbloem
- 70 gram boter
- 10 gram basterdsuiker
- 13 gram verse gist (of 1 zakje gedroogde gist)
- 125 milliliter melk
- 6 gram zout
- 1 ei
- 450 gram gehakt (half-om-half)
- 1 ei (waarvan je de helft nodig hebt)
- 1 beschuit
- snufje zout en peper
- nootmuskaatpoeder
Stappenplan voor worstenbroodjes maken
Je begint met het bereiden van het deeg voor de broodjes:
- Maak een werkplek schoon, bijvoorbeeld het aanrechtblad
- Strooi de bloem op een berg op het werkblad
- Met een lepel maak je een kuil bovenin de berg bloem
- Bestrooi de berg bloem met het zout
- Verwarm de melk tot een handwarme temperatuur en giet deze in het kuiltje
- Voeg de boter en de suiker toe
- Voeg nu ook de gist toe en roer dit door de melk tot het is opgelost in de melk
- Roer voorzichtig in de melk en door telkens wat bloem hierbij mee te nemen, ontstaat langzaamaan een brooddeeg
- Kneed het deeg tot een egale deegbal zonder klonten
- Kneed nogmaals goed door gedurende 5 minuten
- Verdeel nu de deegbal in kleine porties (balletjes) van 90 gram
- Leg de balletjes terzijde en overdek ze met plastic folie
- Laat de balletjes gedurende 10 minuten rusten
Ondertussen kun jij beginnen met het bereiden van de vulling:
- Breek het ei en kluts de inhoud in een glas of beker
- Maal de beschuit fijn
- Meng het gehakt met de helft (!) van het ei en het fijngemalen beschuit
- Voeg naar smaak een beetje zout, peper en nootmuskaatpoeder toe
- Verdeel het gehakt in porties van eveneens 90 gram
- Maak er kleine worstjes van
- Na 10 minuten rusten, neem je het deeg van de broodjes
- Rol een balletje deeg uit tot een ovale plak ter grootte van een hand
- Neem het (andere) ei en klop het los in een glas
- Bestrijk de zijkanten van de deegplak met het losgeklopte ei
- Leg in het midden een worstje van gehakt
- Vouw de korte zijden van het deeg over de punten van het gehaktworstje
- Vouw nu één lange zijde van het deeg over de worst
- Druk het deeg goed aan, zodat het worstje helemaal is ingepakt in deeg
- Leg het broodje op een vel bakpapier op de bakplaat, met de naad naar beneden
- Herhaal deze stappen zodat je al het deeg en de worsten hebt verwerkt tot broodjes
- Overdek wederom de broodje met plastic folie
- Laat de worstenbroodjes nu 45 minuten lang rusten .. het deeg zal rijzen
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
- Na 45 minuten bestrijk je de broodjes met losgeklopt ei en dan gaan ze de oven in!
- Na circa 30 minuten heb jij een bord met 5 heerlijke worstenbroodjes
Zo makkelijk is zelf worstenbroodjes maken! Eet smakelijk!