vloer egaliseren

 

Een vloer egaliseren is nodig, wanneer je een oneffen vloer wilt gaan bedekken, zoals tegelen of parket leggen. Een vlakke ondergrond is dan belangrijk. Je kunt het werk laten doen, maar een vloer egaliseren kun je ook zelf. Een vloer egaliseren doe je met behulp van dit stappenplan!


Vloer egaliseren

Een vloer egaliseren doe je met behulp van egalisatiecement. Afhankelijk van het type vloer (beton of hout) en de staat van de vloer, bepaal je het te gebruiken materiaal. Als de vloer in een nog redelijk goede staat is, gebruik je normaal egalisatiecement. Bij kleine oneffenheden is een laag van enkele millimeters vaak al genoeg. Heb je met een sterk beschadigde, oneffen vloer te maken, dan gebruik je het cement voor het grovere werk, waarmee je een nieuwe laag tot wel 3 centimeter dik kunt aanbrengen. Ook is het type vloer en de staat ervan sterk bepalend voor het voorbereidende werk, dan moet worden verricht.

 

Benodigdheden vloer egaliseren

Voor het egaliseren van jouw vloer, heb je nodig:

Algemeen:

Houten vloeren:

Vloeren in vochtige ruimtes:

 

* Bepaal eerst de staat van de vloer die je gaat egaliseren. Op basis hiervan schat je of je uit de voeten kunt met normaal egalisatiecement (voor een dunne laag) of dat je echt zwaarder materiaal moet inzetten. De hoeveelheid cement is afhankelijk van de oppervlakte van de vloer. Houdt 3 kilogram cement aan per vierkante meter (m2). Als je voor een dikke laag gaat, dan dien je meer cement per vierkante meter aan te houden. Bij twijfel, kun je altijd de verkoper in de winkel vragen om advies. Tip: je kunt beter wat te veel inkopen, dan te weinig. Ongebruikte materialen kun je altijd terugbrengen naar de winkel, mits je het bonnetje bewaart!

 

Stappenplan vloer egaliseren

Aan de slag. Er worden twee stappenplannen weergegeven: één voor een betonnen vloer egaliseren en de andere voor een houten vloer. Een vloer egaliseren doe je zo:

 

Een betonnen vloer egaliseren

 

Een houten vloer egaliseren

 

Een vloer in een vochtige ruimte egaliseren

 

Vervolg stappenplan: vloer egaliseren

 

 

 

Zo makkelijk is een vloer egaliseren. Succes!