vetbollen maken

Als koning Winter zijn intrede heeft gedaan, is het voor veel vogeltjes lastig om zelf voedsel te vinden. Met een beetje hulp van de mens, kunnen ook de vogels goed de winter doorsteen. Door noden en zaden op een plankje in de tuin te leggen of door zelf vetbollen maken, kun je de natuur een handje helpen!


Zelf vetbollen maken

Vetbollen zijn voor vogeltjes een rijke bron aan noodzakelijke vetten om de winter goed door te komen. Een goede vetbol voor vogels is dan ook gemaakt met frituurvet. Onderaan het artikel tref je een aantal aandachtspunten bij het vetbollen maken.

 

Benodigdheden voor vetbollen maken

Wat heb je nodig om een goede vetbol voor vogeltjes te maken?

De hoeveelheid vet en zaden is aan jouzelf. Je kunt natuurlijk zoveel vetbollen maken, als dat je zelf wilt. De verhouding van het vet en de zaden moet 1 op 1 zijn, oftewel evenveel frituurvet als zadenmengel! Let op, gebruik géén gebruikt frituurvet.

 

Vetbollen maken: stappenplan

 

Wat moet je vogeltjes niet geven?

Ondanks dat de bedoeling zeker goed zal zijn, is het uit den boze om kippenvoer aan de vogeltjes in uw tuin te geven. De zaden in kippenvoer zijn te groot en te hard voor de mezen en vinken in de tuin. Ook moet je geen vloeibare oliën, zoals olijfolie geven. Deze oliën kunnen enerzijds in de veren van de vogels terecht komen en dan tast hun vliegvermogen aan. Ten tweede werkt de olie, net als bij mensen, laxerend. Dat is het laatste waar een vogeltje in de winter op zit te wachten.