• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

stoofpeertjes maken

Posted by: hanlos    Tags:  dessert    Posted date:  november 26, 2014  |  No comment




 

Stoofpeertjes eet je bij een feestmaaltijd als dessert. Omdat ze zo lekker zijn, kun je ze natuurlijk ook gewoon het hele jaar door eten. En dan is het wel zo handig als jij weet hoe je stoofpeertjes maken moet. Dat is niet heel moeilijk … stoofpeertjes maken kun jij voortaan zelf met behulp van dit stappenplan!


Stoofpeertjes maken

Stoofpeertjes zijn, zoals de naam al doet vermoeden, gestoofde peren, gezoet met suiker en aangevuld met andere specerijen. Er zijn wel meer dan 5.000 perenrassen. Globaal kun je de peren in twee categorieën verdelen: handperen en stoofperen. Handperen zijn zo te eten, of kun je gebruiken voor perenjam maken. Stoofperen kun je alleen eten als ze langdurig zijn gestoofd. Zo uit de hand zijn ze te hard en smaken niet lekker. Onder de stoofperen zijn de Gieser Wildeman een zeer bekend ras. Deze in Nederland gekweekte peer, op de markt gebracht omstreeks 1850, is momenteel de meest geteelde stoofpeer in de Nederland. Hoe zet jij nu heerlijke stoofpeertjes op tafel? Stoofpeertjes maken doe je zo!

 

Benodigdheden stoofpeertjes maken

Voor het maken van een stoofpeertjes heb je het volgende nodig:

  • stoofpeertjes maken1 kilogram stoofperen
  • 1 theelepel kaneel
  • 100 gram suiker *
  • 200 milliliter rode bessensap **
  • een pan met deksel

 

* Het toevoegen van suiker is niet nodig, wanneer je gebruik maakt van Gieser Wildeman stoofperen. Deze peren krijgen van zichzelf al een zoete smaak.
** Op basis van dit stappenplan maak jij jouw eigen stoofpeertjes zonder alcohol. Je kunt het rode bessensap vervangen door rode wijn, om een alcoholische twist aan jouw stoofpeertjes te geven.

 

Stappenplan stoofpeertjes maken

Met deze eenvoudige stappen, zet jij straks heerlijke stoofpeertjes op tafel. Het stoven neemt enkele uren in beslag, dus begin op tijd met de voorbereiding van dit lekkere dessert.

  • Schil de peren. Laat de peren verder heel en laat het stokje zitten
  • Ze de peren in de pan
  • Giet het bessensap over de peren
  • Strooi de kaneel en de suiker gelijkmatig over de peren
  • Giet nu zoveel water in de pan, dat de peren nét niet helemaal onder water komen te staan
  • Plaats het deksel op de pan en breng de inhoud van de pan op hoog vuur aan de kook
  • Als het kookt, zet je het vuur laag
  • Laat nu de pan gedurende enkele uren op het vuur staan, met het deksel op de pan
  • De peertjes worden gestoofd. De duur van het stoven is afhankelijk van de omvang en soort peren. Je kunt met een vorkje in een peertje prikken om te controleren of deze gaar is. Hij is dan zacht geworden
  • Als de stoofpeertjes gaar zijn, zet je het vuur uit
  • Laat de stoofpeertjes afkoelen in de pan en in het vocht
  • Schep vervolgens de peertjes uit de pan
  • Het vocht kun je inkoken totdat het nog slechts een kwart van het oorspronkelijk volume heeft. Zo kook jet het water uit het vocht en krijgt het een volle en krachtige smaak. Je kunt het vocht gebruiken als dressing over de peertjes
  • Je eet de peertjes op kamertemperatuur!

 

Zo makkelijk is stoofpeertjes maken. Eet smakelijk!

 

Kijk eens op zomaakjehetzelf.nl voor andere recepten met peren, zoals lekkere perenjam!

 





Related Posts

vanillevla maken
september 27, 2014

  Vanillevla koop je in pakken in de supermarkt. De betere vanillevla haal je in flessen bij de bio-supermarkt. De beste...


zelf tiramisu maken
januari 19, 2014

Heerlijk als toetje na een echte Italiaanse maaltijd: tiramisu! Zelf tiramisu maken is niet moeilijk. Zeker niet met dit stappenplan....


panna cotta maken
december 14, 2013

Een heerlijk Italiaans dessert is panna cotta. Zelf panna cotta maken is niet moeilijk. Met dit stappenplan gaat het ook jou lukken...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013