Een warm stokbrood, vers uit de oven. Dat klinkt goed, niet? Je hoeft voortaan de deur niet meer uit voor een versgebakken stokbrood. Stokbrood maken kun je namelijk zelf en het is makkelijker dan jij denkt. En dan wordt hier niet gesproken over een afbakvariant uit de supermarkt. Stokbrood maken doe je met behulp van dit stappenplan!
Het stokbrood komt van oorsprong uit Frankrijk, waar het ‘baguette’ wordt genoemd. Het werd al in de 19e eeuw gebakken en gegeten. De naam ‘stokbrood’ verwijst niet naar de vorm van het brood, maar naar het feit dat het brood vroeger werd gebakken door het deeg om een stok te wikkelen en zo boven het vuur te houden. In Nederland heeft het stokbrood pas jaren ’70 een vlucht genomen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de in die periode sterk toegenomen interesse in Frankrijk als vakantieland. Nederlandse bakkers gebruiken bakkersgist, waar de Franse collega’s zuurdesem gebruiken. Ook is het meel, of liever gezegd de tarwe afwijkend. Dat verklaart het verschil in smaak en textuur tussen een Nederlands en Frans stokbrood. Aan de slag … je gaat nu jouw eigen stokbrood maken!
Voor het maken van 2 stokbroden heb je deze ingrediënten en enkele uren van jouw tijd nodig.
Doorloop deze stappen en binnen enkele uren haal jij 2 heerlijke stokbroden uit de oven.
Zo makkelijk is stokbrood maken. Je eet je versgebakken stokbrood met een beetje boter, jam of een ander zelfgemaakt broodbeleg. Eet smakelijk!
Kijk ook eens op www.zomaakjehetzelf.nl voor meer lekkere recepten of handige klustips!
De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.
Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.