• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

stokbrood maken

Posted by: hanlos    Tags:  brood    Posted date:  november 24, 2014  |  No comment




 

Een warm stokbrood, vers uit de oven. Dat klinkt goed, niet? Je hoeft voortaan de deur niet meer uit voor een versgebakken stokbrood. Stokbrood maken kun je namelijk zelf en het is makkelijker dan jij denkt. En dan wordt hier niet gesproken over een afbakvariant uit de supermarkt. Stokbrood maken doe je met behulp van dit stappenplan!


Stokbrood maken

Het stokbrood komt van oorsprong uit Frankrijk, waar het ‘baguette’ wordt genoemd. Het werd al in de 19e eeuw gebakken en gegeten. De naam ‘stokbrood’ verwijst niet naar de vorm van het brood, maar naar het feit dat het brood vroeger werd gebakken door het deeg om een stok te wikkelen en zo boven het vuur te houden. In Nederland heeft het stokbrood pas jaren ’70 een vlucht genomen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de in die periode sterk toegenomen interesse in Frankrijk als vakantieland. Nederlandse bakkers gebruiken bakkersgist, waar de Franse collega’s zuurdesem gebruiken. Ook is het meel, of liever gezegd de tarwe afwijkend. Dat verklaart het verschil in smaak en textuur tussen een Nederlands en Frans stokbrood. Aan de slag … je gaat nu jouw eigen stokbrood maken!

 

Benodigdheden stokbrood maken

Voor het maken van 2 stokbroden heb je deze ingrediënten en enkele uren van jouw tijd nodig.

  • 235 milliliter water
  • 340 gram bloem
  • stokbrood maken6 gram gist
  • 6 gram zout
  • 1 ei
  • handje meel (bestrooien)
  • beetje boter (invetten)
  • kopje met water
  • een oven
  • een mengkom
  • een keukenmachine (met deeghaken)
  • een schaal
  • 2 schone theedoeken

 

Stappenplan stokbrood maken

Doorloop deze stappen en binnen enkele uren haal jij 2 heerlijke stokbroden uit de oven.

  • Doe het water, de gist en de bloem in de mengkom
  • Meng alles goed door elkaar, totdat géén droge klontjes bloem meer ziet
  • Kneed nu het deeg gedurende 7 minuten. Dit kan met de keukenmachine, of met de hand als je geen keukenmachine hebt
  • Laat het deeg nu in de kom gedurende 15 minuten rusten
  • Voeg het zout toe en kneed het zout met de handen door het deeg
  • Maak van het deeg een bal
  • Vet een schaal in en leg de deegbal in de schaal
  • Dek de schaal af met een warme, vochtige en schone doek
  • Zet de schaal aan de kant, zodat het deeg kan rijzen. Het is voldoende gerezen, wanneer het volume is verdubbeld
  • Bestrooi jouw werkplek met een handje meel
  • Leg de deegbal op de werkplek en deel de bal in 2 gelijke delen
  • Maak van de 2 deegballen langgerekte vormen, jouw stokbroden. Je kunt zelf bepalen of je dunne stokbroden of iets bredere wilt maken
  • Mochten er luchtbellen in het deeg zitten, dan druk je deze voorzichtig uit het deeg
  • Vet de bakplaat een beetje in
  • Leg de stokbroden op de bakplaat. Houdt er qua omvang en ruimte tussen de broden rekening mee, dat het deeg nogmaals zal rijzen voordat het de oven in gaat. Maak ze dus niet te lang en leg ze niet te dicht bij elkaar
  • Dek de stokbroden vervolgens af met een schone theedoek
  • Leg de bakplaat vervolgens op een warme plek (circa 25 graden Celsius) en laat de broden gedurende 40 minuten rijzen. De omvang van jouw stokbroden zal verdubbelen
  • Verwarm de oven voor op 240 graden Celsius
  • Met een mesje snijd je diagonale inkepingen in het deeg
  • Scheid het ei. Bestrijk de broden met het eigeel
  • Zet het kopje met water op de bodem van de oven
  • Plaats de broden in de oven en bak ze in 20 tot 25 minuten knapperig en goudbruin

 

Zo makkelijk is stokbrood maken. Je eet je versgebakken stokbrood met een beetje boter, jam of een ander zelfgemaakt broodbeleg. Eet smakelijk!

 

Kijk ook eens op www.zomaakjehetzelf.nl voor meer lekkere recepten of handige klustips!

 





Related Posts

soepstengels maken
januari 8, 2015

  Wil jij eens wat anders dan een stukje brood bij de soep? Neem dan grissini! Deze broodstengels gaan in het Nederlands...


croutons maken
december 25, 2014

  Croutons maken jouw soep of salade helemaal af! Wanneer je zelf een heerlijke soep of salade hebt gemaakt, dan kun je eigenlijk...


pizzadeeg maken
december 24, 2014

  Wat is er nu leuker dan zelf pizza maken? En dan niet alleen de topping bepalen, maar ook het pizzadeeg maken....








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013