• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

speculaasjes maken

Posted by: hanlos    Tags:  banket    Posted date:  november 9, 2014  |  No comment




 

Speculaasjes horen bij de periode rondom Sinterklaas. Maar speculaasjes zijn zo lekker, dat je ze eigenlijk het hele jaar door eten wil. En dat kan natuurlijk. Speculaasjes koop je in de winkel of bij de bakker. Maar speculaasjes maken is heel makkelijk. De lekkerste speculaasjes maak je voortaan zelf! Speculaasjes maken doe je zo!


Speculaasjes maken

Speculaas is een koeksoort welke vooral veel wordt gegeten in Nederland en België en in enkele gebieden van Duitsland. De periode waarin speculaasjes traditioneel veel worden gegeten, is rondom de viering van het Sinterklaas feest, net zoals pepernoten, taaitaai, marsepein, borstplaat en schuimpjes. Echter, meer en meer worden speculaasjes het gehele jaar verkocht in de supermarkten en zelfs bij de bakkers of op de markt. Ben je gek op speculaasjes en wil je minder afhankelijk zijn van winkels waar je ze kunt kopen? Ga dan zelf speculaasjes maken! En dat is makkelijker dan jij wellicht denkt. Speculaasjes maken doe je met dit stappenplan!

 

Benodigdheden speculaasjes maken

Voor het maken van een schaal speculaasjes heb je nodig:

  • 250 gram bloem en een beetje extra voor bestuiven
  • speculaasjes maken150 gram (licht-)bruine basterdsuiker
  • 110 gram zachte boter
  • 50 milliliter (karne-)melk
  • 4 theelepels / 10 gram bakpoeder
  • 4 theelepels / 10 gram kaneelpoeder
  • 2 theelepels / 5 gram nootmuskaatpoeder
  • 2 theelepels / 5 gram kruidnagelpoeder
  • 2 theelepels / 5 gram gemberpoeder
  • ½ theelepel / 3 gram gemalen witte peper
  • ¼ theelepel zout
  • speculaasplank of uitsteekvormpjes *
  • huishoudfolie
  • bakpapier
  • een mengkom
  • een zeef
  • een mixer
  • een oven

* Een speculaasplank is een houten plank waarin de vorm van een speculaaskoekje is uitgesneden. Vaak worden hier oud-Hollandsche afbeeldingen gebruikt, zoals molens, oude ambachten of een poppetje in een klederdracht.

 

Stappenplan speculaasjes maken

Doorloop deze stappen en jij zet straks heerlijk geurende speculaasjes op tafel!

  • Doe de boter, suiker en zout in een kom en klop het met de mixer tot een romig geheel
  • Zeef de 250 gram bloem boven de mengkom
  • Voeg de melk, bakpoeder en alle kruiden en specerijen toe
  • Kneed alles door elkaar tot een stevige deegbal
  • Druk de deegbal plat tot een schijf en pak de schijf in huishoudfolie
  • Leg het ingepakte deeg minimaal 1 uur, maar bij voorkeur een hele nacht in de koelkast
  • Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius
  • Leg een vel bakpapier op de bakplaat
  • Maak van het deeg kleine balletjes ter grootte van een pingpongbal
  • Je gaat nu koekjes maken van de deegballetjes. Dat kan met een speculaasplank, met uitsteekvormpjes of gewoon met een mesje. Gebruik het beetje extra bloem om de plank of de werkplek te bestuiven. Als je een speculaasplank gebruikt, druk je een deegballetje in het met bloem bestoven plankje. Verdeel het deeg goed en snijd overtollig deeg af door horizontaal langs het plankje te snijden. Tik met de omgekeerde plank op de werkplek en het koekje valt eruit. Zo niet, steek dan de punt van een mes onder een puntje van het koekje en wurm het voorzichtig los. Werk je met uitsteekvormpjes of een mesje, dan rol je (een deel van) het deeg uit tot een plak van 2,5 millimeter dik en steek of snijd de koekjes uit het deeg
  • Leg de koekjes verdeeld over de bakplaat
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak jouw speculaasjes in 25 tot 30 minuten gaar
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat de speculaasjes afkoelen op de bakplaat

 

Zo makkelijk is speculaasjes maken. Eet smakelijk!

Kijk ook eens op zomaakjehetzelf.nl voor meer recepten en handige klustips!

 





Related Posts

pindarotsjes maken
december 29, 2014

  Gek op chocolade en pinda’s? Dan is de pindarots dé chocolade snack bij uitstek voor jou! Pindarotsjes kun je natuurlijk...


biscuitjes maken
december 27, 2014

  Biscuitjes of ook wel kaakjes genoemd, zijn lekker bij de thee in de middag. De kinderen zijn er dol op. Biscuitjes...


tompouce maken
november 28, 2014

  De tompouce, of ook wel als tompoes geschreven, is een zoete lekkernij die vooral bij feestelijkheden wordt gegeten....








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013