Wil je zelf een schutting plaatsen? Wat heb je allemaal nodig voor het plaatsen van een schutting? En hoe kun je het beste een schutting plaatsen? Dit stappenplan helpt jou!
Een schutting plaatsen draagt direct bij een het vergroten van de privacy op jouw eigen terrein. Zeker in een dicht bewoonde wijk, kan een schutting plaatsen uitkomst bieden om jouw tuin af te schermen van de rest van de bewoners. Wel zo lekker, wanneer je gezellig in de tuin wilt zitten. Je kunt niet zomaar een schutting plaatsen zonder even te overleggen met de buren. Die zullen immers ook tegen jouw schutting aan kijken. Bij het plaatsen van een schutting heb je verschillende keuzes te maken. Welke keuzes er zijn bij een schutting plaatsen, wordt besproken in dit artikel.
In de bouwmarkt vind je tegenwoordig kant-en-klare schuttingdelen. Er zijn verschillende soorten kant-en-klare schuttingdelen verkrijgbaar, zoals met verticale planken die om en om per zijde (zie afbeelding) zijn bevestigd. Een ander veelgebruikt scherm is met gevlochten horizontale latten. De schuttingdelen of tuinschermen hebben een standaard afmeting van 180 centimeter hoog en 180 centimeter breed.
In plaats van het gebruiken van kant-en-klare schermen, kun je natuurlijk ook op andere wijzen jouw terrein afschermen. Een schutting kun je bijvoorbeeld ook maken van wilgentakken, die je horizontaal vlecht tussen verticale staanders. Een schutting met een modern uiterlijk, zijn de zogeheten grindschuttingen. Hierbij wordt grind gegoten in een smalle kooi van gaas. Ter vervanging van hout wordt steeds meer composiet gebruikt. Dit onderhoudsarme en duurzame materiaal heeft het uiterlijk van hout, maar het is een kunststof. Kies je voor een écht natuurlijke afscheiding, dan wordt het een heg of is een haag van bijvoorbeeld coniferen een optie. Je kunt ook zelf een muur metselen of kiezen voor een combinatie van meerdere soorten schutting. In dit artikelen wordt verder ingegaan op een schutting plaatsen met behulp van kant-en-klare schuttingdelen.
Voordat je nu naar de bouwmarkt gaat en alles gaat kopen, moet je eerst twee besluiten nemen.
Berekenen aantal benodigde schuttingdelen en palen
Meet de lengte van het traject waarover je een schutting plaatsen wil. Een schuttingdeel heeft een breedte van 180 centimeter. Wanneer je de afstand uitdrukt in meters en het betreft een recht stuk waarop je een schutting plaatsen wilt, dan kun je het aantal meters delen door 1,8 en je weet het aantal benodigde schuttingdelen. Houdt er rekening mee, dat wanneer je een schutting plaatsen gaat, waarin hoeken zijn opgenomen, dat je soms een schuttingdeel moet inkorten. Het kan zijn dat je hierdoor één of enkele extra schuttingdelen nodig hebt. Ook in het geval je een deur in de schutting wilt opnemen, dien je hierbij in het berekenen van het aantal schuttingdelen rekening mee te houden. Weet je hoeveel schuttingdelen je nodig hebt, dan is het makkelijk uit te rekenen hoeveel palen je nodig hebt. Dat is namelijk hetzelfde aantal als de schuttingdelen plus één! Als je er niet uitkomt: op internet zijn ook calculators te vinden die voor jou uitrekenen hoeveel schuttingdelen en palen je nodig hebt.
Fundering bij schutting plaatsen
Voor het plaatsen van een schutting met kant-en-klare schuttingdelen, dien jij te besluiten op welke ondergrond de schutting te staan en hoe wil je de schutting funderen? Komt de schutting op een ondergrond van zand, dan zijn er twee mogelijkheden en komt de schutting op een harde ondergrond, zoals een betonnen vloer of muurtje, dan kun je gebruik maken van een derde mogelijkheid:
Afhankelijk van de wijze van funderen, heb je andere materialen en gereedschappen nodig. De schuttingpalen moeten in geval van het maken van een fundering met mortel een lengte van 270 centimeter hebben, omdat een deel hiervan in de mortel en in de grond komt te zitten. In de gevallen van puntpaalhouders en voetsteunen heb je schuttingpalen van 210 (of 240) centimeter nodig.
Welke materialen en gereedschappen heb je nodig voor een schutting plaatsen?
Let op, onderstaande aanvullingen zijn nodig, afhankelijk van type fundering!
graven of boren van gaten en volstorten met mortel
gebruiken van paalpunthouders
gebruiken van voetsteunen
Deze gereedschappen dien je bij de hand te hebben wanneer je een schutting plaatsen gaat:
In het hierna volgende stappenplan wordt uitgegaan van het plaatsen van een schutting op een ondergrond van zand. De fundering wordt gemaakt met mortel. Je gebruikt dus de lang palen van 270- centimeter lang! Daarna wordt beschreven welke stappen je anders moet doen wanneer je een schutting met puntpaalhouders of voetsteunen.
Stap 1
Maak van de losse, rechte lat een meetlat van exact 181,5 centimeter
Stap 2
Een schutting begint veelal bij een muur. Span een touwtje op circa 5 centimeter van de grond, vanaf het vertrekpunt op deze muur tot aan het eindpunt van de schutting. Komt er een hoek in de schutting, span dan het touwtje tot aan de eerste hoek. Aan de hand van het touwtje kun je straks de palen in een rechte lijn plaatsen!
Stap 3
Boor of graaf het eerste gat, náást het touwtje en tegen de muur. Het gat moet circa 60 centimeter diep zijn. Met de grondboor gaat dit lastig, omdat je de draai niet kan maken vanwege de muur.
Stap 4
Plaats de eerste paal in het gat, dicht tegen de muur. Zorg ervoor dat de paal helemaal verticaal staat (gebruik je waterpas). Vul nu het gat met water (schoon leidingwater) tot de helft. Strooi nu de snel betonmortel rustig in het water. Je hoeft niet te mixen, dat gaat van zelf (lees beschrijving op verpakking). Blijf het gat vullen tot de substantie aan de rand van het gat komt. De droogtijd bedraagt 15-20 minuten.
Stap 5
Leg nu de zelfgemaakte meetlat tegen de eerste paal, exact evenwijdig aan het gespannen touwtje. Aan het einde van de lat komt de tweede paal. Met de grondboor maak je een gat van circa 60 centimeter diep. Je kunt met de schep het gat iets groter maken voor extra stevigheid. Plaats de paal en zorg dat deze precies verticaal staat. Gebruik je waterpas én je meetlat. Immers de tweede paal moet zowel onderaan als bovenaan exact even ver van de eerste paal staan. Vul het gat voor de helft met water en strooi daarna de snel betonmortel in het gat totdat de substantie de rand van het gat bereikt. Herhaal deze stap net zo vaak als nodig is voor jouw schutting. Indien de afstand tussen de op-één-na-laatste en laatste paal minder is dan 182 centimeter, dan moet je het laatste schuttingdeel inkorten.
Stap 6
Zijn alle palen geplaatst, zaag ze dan allemaal op gelijke hoogte. Meet welke paal de kortste is. Korter dan deze kun je de rest immers niet afzagen. Is ook de kortste paal nog te lang, zaag dan alle palen op de gewenste lengte.
Stap 7
Zijn alle palen geplaatst dan kun je de L-steunen op de palen schroeven. Boor op zowel 30 centimeter als 160 centimeter van de grond een klein gaatje precies in het midden van de paal. Schroef nu de L-steunen aan de palen.
Stap 8
Je kunt nu de schuttingdelen aan de L-steunen bevestigen. Houdt onder de schuttingdelen overal 10 centimeter vrij van de grond.
Stap 9
Je kunt nu beginnen met beitsen van de schutting. Het beitsen doe je aan beide zijden. Schuur de schuttingdelen aan beide zijden. Maak daarna de schutting goed schoon en zoveel als mogelijk is stofvrij. Breng in totaal drie lagen beits aan! Bij de eerste laag verdun je de beits met terpentine, waardoor de beist beter in het hout dringt. Schilder altijd in de richting van de houtnerf en geef de beits voldoende tijd om te drogen (circa 17-20 uur). Is de eerste laag droog? Dan licht opschuren en de tweede laag aanbrengen. Herhaal de stappen en breng uiteindelijk de derde laag aan? Moet je héél veel beitsen, dan is een verfspuit het overwegen waard. Lees goed de instructies bij de verfspuit voor een goed en verantwoord gebruik. Dek vooral goed af wat je niet wilt spuiten, want voor je het weet komt de nevel van verf op die plekken waar je het net niet wilde hebben.
Stap 3a
In plaats van gaten te graven of boren, maak je gebruik van puntpaalhouders. Sla de eerste puntpaalhouder tot aan de schacht in de grond, langs het touwtje en tegen de muur. Gebruik een voorhamer.
Stap 4a
Plaats een paal in de puntpaalhouder en laat hem tegen de muur komen. Zorg ervoor dat de paal helemaal verticaal staat. Gebruik je waterpas. Draai aan de onderzijde met 2 houtdraadbouten de paal vast in de houder. Voor extra stevigheid bevestig je de eerste paal met 2 spijkerpluggen in de muur.
Stap 5a
Leg nu de zelfgemaakte meetlat tegen de eerste paal, exact evenwijdig aan het gespannen touwtje. Aan het einde van de lat komt de tweede paal. Sla de tweede puntpaalhouder in de grond met de voorhamer. Plaats de paal en zorg ervoor dat deze helemaal verticaal komt te staan. Gebruik je waterpas én je meetlat. Immers de tweede paal moet zowel onderaan als bovenaan exact even ver van de eerste paal staan. Zet de paal vast met 2 houtdraadbouten. Herhaal deze stap net zo vaak als nodig is voor jouw schutting. Indien de afstand tussen de op-één-na-laatste en laatste paal minder is dan 182 centimeter, dan moet je het laatste schuttingdeel inkorten.
Stap 3b
Plaats jij de schutting op een harde ondergrond, zoals bijvoorbeeld een zelfgebouwde muur of betonnen fundering of vloer. Dan maak je gebruik van voetsteunen. Plaats de eerste voetsteun op de (betonnen) ondergrond tegen de muur. In het geval dat je de schutting op een (zelfgemaakt) muurtje plaatst, zet dan de eerste voetsteun op het muurtje, precies in het midden en tegen de muur. Teken de gaten voor de schroeven af op de ondergrond. Leg de voetsteun even weg en boor met de steenboor (8 millimeter) de gaten in het beton of in het muurtje. In geval van beton, dien je de klopboormachine te gebruiken. Wil je meer weten over het verschil tussen boormachines, kijk dan hier. Plaats de pluggen in de gaten en schroef de voetsteun vast aan de ondergrond met 4 houtdraadbouten.
Stap 4b
Plaats een paal in de voetsteun en laat hem tegen de muur komen. Zorg ervoor dat de paal helemaal verticaal staat. Gebruik je waterpas. Draai aan de onderzijde met 2 houtdraadbouten de paal vast in de houder. Voor extra stevigheid bevestig je de eerste paal met 2 spijkerpluggen in de muur.
Stap 5b
Leg nu de zelfgemaakte meetlat tegen de eerste paal, exact evenwijdig aan het gespannen touwtje. Aan het einde van de lat komt de tweede paal en dus de tweede voetsteun. Plaats de paal en zorg ervoor dat deze helemaal verticaal komt te staan. Gebruik je waterpas én je meetlat. Immers de tweede paal moet zowel onderaan als bovenaan exact even ver van de eerste paal staan. Zet de paal vast met 2 houtdraadbouten. Herhaal deze stap net zo vaak als nodig is voor jouw schutting. Indien de afstand tussen de op-één-na-laatste en laatste paal minder is dan 182 centimeter, dan moet je het laatste schuttingdeel inkorten.
Heel veel succes met het zelf een schutting plaatsen. Als je deze beschrijving goed hebt gelezen en de stappen aanhoudt, dan gaat het óók jou zeker lukken. Velen zijn je al voorgegaan met het zelf plaatsen van een schutting.
De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.
Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.