Een verrassend lekkere soep is paprikasoep. En paprikasoep maken is helemaal niet moeilijk. Met dit stappenplan kun jij het ook. Een pan soep staat na een half uurtje dampend op tafel om genuttigd te worden. Aan de slag en eet smakelijk!
Zelf paprikasoep maken
De paprika is de vrucht van een plant, de Capsicum annuum (capsicum = kapselvormig, annuum = eenjarig) en behoort tot de zogeheten nachtschadefamilie. De vrucht is sterk gerelateerd aan bijvoorbeeld de chilipeper. De paprika komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. In Europa is de paprika bekend geworden via Hongarije. Hier is de vrucht gekomen via de Turken. Wist jij dat de naam paprika ook voortkomt uit het Hongaars? De paprika is tegenwoordig verkrijgbaar in vele soorten, mate, kleuren en zelfs smaken. Hij wordt gekweekt in zowel de buitenlucht als ook in kassen, waardoor de paprika het gehele jaar te krijgen is.
De paprika leent zich goed om te worden gebruikt in allerlei soorten gerechten. De kleuren maken hem geschikt voor garnering of als ingrediënt voor bijvoorbeeld een roerbakschotel of Mexicaanse bonenschotel. Je kunt de paprika ook gebruiken als hoofdgerecht, door bijvoorbeeld een gevulde paprika in de oven te bereiden. En je kunt natuurlijk paprikasoep maken!
Ingrediënten voor paprikasoep maken
Voor het maken van paprikasoep voor 4 personen heb jij het volgende nodig:
4 rode paprika’s, in stukjes gesneden - 1 ui, grof gesnipperd
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 chilipeper, gesneden
- 1 liter groentebouillon
- ½ theelepel karwijzaad (en wat extra voor garnering)
- blaadjes van 4 takjes tijm
- (soep)pan met deksel
- mixer
- oven
Stappenplan voor paprikasoep maken
Doorloop de volgende stappen en in een handomdraai heb jij een heerlijke paprikasoep gemaakt:
- Verhit de olie in een pan.
- Doe de gesnipperde ui en chilipeper in de pan en fruit het in circa 10 minuten.
- Voeg de geperste knoflook, het karwijzaad en de blaadjes tijm toe. Roer het geheel even door en laat het heel even bakken.
- Voeg nu de paprika toe. Plaats het deksel op de pan en laat het geheel gedurende 10 minuten zacht pruttelen op een laag vuur. Af en toe even doorroeren. Wel weer het deksel op de pan plaatsen. De paprika gaat ‘zweten’.
- Voeg vervolgens de groentebouillon toe en breng het geheel aan de kook.
- Zet het vuur op laag en laat de soep 15 minuten koken.
- Ondertussen leg je een handje karwijzaadjes op een stukje bakpapier in de oven. De zaadjes moeten licht roosteren. Houdt het in de gaten, dat ze niet aanbranden.
- Je bent bijna klaar. Neem de pan van het vuur en laat iets afkoelen.
- Pureer het geheel met een mixer tot een gladde soep en verdeel de soep over 4 borden of kommen.
- Druppel er een klein beetje olijfolie over. Als laatste stap strooi je een beetje geroosterd karwijzaad in het midden.
Zo makkelijk is zelf paprikasoep maken! Eet smakelijk.
Wil je ook eens een andere soep maken of misschien recepten voor andere gerechten lezen? Kijk dan verder op www.zomaakjehetzelf.nl.