• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

paella maken

Posted by: hanlos    Tags:  rijst, vis    Posted date:  september 29, 2014  |  No comment




 

Wie aan Spanje denkt, kan niet om paella heen. Voor heerlijke paella hoef je echt niet naar een restaurant. Paella maken is niet moeilijk. Je kunt het zeker met dit stappenplan.


Paella maken

Al in de 8e eeuw na Christus verbouwden de Moren in de omgeving van Valencia, de bakermat van de paella, een rijst met een dikke korrel en een hoog absorberend vermogen. Deze rijst diende als basis ingrediënt voor een schotel met lokale producten, zoals kip, konijn, garafón (bonen) en slakken. Later werden met name in de kuststreken veel zeevruchten en vis toegevoegd. De schotel heette eerst arroz, maar heeft later de naam paella gekregen. De naam paella is terug te leiden naar de Latijnse benaming voor het woord pan, namelijk: patella!

Bij paella maken is het belangrijk dat de rijst kookt in de bouillon van de vis en het vlees. Zo krijgt het de krachtige smaak van de ingrediënten. Voor het maken van paella op de traditionele wijze gelden meer regels, al worden deze wereldwijd niet overal even zorgvuldig toegepast. Datzelfde geldt voor de ingrediënten. Deze kunnen regionaal verschillen en daarmee afwijken van het traditionele recept.

Paella maken is niet heel moeilijk. Met de juiste ingrediënten, een goede voorbereiding en een beetje geduld, kun jij het ook. Paella maken doe je zo!

 

Benodigdheden paella maken

Voor het maken van misschien niet helemaal originele, maar wel lekkere paella voor 6 personen, heb je nodig:

  • paella maken350 gram ongekookte paellarijst
  • 500 gram mosselen
  • 125 gram verse chorizo
  • 75 gram bevroren erwtjes
  • 12 grote garnalen (gamba’s)
  • 2 (pijl) inktvissen
  • 2 kipfilets
  • 1,25 liter kippenbouillon
  • 100 milliliter witte wijn
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 tomaten
  • 1 ui
  • 1 citroen
  • 1 rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 takje verse tijm (blaadjes)
  • 1 pluk saffraan
  • verse peterselie
  • zout en peper naar smaak
  • een grote (paella)pan
  • aluminiumfolie

 

Stappenplan paella maken

Doorloop de volgende stappen en jij zet straks heerlijke paella op tafel:

  • Snijd de ui, de paprika, de rode peper en de knoflook fijn
  • Snijd de tomaten in partjes en ontdoe ze van de pitjes
  • Snijd de chorizo en de kipfilet in blokjes
  • Maak de garnalen goed schoon en ontdoe deze van de darmkanalen *
  • Maak de mosselen goed schoon en ontdoe deze van de baarden *
  • Maak de inktvis schoon en snijd in stukjes *
  • Verhit de olijfolie in de pan op middelhoog vuur
  • Voeg de ui, de knoflook en de rode peper toe en roerbak deze in 2 tot 3 minuten
  • Voeg vervolgens de chorizo, de kip en de rijst toe. Bak alles nog eens 2 tot 3 minuten aan
  • Doe de helft van de kippenbouillon in de pan
  • Voeg de wijn, de tijm en de saffraan toe. Roer alles goed door
  • Voeg naar wens een beetje zout en peper toe
  • Breng het geheel aan de kook en laat het daarna 15 minuten pruttelen op een laag vuur.
  • Blijf af en toe roeren
  • Proef of de rijst al gaar is. Als dit niet het geval is, voeg dan nog eens 1/3 deel van de resterende bouillon toe en roer het door de inhoud van de pan. Laat dit langzaam door pruttelen. Proef na enkele minuten of de rijst gaar is. Herhaal deze stap, als dit nog steeds niet het geval is
  • Als de rijst gaar is, voeg je de inktvis, erwtjes en tomaten toe en laat 2 minuten koken
  • Leg de garnalen en de mosselen bovenop de schotel en bedek de pan nu met aluminiumfolie. Laat het geheel nog 5 minuten doorkoken
  • Haal het folie van de pan en strooi de verse peterselie blaadjes over de paella
  • Snijd de citroen in 8 partjes en leg deze rondom langs de rand van de pan

* je kunt bij de betere vishandel vragen of ze bij aanschaf het schoonmaken van de garnalen, mosselen en inktvissen al voor je willen doen

Zo makkelijk is paella maken. Eet smakelijk!

 





Related Posts

Maki sushi maken
december 1, 2014

  Sushi eet je in zogeheten sushi restaurants. Deze zijn in de laatste decennia sterk in opkomst. Het wordt zelfs...


sushi rijst maken
december 1, 2014

  Bij sushi maken heeft in veel gevallen de vis een hoofdrol. Echter, zonder de rijst zou de sushi geen sushi zijn....


sushi maken
november 30, 2014

  Als je spreekt over ‘sushi maken’, dan heb je het niet over één maar oneindig veel Japanse gerechten bestaande...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013