oppervlakte vloer berekenen

 

Ga jij laminaat of vloerbedekking leggen? Dan moet jij de oppervlakte van jouw vloer weten, want je wilt niet te weinig materieel inkopen. Gebruik dit artikel om op een makkelijke manier de oppervlakte te meten en te berekenen. De oppervlakte vloer berekenen doe je zo!


Oppervlakte vloer berekenen

Als je bijvoorbeeld laminaat, een houten vloer of een nieuwe vloerbedekking leggen gaat, dan moet je weten wat de oppervlakte van de ruimte is. De oppervlakte van een vloer berekenen doe je middels het meten van de lengte en de breedte van de ruimte. De oppervlakte wordt uitgedrukt in vierkante meters (m2). De oppervlakte berekenen van een vloer van een vierkante of rechthoekige ruimte is makkelijk. Het wordt lastiger als je te maken hebt met een ruimte die een andere vorm heeft, zoals een L-vorm of een ruimte met kleine nisjes en andere hoekjes.

 

Oppervlakte vierkante of rechthoekige ruimte

De oppervlakte van een ruimte die een vierkante of rechthoekige vorm heeft, is makkelijk te berekenen. Je meet met een meetlint zowel de lengte als breedte op. Voor het doel om een nieuwe vloer te leggen, meet je de lengte en breedte in meters. Je vermenigvuldigt de lengte met de breedte en je hebt de oppervlakte in vierkante meters (m2) berekend.

 

Voorbeeld: je hebt de lengte en de breedte van de ruimte opgemeten. De lengte is 320 centimeter en de breedte is 680 centimeter. Je vertaalt dit naar meters: 3,2 meter bij 6,8 meter. De oppervlakte van deze ruimte is 3,2 x 6,8 = 21,76 m2.

 

Op basis van dit getal kun jij inkopen doen. Let wel, dat vloerbedekking in strekkende meters (veelal 4 meter breed) wordt verkocht. In dit voorbeeld koop je 4 meter bij 8 meter, dus in totaal 32 vierkante meter vloerbedekking. Laminaat wordt in pakketten verkocht die meerdere vierkante meters bevatten. Bijvoorbeeld 1,91 m2 in een pakket. Deel het aantal vierkante meters door het aantal vierkante meters dat in één pakket laminaat zit. Dan weet je hoeveel pakketten laminaat je mee moet nemen. Rond wel het getal altijd af naar boven. Nog beter is om altijd één extra pakket laminaat te kopen. Je krijgt altijd te maken met zaagverlies en je kunt beter een pak te veel hebben, dan te weinig. Ongeopende pakketten laminaat kun je altijd terug brengen naar de winkel (denk aan de voorwaarden van de winkel). In dit voorbeeld heb je nodig: 21,76 / 1,91 =11,39 pakketten laminaat. Dat worden dus minimaal 12 pakketten, maar nog beter zijn 13 pakketten laminaat!

 

Oppervlakte ruimte met andere vorm 

In het geval van een ruimte met een andere vorm, dien je de oppervlakte van de ruimte te gaan opdelen in vierkanten en rechthoeken. Bereken de oppervlakte van deze afzonderlijke vierkanten en rechthoeken (zie hierboven) en tel deze bij elkaar op! Een extra moeilijkheid bij vloerbedekking is, dat je waarschijnlijk ook de vloerbedekking in delen moet inkopen en moet leggen. Je krijgt dus te maken met een rand, die je zo goed als onzichtbaar kunt maken, als je de vloerbedekking goed leggen kunt.

 

Bij laminaat leggen heb je rekening te houden met de legrichting van het laminaat. Dit kan extra zaagverlies opleveren, dus dien je extra laminaat in te kopen om te voorkomen dat je tijdens het leggen erachter komt, dat je te weinig hebt.

 

Zo makkelijk is de oppervlakte van een vloer berekenen. Succes! Kijk ook eens op zomaakjehetzelf.nl voor meer recepten en handige klustips!