• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

millionaire’s shortbread maken

Posted by: hanlos    Tags:  banket    Posted date:  oktober 15, 2014  |  No comment




 

Millionaire’s shortbread, ook wel bekend als karamel shortbread, is een heerlijk cakeje gemaakt van shortbread, karamel en melkchocolade. Je kunt het kopen bij banketbakkerijen en in veel cafés en koffiebars. Natuurlijk kun je ook zelf millionaire’s shortbread maken … dat doe je zo!


Millionaire’s shortbread maken

Millionaire’s shortbread komt al voor in recepten en artikelen in de media uit de jaren ’70 van de vorige eeuw. De oorsprong van shortbread ligt in Groot-Brittannië. Waar de naam Millionaire’s shortbread vandaan komt, is een raadsel. Het overheerlijke cakeje met karamel en chocolade heeft veel namen, waarvan het merendeel verwijzen naar één van de voornaamste ingrediënten: karamel of naar de vorm: een vierkant!

Het biscuit van is gemaakt van shortbread. De vulling is een dikke laag karamel, al is dit niet echte karamel omdat er (gecondenseerde) melk wordt gebruikt. Dat terzijde. Het wordt afgedekt met een dikke laag melkchocolade. Het mag duidelijk zijn, dat millionaire’s shortbread machtig is en zeker de nodige calorieën bevat. Je koopt millionaire’s shortbread in de winkel of in de steeds meer opkomende koffiebars. Je kunt het ook makkelijk zelf maken. Millionaire’s shortbread maken in makkelijk en zo doe je het!

 

Nodig voor millionaire’s shortbread maken

Voor het maken van 24 stuks millionaire’s shortbread, heb je nodig:

  • millionaire's shortbread maken300 gram boter
  • 250 gram bloem
  • 200 gram melkchocolade
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 400 gram gecondenseerde melk *
  • een pan
  • een vierkante/rechthoekige bakvorm
  • een kom
  • een vork
  • keukenfolie
  • een oven
  • een steelpannetje
  • een middelgrote en kleinere pan (voor au-bain-marie)

* gecondenseerde melk kun je kopen in blik (a 397 gram)

 

Stappenplan millionaire’s shortbread maken

Aan de slag. Het neemt wat tijd in beslag, maar het resultaat mag er zijn!

  • Plaats het ongeopende blikje gecondenseerde melk in een pan met water, waarbij het blikje geheel onder water moet komen te staan
  • Breng het water aan de kook, draai het vuur zachter, leg een deksel op de pan en laat het 3 uur zachtjes koken
  • Controleer geregeld of het water nog op peil is, in verband met verdampen. Indien nodig, vul het water aan met kokend water
  • Na 3 uur haal je het blikje uit het water en laat je het een halfuur afkoelen
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 180 graden Celsius
  • Vet de bakvorm in
  • Doe de bloem samen met de basterdsuiker in de kom
  • Snijd 175 gram van de boter in kleine blokjes en doe deze ook in de kom
  • Met je vingertoppen kneed je hiervan een kruimelig deeg
  • Verdeel dit deeg gelijkmatig over de bodem van de bakvorm
  • Met een vork prik je in het deeg hier en daar gaatjes, zodat lucht eronder tijdens het bakken kan ontsnappen
  • Plaats de bakvorm in het midden van de oven en bak het in 30 minuten tot het lichtbruin is
  • Haal de bakvorm uit de oven en laat het op een rooster afkoelen
  • Doe de rest van de boter (125 gram) in een steelpannetje en smelt de boter op laag vuur
  • Voeg de gecondenseerde melk toe, welke inmiddels is gekarameliseerd en laat deze gedurende 5 minuten zachtjes mee opwarmen. Blijf geregeld roeren tegen aankoeken
  • Voeg nu de kristalsuiker toe en laat deze oplossen in het mengsel
  • Giet het nog warme karamelmengsel gelijkmatig over jouw shortbread
  • Breng nu een pan met water aan de kook. Hang in deze pan een kleinere pan of een schaal. Deze mag het water niet raken, maar wordt warm van de waterdamp
  • Brokkel de chocolade in kleinere stukken en doe deze in de kleine pan
  • Laat de chocolade smelten au-bain-marie
  • Schenk de warme chocolade over de laag karamel
  • Laat het geheel gedurende een halfuur afkoelen
  • Dek de cake af met keukenfolie
  • Zet het hierna nog een halfuur in de koelkast
  • Na een half uur haal je jouw millionaire’s shortbread uit de koelkast
  • Snijd het in 24 (6×4) vierkantje blokjes en server het op kamertemperatuur!

 

Zo makkelijk is millionaire’s shortbread maken. Eet smakelijk!

 





Related Posts

pindarotsjes maken
december 29, 2014

  Gek op chocolade en pinda’s? Dan is de pindarots dé chocolade snack bij uitstek voor jou! Pindarotsjes kun je natuurlijk...


biscuitjes maken
december 27, 2014

  Biscuitjes of ook wel kaakjes genoemd, zijn lekker bij de thee in de middag. De kinderen zijn er dol op. Biscuitjes...


tompouce maken
november 28, 2014

  De tompouce, of ook wel als tompoes geschreven, is een zoete lekkernij die vooral bij feestelijkheden wordt gegeten....








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013