MDF schilderen

 

MDF is een bouwplaat van samengeperste houtvezels en kunstmatige harsen. MDF is materiaal waar makkelijk mee te werken is. Het zaagt makkelijk en is goede te spijkeren en schroeven. Wat lastiger is, is MDF schilderen. Dat heeft te maken met het absorberende vermogen van MDF. MDF schilderen doe je zo!


MDF schilderen

Medium Density Fiberboard, ofwel MDF, is een vezelplaat. Fijngemalen houtvezels en kunstharsen worden verlijmd en in droge toestand tot een plaat geperst. Dankzij de fijne vezelstructuur, heb je bij het werken met MDF geen kans op splinters. Verder is MDF slijtvast en lijmvast. Het materiaal is zeer makkelijk om mee te werken en om deze redenen zijn de toepassingsmogelijkheden talloos.

MDF heeft in onbewerkte vorm een bruine kleur. Je kunt MDF schilderen, maar dat vergt wel even wat aandacht. De vezelstructuur zorgt er namelijk voor dat het materiaal als een spons vocht opnemen kan. Dat is met name aan de zijkanten merkbaar. Hoe dikker de MDF plaat, des te minder de harsen helemaal tot in de kern van de plaat zijn gekomen. Daardoor is het schilderen van dikkere MDF panelen nog lastiger. Geen zorgen, MDF schilderen doe je zo!

 

Benodigdheden MDF schilderen

Voor het schilderen van MDF heb je nodig:

* bijvoorbeeld thinner, aceton of speciale MDF ontvetdoekjes

** kies de juiste roller, afhankelijk van de verf die je kiest. Voor het schilderen van grote oppervlakken MDF gebruik je en viltrol met kleine haartjes. Oor het fijne werk, gebruik je verfborstels met synthetische haren. Bij twijfel kun jij je laten adviseren in de winkel.

 

Stappenplan MDF schilderen

Om jouw MDF panelen of creatie goed te schilderen, volg je dit stappenplan:

 

Belangrijke tips MDF schilderen

Deze tips voor MDF schilderen dien je zeker mee te nemen, vóórdat je aan de slag gaat:

 

Zo makkelijk is MDF schilderen. Succes!