• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

kruidkoek maken

Posted by: hanlos    Tags:  banket    Posted date:  november 3, 2014  |  No comment




 

Kruidkoek, ook wel bekend als ontbijtkoek, peperkoek of nog vele andere namen, wordt in Nederland en België zeer veel gegeten. De koek kent een rijke geschiedenis en is nog altijd populair als tussendoortje of als ontbijt (vandaar de naam). De kruidkoek koop je in de winkel of bij de bakker. Maar kruidkoek maken is heel makkelijk, dus kruidkoek maken doe je voortaan zelf met dit stappeplan!


Kruidkoek maken

Kruidkoek bestaat al heel lang. Wie heeft er vroeger niet een plakje bij opa en oma gegeten. En zeer waarschijnlijk aten zij het zelfs al bij hún grootouders. Kruidkoek wordt oorspronkelijk gemaakt van roggemeel. Hieraan zijn veel suikers toegevoegd, waardoor het predicaat ‘gezond’ niet helemaal terecht is. Op de kruidkoek zijn vele variaties ontwikkeld. Door toevoeging van andere ingrediënten, zoals noten, rozijnen, stukjes gember of gedroogd fruit, kun je alle kanten op. Veel regio’s kennen hun eigen variant op de kruidkoek.

Kruidkoek maken is niet heel moeilijk. Als je de juiste ingrediënten en materialen in huis hebt, kun ook jij jouw eigen kruidkoek maken. Je hebt redelijk veel kruiden nodig, zoals de naam van de koek al doet vermoeden. Om het deeg goed te laten rusten, kun je het beter een dag van tevoren maken! Kruidkoek maken doe je zo!

 

Benodigdheden kruidkoek maken

Voor het maken jouw eigen kruidkoek, heb je nodig:

  • kruidkoek maken350 gram roggemeel
  • 100 gram kristalsuiker
  • 50 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 275 gram honing
  • 125 gram water
  • beetje melk
  • 1 theelepel cardamonpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1/4 theelepel vers gemalen zwarte peper
  • 1/8 theelepel gemalen anijszaad
  • 1/8 theelepel gemalen koriander
  • 1 zakje bakpoeder
  • mengkom
  • kwastje
  • bakvorm voor cake (25 centimeter)
  • huishoudfolie
  • aluminiumfolie
  • bakpapier
  • keukenmachine (mixer en deeghaken)
  • zeef
  • pan
  • oven

 

Stappenplan kruidkoek maken

Doorloop deze stappen en jij zet straks een heerlijke kruidkoek op tafel!

  • Zeef het bakpoeder boven de kom
  • Voeg het zout, het roggemeel en alle kruiden toe
  • Zet de pan op het vuur en doe hier de kristalsuiker, de honing en het water in
  • Breng het mengsel al roerende aan de kook
  • Haal je de pan van het vuur en voeg je het suikermengel toe aan de inhoud van de kom
  • Meng alles gedurende minimaal 5 minuten goed door elkaar met de mixer met deeghaken
  • Neem de bakvorm en bekleed deze aan de binnenzijde met bakpapier
  • Doe het deeg in de bakvorm
  • Met een vochtige lepel druk je het beslag goed aan in de hoeken
  • De bovenzijde strijk je glad met de vochtige lepel
  • Bedek de bakvorm met de huishoudfolie en zet het geheel voor minimaal 12 uur aan de kant. Dt mag in de koelkast, maar is niet noodzakelijk
  • Na de rustperiode, verwarm je de oven voor op 155 graden Celsius (heteluchtoven 140)
  • Haal de folie van de bakvorm
  • Bestrijk met het kwastje de bovenzijde van jouw koek met melk
  • Plaats de koek in de oven en bak deze in 70 minuten bruin. Je kunt na een uur even controleren of deze al gaar is, door met een prikker in de koek te prikken. Als er geen deeg aan de prikker blijft kleven, is de binnenzijde goed gebakken
  • Haal de koek uit de oven en wikkel deze in aluminiumfolie. Hierdoor blijft de koek lekker smeuïg en wordt de korst niet hard
  • De kruidkoek kun je best even bewaren. Bewaar de koek in een afgesloten trommel. Het is natuurlijk de vraag of jij zo lang van deze lekkere kruidkoek afblijven kunt!

 

Zo makkelijk is kruidkoek maken. Eet smakelijk!

 





Related Posts

pindarotsjes maken
december 29, 2014

  Gek op chocolade en pinda’s? Dan is de pindarots dé chocolade snack bij uitstek voor jou! Pindarotsjes kun je natuurlijk...


biscuitjes maken
december 27, 2014

  Biscuitjes of ook wel kaakjes genoemd, zijn lekker bij de thee in de middag. De kinderen zijn er dol op. Biscuitjes...


tompouce maken
november 28, 2014

  De tompouce, of ook wel als tompoes geschreven, is een zoete lekkernij die vooral bij feestelijkheden wordt gegeten....








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013