Knoflooksoep, niet alleen erg lekker, maar ook goed voor het opbouwen van natuurlijke weerstand. Je kunt onbeperkt variëren van allerlei ingrediënten, zoals champignons of andere groenten. Knoflooksoep maken doe je zo!
Knoflooksoep maken
Knoflook is een telg uit de lookfamilie en is daarmee direct gelieerd aan bijvoorbeeld de bieslook en de ui. Het is een bolgewas; ter voorbereiding op de winterperiode slaat het haar energie op in de bol onder de grond, wat ons uiteindelijk de knoflook oplevert.
Aan knoflook zijn in de loop der eeuwen veel eigenschappen toegekend, al dan niet berust op werkelijkheid of op basis van een wetenschappelijke onderbouwing. Zo verheldert knoflook de geest, versterkt het de mannelijkheid en doet het kwalen verdwijnen. Knoflook wordt al benoemd in de Talmoed en de Bijbel. De Romeinen geloofden dat knoflook de spieren versterkt (en daarom werd het door de gladiatoren gegeten). In de Middeleeuwen zou het een perfect middel zijn om heksen weg te houden en vampiers af te wenden. Het is wetenschappelijk bewezen dat knoflook inderdaad bepaalde gezondheid bevorderende eigenschappen bevat. Het verlaagt het cholesterol en de bloeddruk.
Knoflook wordt vandaag de dag met name gebruikt als ingrediënt voor uiteenlopende gerechten. Je kunt het in poedervorm of vers gebruiken. Je kunt de teentjes knoflook persen, snijden of in het geheel gebruiken. Knoflook heeft vaak een bijrol in een gerecht. In knoflooksoep staat knoflook zelf centraal. Knoflooksoep maken doe je met dit stappenplan.
Benodigdheden knoflooksoep maken
Voor het maken van knoflooksoep voor 2-4 personen, heb je het volgende nodig:
50 gram boter - 60 gram bloem
- 1 knoflook bol
- 1,3 liter bouillon (kip-, rund- of groente-) *
- 3 takken tijm
- 2 sneetjes bruin brood
- 2 eetlepels olijfolie
- beetje zout en peper
- 100 milliliter room
- 2 eidooiers
- dille
- een (steel-)pannetje
- een soeppan
- een oven
- een pureermachine
* Bouillon kun je kant-en-klaar kopen of je kunt zelf bouillon maken!
Stappenplan knoflooksoep maken
Doorloop de volgende stappen en jij zet snel en pan heerlijke knoflooksoep op tafel.
- Prepareer de bouillon in een soeppan
- Verwarm de boter op een laag vuurtje in een pannetje. Let op, de boter mag niet verkleuren
- Neem de pan van het vuur en voeg vervolgende de bloem toe. Roer het goed door
- Zet het pannetje weer op een laag vuur en laat de bloem garen. Dit is roux, en het is gaar zodra hij wit uitslaat, er zanderig uitziet en gaat glanzen
- Laat de roux afkoelen
- Pel de knoflook volledig
- Doe de knoflook, samen met de tijm in de bouillon en breng het aan de kook. Laat het 20 minuten zachtjes doorkoken
- Verwarm de oven voor (elektrisch: 200 graden C, hetelucht: 175 graden C, gas: stand 3)
- Voor het maken van croutons voor bij de soep, haal je de korsten van het brood
- Snijdt het brood in kleine blokjes
- Besprenkel de broodblokjes met de olijfolie en bestrooi het met peper en zout (naar smaak)
- Plaats de broodblokjes vervolgens gedurende 7 minuten in de oven
- Haal de takken tijm uit de bouillon en pureer de knoflook in de bouillon.
- Als je wilt kun je de bouillon zeven om stukjes knoflook eruit te halen
- Verhit de pan met de roux en giet al roerende met de garde de bouillon in 5 delen bij de roux. Voorkom dat er klonten in de soep ontstaan.
- Als de soep gaat binden, voeg je de room toe
- Kluts de eidooiers
- Haal de soep van het vuur en laat het heel even afkoelen
- Voeg de geklutste eidooiers toe
- De soep is klaar. Strooi een beetje gehakte dille over de soep als garnering.
- Bij het opdienen van de soep, serveer je eveneens de broodblokjes (croutons).
Zo makkelijk is knoflooksoep maken.