Hazenpeper is een gerecht dat veelal in de herfst en winter wordt gegeten. Het hoofdbestanddeel is, zoals de naam doet vermoeden: haas. Voor een heerlijke hazenpeper hoef je echt niet naar een sterrenrestaurant. Lekkere hazenpeper maken doe je namelijk zelf. Hazenpeper maken doe je zo!
Hazenpeper maken
De hazenpeper is een gerecht met gestoofd hazenvlees, pepers en andere kruiden. Het recept komt al voor in kookboeken uit de periode eind 16e eeuw. Het is een gerecht dat typisch bij de herfstperiode hoort. Het wordt gegeten met een glas heerlijke rode wijn of bockbier. Je moet voor het bereiden de tijd nemen, zodat het vlees goed kan stoven en de smaak van de kruiden en peper tot zich kan nemen. Hazenpeper maken doe je met dit stappenplan.
Benodigdheden hazenpeper maken
Voor het maken van een maaltijd voor 4 personen, heb je nodig:
1,2 kilo hazenachterbouten - 75 gram magere spekreepjes
- 60 gram boter
- 250 milliliter trappistenbier *
- 10 sjalotjes
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 tak tijm
- 1 laurierblaadje
- 1 pot gevogeltefond
- 1 theelepel suiker
- 2 eetlepels jenever
- 3 eetlepels bloem
- versgemalen peper
- snufje zout
- keukenpapier
- grote braadpan
- koekenpan
- knoflookpers
* er zijn veel Belgische trappistenbieren, zoals Westmalle, Chimay, La Trappe en vele anderen
Stappenplan hazenpeper maken
Doorloop de volgende stappen en binnen enkele uren zet jij een geurende hazenpeper op tafel:
- Pel de ui en snipper deze
- Spoel de hazenbouten af met koud water en dep ze daarna droog met het keukenpapier
- Bestrooi de bouten met zout en peper
- Verhit 40 gram van de boter (2/3 deel) in de braadpan en bak de hazenbouten hierin in circa 10 minuten bruin rondom. Je zult de bouten in toerbeurt moeten bakken, want de
- pan is te klein om alles in één keer te bakken
- Haal de bouten uit de pan en doe nu de spekreepjes in de pan, zonder deze eerst schoon te maken. In circa 3 minuten bak je ze gaar
- Strooi de bloem in de pan en bak dit kort even mee met de spekjes
- Giet vervolgens het bier, de fond en de jenever in de pan en breng het mengsel al roerende aan de kook
- Met de knoflookpers knijp je de knoflook boven de pan uit
- De hazenbouten gaan weer terug de pan in, samen met het laurierblaadje, het takje tijm, de helft van de suiker en voldoende peper (naar smaak). Alles goed doorroeren
- Doe het deksel op de pan en laat het geheel gedurende 2 uur gaar stoven in de pan. Tussentijds dien je af en toe te roeren en de bouten te keren
- Onderwijl pel je de sjalotjes en snijd je deze in tweeën
- Verhit in de koekenpan de rest van de boter en bak de sjalotjes in 10 minuten lichtbruin
- Gooi de sjalotjes in de braadpan en laat deze 5 minuten mee stoven
- Haal nu de tijm en laurier uit de pan
- Met peper en zout breng je jouw hazenpeper nog wat op smaak, geheel naar eigen wens
- Klaar is jouw hazenpeper
- Je serveert de hazenpeper met aardappels of aardappelpuree en seizoengroenten, zoals witlof of spruiten.
Zo makkelijk is hazenpeper maken. Eet smakelijk!