groene aanslag verwijderen

 

Groene aanslag door mos en algen, doet jouw bestrating er vies en oud uitzien. Toch is er bijna geen ontkomen aan. Door het periodiek goed schoon te maken, kun je de groene aanslag verwijderen zonder al te veel moeite. Er zijn verschillende methoden, de één wat rigoureuzer dan de andere. Groene aanslag verwijderen doe je zo!



Groene aanslag verwijderen

Een groene aanslag op jouw bestrating door algen en mos is onvermijdelijk. De invloeden van het weer spelen hierbij een grote rol. Vooral op plekken waar een laag water voor enige tijd blijft staan, zal je sneller een groene waas op de bestrating zien ontstaan. Algen en mos nestelen zich met name op ruwe oppervlakken en tussen tegels. Ook in het grindpad kan aanslag komen, wanneer het regenwater niet direct wegtrekt. Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Groene aanslag verwijderen doe je met behulp van de tips uit dit stappenplan!

 

Groene aanslag verwijderen doe je zo!

Er zijn verschillende manieren om groene aanslag te verwijderen. Sommige methoden zijn wat arbeidsintensiever, andere zijn makkelijk maar maken gebruik van bijvoorbeeld chemische middelen. Welke methode je ook kiest, je ontkomt er niet aan dat je periodiek het verwijderen van groene aanslag moet herhalen. Wat terugkomen, dat doet het bijna altijd! Groene aanslag verwijderen kun je aanpakken met onder andere deze methoden:

 

Hogedrukreiniger
De meest voor de hand liggende methode om die vervelende groen aanslag te verwijderen, is de hogedrukspuit erop te zetten. De kracht van de spuit, veelal in combinatie met een rotatie van de straal, doet de aanslag als sneeuw voor de zon verdwijnen. Echter, er zijn wel een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden:

 

Gasbrander
Een gasbrander is een makkelijk middel op oppervlakkig materiaal, zoals mos en ander onkruid. Omdat de gasbrander het ongewenste materiaal alleen oppervlakkig wegbrandt en niet de wortels aanpakt, zal het onkruid binnen de kortste keren terugkomen. Regelmatig herhalen van deze actie is dan ook noodzakelijk!

 

Chemische middelen
Er zijn vele chemische middelen die je kunt gebruiken om mos en groene aanslag te verwijderen. Elk middel heeft een gebruiksaanwijzing op de verpakking staan. Volg deze altijd keurig op. Wees gerust, dat álle middelen die in Nederland op de markt verkrijgbaar zijn, bij normaal gebruik géén schade aanrichten aan het milieu! De middelen zijn hierop gecontroleerd en zouden anders niet in de schappen komen te liggen!

Chemische middelen voor groene aanslag verwijderen, pakken niet alleen het oppervlakkig materiaal aan. Zij dringen ook door tot de wortels van bijvoorbeeld mos en lossen de algen aanslag op. Je dient het middel veelal te mengen met water, over de plek met aanslag of het mos te gieten en dan enkele dagen in te laten trekken. Doe dit dus in een periode zonder regen, want anders spoelt alles weg! Daarna kan met een (staal) borstel de aanslag worden weggepoetst of tussen de voegen het mos worden weg geschraapt.

TIP: wees voorzichtig met chemische middelen in de buurt van een vijver met fauna. Je wilt immers wel mos en groene aanslag verwijderen, maar niet je vissen om zeep helpen!

 

Andere methoden
Er zijn altijd de zogeheten: huis-tui-en-keuken middeltjes die je kunt inzetten om groene aanslag of mos te verwijderen. Of ze altijd helpen, dat is de vraag. Het kan vanwege de beperkte kosten het proberen waard zijn. Of het altijd even verstandig is, bijvoorbeeld vanuit milieutechnisch oogpunt, dat is een andere vraag:

 

Zo makkelijk is mos en groene aanslag verwijderen. Succes!

 

Kijk verder op zomaakjehetzelf.nl voor meer tips voor werken in de tuin!