Gazpacho is een traditioneel Spaanse soep op basis van tomaten. De soep wordt koud gegeten en bevat verse, rauwe groenten, waardoor smaak en vitaminen bewaard blijven. Gazpacho maken is niet heel moeilijk, zeker niet met dit stappenplan. Gazpacho maken doe je zo!
Gazpacho maken
Gazpacho is een traditioneel Spaans recept dat al ver voor de Romeinse tijd door Spaanse herders werd bereid en gegeten. De koude soep op basis van tomaten en rauwe groenten zit boordevol vitaminen, lest de dorst en stilt de honger. Ideaal voor de herder die hele dagen buiten leeft in de warme zon. De naam gazpacho stamt van het Latijnse woord ‘caspa’ wat zoveel betekent als: kleinigheid of restant.
Tegenwoordig eet je gazpacho als voorgerecht of als maaltijdsoep. Lekker fris op een warme zomerdag bijvoorbeeld. Gazpacho maken is niet heel moeilijk. Er gaan veel rauwe groenten in de soep, dus van koken is geen sprake. Met dit stappenplan maak jij jouw eigen gazpacho. Succes!
Benodigdheden gazpacho maken
Voor het maken van gazpacho voor 4 personen, heb je nodig:
500 gram smaakvolle tomaten - 500 milliliter tomatensap
- 1 eetlepel tomatenpuree
- ½ komkommer
- 2 rode paprika’s
- 2 teentjes knoflook
- 1 kleine ui
- 4 lente uitjes
- 3 sneetjes brood
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- ½ theelepel zout
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- 2 grote mengkommen
- een keukenmachine
- een koekenpan
- 4 soepkommen
- 4 kommen om garnituur in te serveren
Stappenplan gazpacho maken
Aan de slag. Volg dit stappenplan en jij zet een pan heerlijke gazpacho op tafel:
- Ter voorbereiding snijd je de tomaten in vieren en verwijder de zaadjes
- Schil de komkommer en snijd in 4 gelijke stukken. Je hebt in eerste instantie slechts één van de stukken nodig
- Snijd 1 paprika grof en verwijder de zaadlijsten
- Schil de knoflookteentjes
- Schil de kleine ui en snijd in vieren
- Scheur 1 sneetje brood in kleine stukjes
- Doe alle groenten in een grote kom en meng alles goed door elkaar
- Schep vervolgens een deel van het mengsel in de keukenmachine en pureer het tot een smeuïge massa. Giet de massa in een schone kom. Herhaal deze stap totdat alle groenten zijn gepureerd
- Dek de kom met soep af en zet het weg voor 2 uur in de koelkast
- Na ruim 1,5 uur wachten begin je met het voorbereiden van de garnituur bij de soep
- Neem de andere paprika, verwijder de zaden, snijd in kleine blokjes en doe ze in een kom
- Snijd de lente uitjes in kleine schijfjes en doe ze in een andere kom
- Neem een tweede stuk van de komkommer en snijd deze helemaal fijn. Doe ook de komkommer in een kom
- 2 sneetjes brood snijd je in kleine blokjes. Deze bak je kort, zonder olie of boter, in een koekenpan. Zo maak je croutons die je serveert bij de soep. De croutons doe je in een kom
- Haal de soep na 2 uur uit de koelkast en proef of de smaak jou bevalt. Peper en zout kun je eventueel naar smaak toevoegen
- Verdeel de gazpacho over de soepkommen
- Jouw gazpacho is klaar om te serveren. Serveer de soep tezamen met de garnituur in de kommen. Jouw gasten kunnen deze naar eigen smaak combineren met de gazpacho.
Zo makkelijk is gazpacho maken. Eet smakelijk!