Garnalenkroketten zijn heerlijk bij de friet of als snack bij de borrel. Garnalenkroketten worden gezien als luxe hapje. Ze worden zelfs geserveerd in de betere restaurants. Toch hoef je echt niet naar een toprestaurant voor een garnalenkroket, want garnalenkroketten maken kun je namelijk zelf. Garnalenkroketten maken doe je zo!
Garnalenkroketten maken
De kroket is al vele jaren niet meer weg te denken uit de (Nederlandse) keuken. De kroket wordt zowel gegeten bij makkelijke maaltijd, veelal in combinatie met friet, als ook bij de borrel met een likje mosterd of mayonaise. Op de traditionele vleeskroket zijn inmiddels veel varianten beschikbaar gekomen. Denk aan de aardappelkroket, groentekroket, satékroket en bijvoorbeeld de garnalenkroket. Je kunt ze allemaal zelf maken. Garnalenkroketten maken doe je met dit stappenplan.
Benodigdheden garnalenkroketten maken
Voor het maken van garnalenkroketten voor 4 personen, heb je nodig:
500 milliliter melk - 300 milliliter water
- 250 gram Hollandse garnalen
- 120 gram bloem
- 100 gram boter
- 100 gram panko *
- 1 gelatine blaadje
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 3 eieren voor het eiwit
- ½ bos dille
- ½ visbouillonblok
- peper en zout
- nootmuskaat
- 3 eetlepels bloem
- 1 eetlepel olie
- vershoudfolie
- 2 kookpannen
- 3 borden
- een schaaltje met water
- een spuitzak
- een frituurpan met olie
* Panko is een type paneermeel dat in de Japanse keuken wordt gebruikt om gebakken of gefrituurde etenswaar van een knapperige korst te voorzien.
Stappenplan garnalenkroketten maken
Doorloop de volgende stappen en jij zet spoedig heerlijke garnalenkroketten op tafel:
- Doe het water in de pan en verwarm dit samen met het bouillonblokje
- Pel de ui en de knoflook en snipper deze
- Snijd de dille fijn
- Smelt de boter in de andere pan en fruit de ui en de knoflook
- Roer vervolgens 120 gram bloem erdoor
- Zet het vuur laag en zo ontstaat een roux
- Roer totdat zich een bal vormt die makkelijk loskomt van de bodem van de pan
- Haal nu de pan van het vuur
- In een schaaltje week je de gelatine
- Giet een beetje melk, niet alles, bij de roux
- Roer het stevig door tot een glad geheel. Voeg al roerende de rest van de melk toe
- Voeg ook de bouillon toe
- Zet de pan op een middelhoog vuur en al roerende breng je het mengsel aan de kook
- Knijp de gelatine uit en voeg dit, samen met de garnalen en de dille door het mengsel
- Met een beetje peper, zout en de nootmuskaat breng je het verder op smaak
- Haal de pan van het vuur en laat het afgedekt afkoelen in de koelkast
- Als het mengsel god is afgekoeld, vul je de spuitzak met het mengsel
- Leg vershoudfolie op een schaal en spuit hierop ‘worstjes’ van circa 5 centimeter lang en circa 3 centimeter breed
- Scheid het eiwit en eigeel van de 3 eieren
- Pak de 3 borden en zet ze naast elkaar op jouw werkplek. Op een bord strooi je de 3 eetlepels bloem, op een ander bord de panko en op het derde bord leg je de eiwitten
- Pak een worstje van het mengsel, rol dit door de bloem, vervolgens door het eiwit en tenslotte door de panko. Met je vingers druk je de panko voorzichtig, doch stevig in het worstje. Herhaal deze laatste 2 stappen nogmaals: eiwit en panko!
- Verhit de olie in de (frituur-)pan tot 165 graden Celsius en bak de kroketjes in 4 minuten goudbruin. Laat ze even uitlekken op keukenpapier alvorens ze te serveren!
Zo makkelijk is garnalenkroketten maken. Eet smakelijk!