• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

Franse uiensoep maken

Posted by: hanlos    Tags:  soep, ui    Posted date:  mei 5, 2014  |  No comment




Een geurige Franse uiensoep maken volgens traditioneel recept. Daar kan niets tegenop! En het is helemaal niet moeilijk. Verras jouw gasten of familie eens met deze zelfgemaakte Franse uiensoep.


Zelf Franse uiensoep maken

Uiensoep werd al gegeten in de Romeinse tijd. In die tijd was het een maaltijd voor arme mensen. Uien waren goedkoop en veel te vinden. In de 18e eeuw is in Frankrijk de uiensoep zoals deze tegenwoordig veel wordt gegeten, ontstaan. Dat houdt in met gekaramelliseerde uien, croutons en gesmolten (Gruyère) kaas. Hier komt de naam Franse uiensoep ook vandaan. In de 60’er jaren van de vorige eeuw kwam in de Verenigde Staten de interesse in de Franse keuken enorm sterk op. Hiermee groeide tevens de populariteit van de Franse uiensoep in Amerika. Vanaf heden kun jij zelf Franse uiensoep maken met behulp van dit stappenplan.

 

Ingrediënten voor Franse uiensoep maken

Voor het maken van Franse uiensoep voor 6 personen, heb je het volgende nodig:

  • Franse uiensoep maken1 kilo grote gele uien, gehalveerd en in plakken
  • 3 grote tenen knoflook, fijngehakt
  • 200 gram Gruyère kaas, geraspt
  • 2 liter rundvleesbouillon
  • 2 deciliter droge witte wijn
  • 3 eetlepels cognac
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 6 sneetjes stokbrood
  • beetje peper en zout

 

Stappenplan voor Franse uiensoep maken

Doorloop de volgende stappen zorgvuldig en voor je het weet heb jij een heerlijke Franse uiensoep:

  • Smelt de olijfolie en de boter in de pan op een middelhoog vuur
  • Als de olie heet is en de boter gesmolten, fruit je de uien glazig (10-12 minuten). Doe de deksel op de pan en vergeet niet af en toe te roeren.
  • Voeg de knoflook en een beetje peper en zout toe. Meng alles goed door.
  • Zet het vuur lager en laat het geheel in de onafgedekte pan gedurende 30 a 35 minuten goudbruin bakken. Vergeet niet af en toe te roeren tegen aanbakken. Mocht het wel licht aanbakken, schraap het los van de bodem met een spatel. Neem de tijd, dat komt de smaak van jouw uiensoep ten goede!
  • Strooi de bloem in de pan en roer het goed door het uienmengsel.
  • Roer nu de witte wijn er doorheen en laat dit gedurende 1 minuut pruttelen.
  • Schenk vervolgens de bouillon door het mengsel en breng alles al roerende aan de kook. Zorg ervoor dat het geheel niet aan de bodem van de pan koekt. Dat kun je voorkomen door goed te blijven roeren.
  • Zet nu het vuur laag.
  • Voeg de cognac toe en laat het voor 45 minuten op een laag vuur pruttelen. Ook nu geldt weer: wel af en toe roeren.
  • Als de soep al lekker een half uur pruttelt, begin jij met het roosteren van de sneetjes stokbrood aan één kant onder de grill. Zijn ze klaar, dan draai je ze om, strooi je de Gruyère kaas erover en zet je ze wederom onder de grill. De bedoeling is dat de kaas lekker smelt op het broodje.
  • De soep is klaar om opgediend te worden.
  • Leg in elk bord een stukje geroosterd stokbrood met gesmolten kaas. Giet de soep over het broodje.

Zo makkelijk is zelf Franse uiensoep maken! Eet smakelijk!

De Franse uiensoep kun je zowel als voorafje, tussendoortje of als hoofdmaaltijd nuttigen.

Wil je meer soepen maken of liever een ander verrassend gerecht? Kijk dan verder op zomaakjehetzelf.nl!

 





Related Posts

preisoep maken
december 23, 2014

  Een heerlijke preisoep kan het gehele jaar worden gegeten. Was de prei ooit een groente die vooral in de herfst...


mosterdsoep maken
december 16, 2014

  Mosterdsoep maken is makkelijker dan je denkt! Mosterd heeft een uitgesproken smaak. Niet iedereen is er gek op. Net als met mosterd,...


gazpacho maken
oktober 6, 2014

  Gazpacho is een traditioneel Spaanse soep op basis van tomaten. De soep wordt koud gegeten en bevat verse, rauwe...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013