• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

flat white maken

Posted by: hanlos    Tags:  non-alcohol    Posted date:  oktober 25, 2013  |  No comment




De Flat White is een relatief nieuwe koffievariant, naast de vertrouwde cappuccino of espresso, die steeds meer aan populariteit wint. Voor een Flat White hoef je echt niet naar een exclusieve koffiebar. Je kunt ook makkelijk zelf een Flat White maken … thuis of zelfs op het werk.


Flat White maken

Ben jij ook wel een beetje uitgekeken op de cappuccino of caffé latte en wil je eens iets nieuws proberen. Ga dan eens een Flat White maken! Of probeer er één in een koffiebar. Laat je verrassen door weer net even wat anders.

Flat White

Flat White makenDe Nederlandse consument lijkt steeds kritischer te worden als het gaat om het kopje koffie. Waar jarenlang de ouderwetse ‘pot Hollandse koffie’ koffiedrinkend Nederland nog kon bekoren, neemt men daar nu géén genoegen meer mee. Koffievariaties als cappuccino, espresso, licht geroosterd of juist liever ‘darkroasted’, koffie met een smaakje: het is allemaal makkelijk te maken of te verkrijgen. In opkomst is de nieuwe variant: de Flat White!

De Flat White zou zijn ‘ontdekt’ door Derek Townsend, mede-eigenaar van DKD café in Auckland, Nieuw Zeeland. Wel erkent hij dat de naam Flat White al in Sydney (Australië) in gebruik was voor een soortgelijk kopje koffie. Overigens is de koffiecultuur in landen als Nieuw-Zeeland en Australië weer te wijten aan de grote hoeveelheden Grieken en Italianen die daar zijn komen wonen.

Koffiemachines

Zeker nu er veel fabrikanten van koffie de handen ineen hebben geslagen met fabrikanten van koffiezetapparaten, is het nog makkelijker geworden om jouw favoriete kopje koffie zelf te maken. Het gebruikersgemak heeft een enorme impuls gekregen door te werken met capsules die je simpelweg in het apparaat drukt en binnen 30 seconden heb je jouw favoriete kopje koffie.Zo kun je nu zelf makkelijk thuis je favoriete koffie, bijvoorbeeld straks de Flat White maken!

Flat White maken: het recept

Een Flat White maken is niet moeilijk. Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

  • één shot sterke espresso
  • twee delen warme, niet gekookte melk
  • microschuim voor een schuimlaagje van slechts 5 millimeter dik

Een Flat White lijkt dus op een cappuccino, maar heeft dus méér sterke espressokoffie en minder melkschuim. Doordat er méér koffie in de Flat White zit, krijgt het ook meer koffiesmaak.

Cappuccino en andere ‘concurrenten’

De meest gekozen variant op het traditionele kopje koffie is nog altijd de cappuccino. De oorsprong van dit kopje koffie ligt in Italië, koffieland bij uitstek. Cappuccino betekent letterlijk: kleine hoed of kleine pet (= cappuccio), verwijzend naar het ‘hoedje’ van opgeklopte melk dat bovenop de (espresso-)koffie komt. De verhouding is bij een cappuccino: 1/3 deel espressokoffie en 2/3 deel melkschuim.

Een Flat White maken lijkt volgens sommigen op het maken van een Caffé Latte of Café au Lait. Verschil zou hem alleen zitten in de presentatie: de Latte krijg je in een glas, en de Flat White komt in een kopje. In Nieuw Zeeland gaan er in een Flat White twee shots espresso, terwijl in een Latte slechts één shot espresso gaat. Ook is de hoeveelheid melkschuim verschillend. Bij een Latte hanteer je 10 millimeter schuim, bij een cappuccino 15 millimeter, en bij een Flat White slechts 5 millimeter. Ook het soort schuim verschilt met de cappuccino: bij een cappuccino gebruik je het schuim van de opgeklopte, of opgestoomde melk. Bij de Flat White gaat het om de microschuim, oftewel de stevige, opgeklopte melk van de bodem van het melk kannetje.

Ook wordt een Flat White maken in verband gebracht met het maken van de Spaanse Café con Leche. Bij deze laatste wordt juist gebruik gemaakt van gekookte melk. In een Flat White wordt de melk opgestoomd tot 60–70 °C en niet meer! Opstomen van de melk tot een lagere temperatuur zorgt voor een zoetere smaak van de melk, omdat de vetten en proteïnen van de melk behouden blijven. Het koken van de melk laat deze smaak verdwijnen. Ook komt er geen schuimlaagje (microschuim) bovenop een Café con Leche.





Related Posts

chocolade milkshake maken
december 15, 2014

  De chocolade milkshake is naast de bananen en aardbeien milkshake één van de bekendste en meest gedronken milkshakes...


kokos milkshake maken
december 15, 2014

  Een kokos milkshake is lekker zoet en fris. Het past helemaal bij een warme zomerdag! Bij kokos denken velen direct...


aardbeien milkshake maken
december 12, 2014

  Een aardbeien milkshake, wie lust dat nu niet? Naast de bananen milkshake is de aardbeien milkshake wereldwijd...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013