De tijd van een ‘gewoon’ kop koffie ligt ver achter ons. Waar vroeger een kopje filterkoffie de koffiedrinker kon bekoren, is koffieminnend Nederland steeds kritischer geworden aangaande het kopje koffie dat op tafel komt. Er is veel keuze tegenwoordig. Voor een espresso of cappuccino hoef je niet meer naar een luxe koffiebar, maar je kunt het tegenwoordig gewoon thuis maken. De Flat White is een nieuwe koffievariant. Een Flat White maken doe je zo!
Jarenlang is de filterkoffie de meest gebruikte koffie in Nederland geweest. De koffiemachines laten het hete water door het met koffie gevulde filter druppelen. Eén van de weinige keuzes was de wijze waarop de bonen zijn gebrand.
Varianten en variaties op het traditionele kopje koffie hebben de afgelopen decennia hun weg gevonden naar de Nederlandse huishoudens. Tegenwoordig is er veel meer keuze. Je kunt niet alleen kiezen uit koffiebonen van over de gehele wereld. Ook zijn er smaken aan toegevoegd of kun je kiezen uit pittig, mild of intense. Los van het type bonen en de branding hiervan, is het ook veel makkelijker geworden om thuis koffievarianten te maken. Hiertoe hebben de fabrikanten van huishoudelijke apparaten de handen ineen geslagen met koffieleveranciers. Denk Douwe Egberts die met Philips de Senseo hebben uitgebracht. Of de machines van meerdere merken die met Nespresso cups en pads een lekker kopje koffie kunnen maken. Een espresso, cappuccino of caffe latte … je hoeft er de deur niet meer voor uit.
Er komen steeds meer koffievarianten bij. De Flat White is een koffievariant die de afgelopen jaren in opkomst is. De Flat White is bedacht door Derek Townsend, café eigenaar in Nieuw-Zeeland, al geeft hij toe dat een soortgelijke koffie ook in Sydney, Australië werd geschonken.
Een Flat White maken lijkt op het maken van een cappuccino. Een Flate White maken doe je zo!
* Microschuim is stevige, opgeklopte melk van de bodem van het melkkannetje! Dit is dus niet gelijk aan opgestoomde melk, zoals in de cappuccino.
Voor een leek zal de Flat White volgens sommigen gelijk zijn aan een Caffé Latte of Café au Lait. Toch zijn er verschillen, zowel duidelijke als niet direct zichtbare.
De Caffé Latte wordt geschonken in een glas en de Flat White drink je uit een kopje. In een Flat White schenk je twee shots espresso, terwijl in een Caffé Latte één shot espresso gaat. Bij een Caffé Latte gebruik je 10 millimeter schuim, bij een cappuccino zelfs 15 millimeter schuim. De Flat White heeft maar 5 millimeter schuim. Dan is er ook een verschil in het schuim. Bij de Flat White gebruik je zogeheten microschuim. Dit is de stevige, opgeklopte melk van de bodem van het melkkannetje. Bij een cappuccino gebruik je het schuim van opgeklopte, of opgestoomde melk.
Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de Spaanse Cafe con Leche (koffie met melk) weer een geheel andere koffievariant. Bij een Cafe con Leche wordt gebruik gemaakt van gekookte melk. In een Flat White wordt de melk opgestoomd tot een temperatuur van 60–70°C. Bij het koken van melk gaat de zoete smaak van de melk verloren, omdat de vetten en proteïnen van de melk bij koken niet behouden blijven. Bij stomen blijven deze wel behouden, wat zorgt voor een zoetere smaak van de melk. Een Cafe con Leche heeft ook geen schuimlaag.
Zo makkelijk is een Flat White maken maken!
Kijk ook eens op zomaakjehetzelf.nl voor meer recepten en handige klustips!
De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.
Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.