• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

draadjesvlees maken

Posted by: hanlos    Tags:  vlees    Posted date:  november 27, 2014  |  No comment




 

Draadjesvlees volgens oud recept … zoals grootmoeder het vroeger op tafel zette. Vroeger tijden kunnen herleven, als je zelf draadjesvlees maken gaat. Draadjesvlees maken is niet bijzonder moeilijk, maar neemt wel tijd in beslag. Verras jouw gasten aan tafel met dit heerlijke vleesgerecht. Draadjesvlees maken doe je zo!


Draadjesvlees maken

Draadjesvlees is feitelijk langdurig gestoofd vlees. Door het vlees gedurende langere tijd te laten garen (stoven), worden bepaalde stoffen in het vlees afgebroken. Juist deze stoffen houden het vlees stug en de structuur van het vlees in tact. Door het afbreken van de stoffen, wordt het vlees mals en valt de structuur weg … ofwel je krijgt draadjesvlees. Draadjesvlees maken is dus met name een kwestie van tijd. Je kunt tijdens het stoven bepaalde ingrediënten, zoals uien of specerijen, maar ook bier, kruidkoek of mosterd toevoegen aan het vlees in de pan. Deze smaken worden opgenomen in het vlees voor extra smaak of dragen bij aan de samenstelling van de bouillon. Draadjesvlees is hetzelfde als of is nauw verbonden met gerechten als stoofvlees of zoervleis (zuurvlees). Dit zijn éénpansgerechten die veel in België en het zuiden van Nederland worden gegeten. Draadjesvlees maken doe jij voortaan met een beetje hulp van dit stappenplan!

 

Benodigdheden draadjesvlees maken

Voor het maken van een grote pan met draadjesvlees voor 4 personen, heb je nodig:

  • draadjesvlees maken500 gram riblappen *
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 1 grote ui
  • 2 deciliter water
  • 1 blokje voor vleesbouillon
  • 6 eetlepels boter
  • 3 eetlepels azijn
  • 1 eetlepel maïzena
  • beetje zout en peper
  • een braadpan met deksel

 

* Let bij het kopen van het vlees op de hoeveelheid vet aan het vlees. Als je 500 gram rundvlees koopt met veel vet, dan houd je uiteindelijk weinig vlees over. Het vet verschrompelt namelijk tijdens het stoven. Bij doorregen runderlappen kun je derhalve 650-750 gram aanhouden. Gebruik je vlees uit de vrieskist, laat dit dan op natuurlijke wijze ontdooien in de koelkast. Daar gaat een half etmaal overheen, dus leg het vlees de dag voorafgaand aan jouw koken al in de koelkast! Te snel ontdooid vlees wordt niet mals.

 

Stappenplan draadjesvlees maken

Aan de slag met draadjesvlees maken. Het werk is niet veel, je zult wel geduld moeten hebben! Begin dus op tijd met het maken van jouw gerecht!

  • Laat het vlees op kamertemperatuur komen
  • Wrijf het vlees aan beide zijden in met peper en zout
  • Schil de ui en hak deze grof in snippers
  • Zet de braadpan op het vuur en verhit de boter in de pan (geen schuim)
  • Zet het vuur op hoog en braad nu het vlees aan één zijde bruin en dichtgeschroeid
  • Draai het vlees om en braad ook deze zijde bruin en dichtgeschroeid
  • Leg het vlees na het braden op een bord
  • Is de pan te klein voor al het vlees in één keer, doe het dan in fasen
  • Telkens leg het gebraden vlees op het bord
  • Moet je tussentijds een beetje boter toevoegen, doe dit dan
  • Zet het vuur van hoog naar middelhoog
  • Doe de ui in de pan en bak deze lichtbruin in het bakvet van het vlees
  • Voeg het water, het bouillonblokje, de azijn, de laurierblaadjes en de kruidnagels in de pan en breng het geheel aan de kook
  • Leg nu het vlees terug in de bouillon en breng alles nogmaals aan de kook
  • Zet het vuur nu op laag en doe het deksel op de pan
  • Laat nu het gerecht in de pan gedurende 3,5 uur stoven
  • Het vocht zal verdampen, dus af en toe controleren. Als het bovenste vlees niet meer in het vocht ligt, voeg je een beetje water toe. Na 1,5 uur kun je het vlees ook even omdraaien!
  • Na de stooftijd haal je het vlees uit de pan en nu kun je het gerecht op 2 manier af maken. Je kunt het gestoofde vlees zo serveren óf je kunt het ook nog even braden in de koekenpan.
  • Als je het gestoofde vlees zo wilt eten, dan doe je het vlees in een schone schaal of pan. Je zeeft de bouillon langs het vlees.
  • Als je het vlees nog even wilt aanbraden, dan leg je het vlees even in een zeef om uit te lekken. Verhit wat boter in een grote koekenpan (anti-aanbak) en braad op middelhoog vuur het vlees aan beide zijden bruin. Het vlees zal ietwat krokant worden aan de buitenzijde. Terwijl het vlees braadt, kun je de bouillon uit de andere pan zeven boven een sauskom. Even proeven of de bouillon te zout is. Voeg dan een beetje water toe.
  • Wil je van de bouillon een lekker jus maken, breng dan de bouillon snel aan de kook in een (steel-) pannetje. Voeg de eetlepel maïzena toe aan een beetje water in een kommetje. Oer het goed door en giet het dan in de bouillon

 

Zo makkelijk is draadjesvlees maken. Eet smakelijk!

 

Kijk eens verder op zomaakjehetzelf.nl voor meer lekkere recepten en handige klustips!

 





Related Posts

leverworst maken
januari 23, 2015

  Leverworst smaakt lekker op brood, op een toastje of zo uit het vuistje. Je kunt leverworst kopen in de supermarkt....


slavink maken
januari 16, 2015

  De slavink: lekker bij de aardappels en groenten! Dit typisch Nederlandse vleesgerecht wordt gemaakt met varkensgehakt...


schnitzel maken
januari 8, 2015

  Een schnitzel is een plat stuk vlees zonder bot in een krokant jasje. De schnitzel kan van vrijwel alle soorten...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013