• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

chorizo maken

Posted by: hanlos    Tags:  vlees    Posted date:  september 4, 2014  |  No comment




 

Chorizo kent haar oorsprong in Spanje. De roodkleurige, gedroogde worstsoort heeft een grove structuur. De karakteristieke smaak ontstaat door ingrediënten als knoflook, paprikapoeder en verschillende kruiden. De worst wordt veel gegeten bij de borrel, maar je kunt het ook prima gebruiken in gerechten. Je koopt een chorizo worst in supermarkt of bij de slager. Veel lekkerder is natuurlijk wanneer je zelf chorizo maken gaat. Chorizo maken doe je zo!


Chorizo maken

De geschiedenis van de chorizo gaat terug naar de 16e eeuw. Een geestelijke uit Badajoz (regio Extermadura) gebruikte de naam ‘churizo’ voor een worst. Vanuit het Catalaans vertaald, betekent deze naam: ‘druipend vet’. Dat verwijst naar het vet dat uit de worst druipt tijdens het drogingsproces. Paprika(poeder) kan pas zijn toegevoegd aan het recept, nadat de Spaanse veroveraars deze groente hebben meegenomen uit het Oosten.

Chorizo maken is niet heel moeilijk. Zorg ervoor dat je de juiste ingrediënten en gereedschappen in huis hebt, dan is het maken van de worst niet lastig meer. Dit stappenplan helpt je hierbij.

 

Benodigdheden chorizo maken

Voor het maken van een chorizo heb je het volgende nodig:

  • chorizo maken1 kilogram schouderlappen (varken), in blokjes gesneden
  • 200 gram vet spek in heel kleine blokjes
  • 4 theelepels zout
  • 1,5 eetlepels gerookt paprikapoeder
  • 1,5 eetlepels gemalen zwarte peperkorrels
  • 1,5 eetlepels gemalen venkelzaad
  • 3 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • 40 milliliter rode wijn
  • een dikke varkensdarm (die haal je bij de slager)
  • een gehaktmolen of keukenmachine
  • een worstmachine/-pers voor het vullen van de darm
  • een kom
  • touwtjes

 

Stappenplan chorizo maken

Doorloop de volgende stappen en jij maakt jouw eigen chorizo!

  • Doe de blokjes varkensvlees, zout, paprikapoeder, peper, venkelzaad, knoflook en de wijn in de kom en meng alles goed door elkaar.
  • Maal het mengsel in de gehaktmolen of keukenmachine op een grove stand tot gehakt.
  • Voeg de kleine blokjes van het spek toe en meng alles goed door elkaar.
  • Vul de darm met het vlees. Maak worsten van circa 30 centimeter lang.
  • Controleer de worst op luchtbellen. Deze prik je door met een tandenstoker.
  • Knoop met een touwtje beide einden van de worst aan elkaar.
  • Hang de worst gedurende twee weken op een koele, droge plek

Je kunt vanzelfsprekend gaan experimenteren met het chorizo maken. Voeg bijvoorbeeld chilipoeder toe voor een meer pittige smaak. Of kruidnagels voor een kruidige smaak.

Zo makkelijk is chorizo maken. Eet smakelijk!

 





Related Posts

leverworst maken
januari 23, 2015

  Leverworst smaakt lekker op brood, op een toastje of zo uit het vuistje. Je kunt leverworst kopen in de supermarkt....


slavink maken
januari 16, 2015

  De slavink: lekker bij de aardappels en groenten! Dit typisch Nederlandse vleesgerecht wordt gemaakt met varkensgehakt...


schnitzel maken
januari 8, 2015

  Een schnitzel is een plat stuk vlees zonder bot in een krokant jasje. De schnitzel kan van vrijwel alle soorten...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013