Chocoladetruffels zijn een ware traktatie. Een heerlijke creme omhuld in chocolade en bedekt met cacaopoeder. Er zijn verschillende soorten truffels ontstaan in de loop van de jaren. Je koopt chocoladetruffels gewoon in de winkel. In de betere banketbakkerij of patisserie vind je het ware vakmanschap. Maar de allerlekkerste chocoladetruffels maak jij toch zelf? Chocoladetruffels maken doe je met dit stappenplan.
Chocoladetruffels maken
De geschiedenis van de chocoladetruffel gaat terug naar eind 19e eeuw, naar Chambéry in Frankrijk. Deze lekkernij heeft in de 20e eeuw zijn weg over de gehele wereld gevonden. Er zijn vele varianten van de chocoladetruffel bedacht en inmiddels hebben vele landen een ‘eigen’ chocoladetruffel: Frankrijk, België, Zwitserland of bijvoorbeeld de Verenigde Staten. De verschillen zitten in het formaat, de ingrediënten, het omhulsel, de strooisel op de truffel, kortom een heel grote variëteit.
Chocolade truffels koop je tegenwoordig gewoon in een plastic verpakking in de supermarkt. Dit zijn machinaal gemaakte truffels. Dat proef je. De banketbakker heeft ze ook. Hij maakt ze nog met de hand en legt er zijn vakmanschap in. Is het niet zo, dat jouw zelfgemaakte truffels automatisch de allerlekkerste zijn? Zelf chocoladetruffels maken doe je zo!
Benodigdheden chocoladetruffels maken
Voor het maken van circa 25 chocoladetruffels, heb je nodig:
300 gram pure chocolade, extra bitter - 7 eetlepels ongeklopte slagroom
- 60 gram cacaopoeder
- een grote pan met water
- een kom
- een steelpannetje
- een mixer
- huishoudfolie
- een zeef
- een bord
- 2 eetlepels
Stappenplan chocoladetruffels maken
Voor het maken van jouw truffels, doorloop jij deze stappen:
- Breng een grote pan met water aan de kook. Als het heeft gekookt, van het vuur halen
- Hak de chocolade fijn in kleine stukjes
- Doe de chocolade in een kom
- Hang de kom in de pan met kokend water
- De chocolade begint te smelten, roer het zachtjes om
- Doe de slagroom in een steelpannetje en warm het op (lauwwarm)
- Roer het door de gesmolten chocolade
- Laat het chocolade-slagroommengsel iets afkoelen, wel af en toe roeren
- Laat het mengsel nu iets opstijven, maar het is niet de bedoeling dat het helemaal uithard
- Klop het mengsel vervolgens op met de mixer tot een luchtige massa
- Je ziet dat de kleur lichter wordt.
- Dek de kom af en plaats de kom in de koelkast voor 1 uur
- Haal na een uur het slagroommengsel uit de koelkast
- Zeef de cacaopoeder boven het bord
- Met 2 eetlepels maak je balletjes van de slagroom
Als je dit moeilijk vindt, doe het dan met je handen! - Rol de balletjes door het cacaopoeder
- Leg de truffels op een bord en laat ze nog een beetje opstijven
- Als je ze gaat serveren, haal ze dan even te voren uit de koelkast
- Je kunt de chocoladetruffels wel enkele dagen bewaren in een afgesloten doos in de koelkast. Ze zijn vanwege de slagroom niet onbeperkt houdbaar!
Zo makkelijk is chocoladetruffels maken. Eet smakelijk!
Kijk ook een op www.zomaakjehetzelf.nl voor andere lekkere recepten en handige klustips!