• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

braadworst maken

Posted by: hanlos    Tags:  vlees    Posted date:  september 3, 2014  |  No comment




 

De braadworst wordt in de Nederlandse keuken veel gegeten als ‘stukje vlees’ bij de aardappels en groenten. Ook is de braadworst een graag geziene gast op de BBQ. Je kunt braadworsten kopen in de supermarkt of bij de slager. Maar zelf braadworst maken is natuurlijk veel leuker en lekkerder!


Braadworst maken

De braadworst, of ook wel ‘verse worst’ genoemd, is een typisch Nederlandse/Vlaamse worst. Ondanks dat de naam veel lijkt op de Duitse Bratwurst, is deze verse worst toch echt een andere worst soort.

De braadworst kan worden gemaakt van zowel varkens-, rund- of kalfsvlees. Vanwege het goede vetgehalte wordt in de meeste gevallen varkensvlees gebruikt. Voor het maken van worst wordt divers vlees gebruikt. Zo kan er afsnijsel tot gehakt worden gedraaid, of een complete buik van het varken worden uitgebeend en tot gehakt worden verwerkt. Je haalt het beste vlees voor jouw eigen braadworsten bij de betere slager. Die kan het voor je invriezen, zodat je het later kan gebruiken. De slager kan jou ook aan darm helpen. Gebruik natuurlijke darm voor het maken van jouw braadworst of bijvoorbeeld ook gedroogde worst. De vorm van de worst kan verschillend zijn. De langere variant is een opgerolde worst. De ‘korte’ worsten zijn circa 20-25 centimeter lang en licht gebogen.

 

Benodigdheden zelf braadworst maken

Voor het zelf braadworst maken (circa 6 stuks) heb je het volgende nodig:

  • braadworst maken1 kilogram gehakt varkensvlees
  • 14 gram zout
  • 5 theelepels witte peper
  • 5 theelepels geraspte nootmuskaat
  • 1,5 meter varkensdarm (bij de slager)
  • een worstpers
  • een kom
  • een helpende hand

 

Stappenplan braadworst maken

  • Spoel de darmen door met water. Darmen worden in zout bewaard. Door te spoelen zie je ten eerste of er lekken zitten in de darm. Ten tweede spoel je de zoutoplossing uit de darm.
  • Doe het vlees in de kom, samen met het zout, de peper en nootmuskaat.
  • Meng alles goed door elkaar door met de handen te kneden. Zeker wanneer het vlees ingevroren is geweest, is goed kneden héél belangrijk voor een goede structuur van het vlees.
  • Het vlees moet enigszins vettig zijn. Heb je het idee dat het te vet is, dan kun je met een beetje paneermeel of kruimels van oud brood meedraaien in het gehakt.
  • Gooi nu het vlees in de worstpers. Er staat letterlijk ‘gooien’ … daarmee voorkom je luchtbellen die later voor problemen zorgen bij het draaien van de worst (persen).
  • Schuif de darm over de tuit van de worstpers. Houdt een paar centimeter over aan het begin.
  • Je kunt nu beginnen met persen. Laat de helpende hand de geperste worst begeleiden, terwijl jij pers aandraait en het vlees zo door de pers duwt.
  • Om de 20 a 25 centimeter knijp je de darm dicht en draai je de worst een paar keer om de as. Zo krijg je mooie worsten.

Zo makkelijk is braadworst maken!

Braadworst is ook heerlijk met een likje zelfgemaakte mosterd, ketchup of mayonaise. En wat te denken van een pittige of zoete sambal? Eet smakelijk

 





Related Posts

leverworst maken
januari 23, 2015

  Leverworst smaakt lekker op brood, op een toastje of zo uit het vuistje. Je kunt leverworst kopen in de supermarkt....


slavink maken
januari 16, 2015

  De slavink: lekker bij de aardappels en groenten! Dit typisch Nederlandse vleesgerecht wordt gemaakt met varkensgehakt...


schnitzel maken
januari 8, 2015

  Een schnitzel is een plat stuk vlees zonder bot in een krokant jasje. De schnitzel kan van vrijwel alle soorten...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013