De braadworst wordt in de Nederlandse keuken veel gegeten als ‘stukje vlees’ bij de aardappels en groenten. Ook is de braadworst een graag geziene gast op de BBQ. Je kunt braadworsten kopen in de supermarkt of bij de slager. Maar zelf braadworst maken is natuurlijk veel leuker en lekkerder!
De braadworst, of ook wel ‘verse worst’ genoemd, is een typisch Nederlandse/Vlaamse worst. Ondanks dat de naam veel lijkt op de Duitse Bratwurst, is deze verse worst toch echt een andere worst soort.
De braadworst kan worden gemaakt van zowel varkens-, rund- of kalfsvlees. Vanwege het goede vetgehalte wordt in de meeste gevallen varkensvlees gebruikt. Voor het maken van worst wordt divers vlees gebruikt. Zo kan er afsnijsel tot gehakt worden gedraaid, of een complete buik van het varken worden uitgebeend en tot gehakt worden verwerkt. Je haalt het beste vlees voor jouw eigen braadworsten bij de betere slager. Die kan het voor je invriezen, zodat je het later kan gebruiken. De slager kan jou ook aan darm helpen. Gebruik natuurlijke darm voor het maken van jouw braadworst of bijvoorbeeld ook gedroogde worst. De vorm van de worst kan verschillend zijn. De langere variant is een opgerolde worst. De ‘korte’ worsten zijn circa 20-25 centimeter lang en licht gebogen.
Voor het zelf braadworst maken (circa 6 stuks) heb je het volgende nodig:
Zo makkelijk is braadworst maken!
Braadworst is ook heerlijk met een likje zelfgemaakte mosterd, ketchup of mayonaise. En wat te denken van een pittige of zoete sambal? Eet smakelijk
De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.
Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.