• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

bolognesesaus maken

Posted by: hanlos    Tags:  sauzen    Posted date:  september 29, 2014  |  No comment




 

Voor Nederlandse liefhebbers van de Italiaanse keuken, is bolognesesaus de meest geliefde en gegeten saus bij de pasta. Bolognesesaus koop je tegenwoordig kant-en-klaar in potten, maar de beste saus maak je natuurlijk zelf. Bolognesesaus maken doe je met dit stappenplan!


Bolognesesaus maken

De bolognesesaus wordt in Italië aangeduid als ragout. Het is een pastasaus afkomstig uit Bologna. Traditioneel is de ‘ragù bolognese’ een zeer rijk gevulde saus. Dit overigens in tegenstelling tot veel andere Italiaanse sauzen, die soms uitblinken door eenvoud.

Tegenwoordig wordt de saus wereldwijd opgediend en qua ingrediënten aangepast op persoonlijke smaak. Hij wordt gegeten met pasta of verwerkt in de lasagne. In Noord-Europa wordt veel gedroogde pasta gegeten. Voor Nederlanders is bijvoorbeeld de ‘spaghetti bolognese’ een bekend gerecht. In de regio Emilia-Romagna, waartoe Bologna behoort, eet men veel meer verse pasta. Zo wordt bolognesesaus in deze regio veel met verse tagliatelle gemaakt.

 

Benodigdheden bolognesesaus maken

Voor het maken van bolognesesaus voor 6 personen, heb jij nodig:

  • tomatensoep maken1 wortel
  • 1 ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 6 dunnen plakken pancetta
  • 2 eetlepels rozemarijnnaalden
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 250 milliliter rode wijn
  • 400 gram tomatenblokjes (1 blik)
  • 250 milliliter tomatenpassata
  • 250 milliliter runderbouillon
  • 1 kleine rode chilipeper
  • 30 gram pure chocolade *
  • beetje (zee-)zout en peper naar smaak
  • een keukenmachine
  • een grote pan

* Je leest het goed: pure chocolade geeft een heerlijke impuls aan jouw bolognesesaus.

 

Stappenplan bolognesesaus maken

Aan de slag. Stap voor stap dichterbij jouw eigengemaakte bolognesesaus:

  • Snijd de wortel, ui, bleekselderij, knoflook en pancetta in kleine blokjes
  • Doe alles in de keukenmachine, voeg de rozemarijn toe en maal het fijn
  • Zet de pan op het vuur (middelhoog) en verhit de olijfolie. Doe het groentemengsel in de pan en bak het al roerende in 5 minuten gaar
  • Voeg het rundergehakt toe en bak dit in 4 minuten bruin. Met een pollepel maak je brokken van het gehakt. Het hoeft niet helemaal rul
  • Voeg de tomatenpuree toe en laat dit 1 minuut meekoken
  • Voeg de rode wijn toe en laat de wijn tot de helft inkoken
  • Roer nu ook de tomatenblokjes, de passata en de bouillon door het mengsel
  • Een beetje zout en peper kun je naar smaak toevoegen
  • Doe het deksel op de pan, zet het vuur op een lage stand en laat de saus gedurende een uur zachtjes pruttelen. Na een uur haal je het deksel van de pan en laat je de saus nog eens 25 minuten zachtjes pruttelen. De saus moet
  • uiteindelijk ingekookt en licht gebonden zijn.
  • Was de chilipeper, ontdoe de peper van de zaadjes en hak het fijn
  • Voeg de chilipeper toe aan de saus en laat nog eens 5 minuten zachtjes doorkoken
  • Haal de pan van het vuur
  • Breek de chocolade in kleine stukjes en voeg de chocolade toe aan de saus
  • Klaar is jouw bolognesesaus!

 

Is jouw saus te dun? Dan kun je als volgt een saus dikker maken, ofwel binden!

Zo makkelijk is bolognesesaus maken. Eet smakelijk!

Kijk ook eens verder op www.zomaakjehetzelf.nl voor andere heerlijke recepten





Related Posts

rabarber maken
januari 9, 2015

  Rabarber is een heel eenvoudig, maar uitermate lekker gerecht. Je maakt het van de rabarberplant en is heel simpel...


worcestersaus maken
oktober 24, 2014

  Worcestersaus, of ook wel als worcestershiresaus bekend, is een gefermenteerde saus, behorende tot de familie van de sojasaus....


sojasaus maken
oktober 24, 2014

  Sojasaus wordt vooral veel gebruikt in de Oosterse keuken. Omdat de Oosterse keukens onderling ook weer sterk verschillen,...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013