• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

bokkenpootjes maken

Posted by: hanlos    Tags:  banket    Posted date:  november 15, 2014  |  No comment




 

Het bokkenpootje is een koekje, dat al vele jaren gegeten wordt. De karakteristieke vorm en de manier waarop het eruit ziet, doet aan het pootje van een bok denken. Bokkenpootjes koop je tegenwoordig gewoon in de supermarkt. Je koopt ze bij de bakker, die ze met veel passie en vakmanschap voor jou heeft gebakken. De allerlekkerste bokkenpootjes maak je zelf. Bokkenpootjes maken doe je met dit stappenplan.


Bokkenpootjes maken

Bokkenpootjes zijn heerlijke koekjes. Wie heeft er in zijn leven niet minimaal eentje gegeten? Het bokkenpootje bestaat uit twee amandel meringue koekjes die met een crème aan elkaar zijn bevestigd. Oorspronkelijk werd hier abrikozengelei voor gebruikt. Tegenwoordig is het botercrème of banketbakkersroom dat veelal wordt gebruikt. Om een bokkenpootje helemaal af te maken, worden beide uiteinden in de chocolade gedoopt.

 

Benodigdheden bokkenpootjes maken

Voor het maken van een schaal met 20 bokkenpootjes, heb je het volgende nodig. Voor het gemak is het bereiden van het bokkenpootje in onderdelen opgeknipt.

 

bokkenpootjes maken 2Voor de koekjes:

  • 200 gram eiwit
  • 225 gram kristalsuiker
  • 175 gram amandelpoeder
  • 75 gram poedersuiker
  • 40 gram bloem
  • 3 eetlepels amandelschaafsel
  • 1 vanillestokje
  • 1 snufje zout
  • een oven
  • een kom
  • een garde
  • een schaaltje
  • een spatel
  • een zeef
  • een spuitzak (met rond mondstuk)
  • bakpapier

bokkenpootjes maken

Voor de crèmevulling:

  • 250 milliliter melk
  • 50 gram suiker
  • 2 eierdooiers
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 vanillestokje
  • 250 gram zachte boter
  • 60 gram poedersuiker
  • een pannetje
  • een glas en vork voor los kloppen eierdooiers
  • een kom
  • een mixer
  • een spuitzak (met ronde spuitmond)

 

Voor de chocoladedip:

  • Een kleine hoeveelheid (melk)chocolade
  • Twee pannen (au-bain-marie)
  • Een paletmes
  • Een marmeren werkblad

 

Stappenplan bokkenpootjes maken

Doorloop deze stappen en jij hebt straks een schaal heerlijke en zelfgemaakte bokkenpootjes:

Het maken van de koekjes:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
  • Doe de eiwitten in een kom en voeg de kristalsuiker en een snufje zout toe
  • Klop de inhoud van de kom met de garde tot stijve pieken
  • Meng het amandelpoeder met de poedersuiker in een schaaltje
  • Snijd een vanillestokje over de lengte open en schraap de merg er uit
  • Meng de merg door de bloem in een ander schaaltje
  • Spatel het poedersuikermengsel door de opgeklopte eiwitten
  • Zeef vervolgens het bloemmengsel boven de kom met de eiwitten
  • Spatel alles voorzichtig door elkaar
  • Leg een vel bakpapier op de bakplaat van de oven
  • Doe het beslag in de spuitzak
  • Spuit langwerpige koekjes van circa 6 a 7 centimeter op het bakpapier
  • Bestrooi de koekjes met amandelschaafsel
  • Plaats de bakplaat in de oven en bak de koekjes in 15 minuten gaar
  • Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen

 

Het maken van de crèmevulling:

  • Je begint met het maken van banketbakkersroom
  • Snijd een vanillestokje over de lengte open en schraap de merg er uit
  • Doe de melk, vanillestokje, de merg en de helft van de suiker in een pannetje aan de kook
  • Doe de eierdooiers en de andere helft van de suiker in een glas en klop alles goed los
  • Voeg de bloem toe aan de los geklopte eierdooiers
  • Doe een scheutje van de gekookte melk in het glas met de eierdooiers en roer goed door
  • Schenk het glas leeg in de pan met melk en meng alles goed
  • Verwijder het vanillestokje
  • Breng de inhoud van de pan wederom aan de kook
  • Laat het op een laag vuur langzaam garen
  • Haal de pan vervolgens van het vuur, dek de pan af en laat de banketbakkersroom afkoelen
  • Doe de zachte boter in de kom en voeg de poedersuiker toe
  • Mix op lage toeren de poedersuiker door de boter
  • Schenk de inmiddels afgekoelde banketbakkersroom door de boter
  • Schep de crème in een spuitzak
  • Spuit voorzichtig op de platte zijde van een gebakken koekje de crème
  • Druk een ander koekje met de platte kant op de crème
  • Begint het al ergens op te lijken?

 

En tot slot de chocoladedip:

Om te zorgen voor een heerlijke chocolade laag aan beide uiteinden, wordt een speciale techniek toegepast: temperen van chocolade. Hierdoor krijgt de chocola een smeltpunt dat iets onder de 37 graden Celsius ligt. Dat is lichaamstemperatuur. Hierdoor krijg je dat de chocolade smelt in je mond. Temperen doe je als volgt:

  • Smelt de chocolade (au-bain-marie)
  • Schenk 2/3 deel van de gesmolten chocolade uit op een marmeren werkblad
  • Met een paletmes strijk je de chocola uit tot de temperatuur is gedaald tot 26 graden Celsius
  • Roer de getemperde chocolade weer door de resterende chocolade
  • Dompel nu de bokkenpootjes in de chocolade
  • Leg de bokkenpootjes op het bakpapier en laat ze voor een poosje opstijven

 

Zo makkelijk is bokkenpootjes maken. Eet smakelijk!

 

Kijk ook eens op zomaakjehetzelf.nl voor meer recepten en handige klustips!

 





Related Posts

pindarotsjes maken
december 29, 2014

  Gek op chocolade en pinda’s? Dan is de pindarots dé chocolade snack bij uitstek voor jou! Pindarotsjes kun je natuurlijk...


biscuitjes maken
december 27, 2014

  Biscuitjes of ook wel kaakjes genoemd, zijn lekker bij de thee in de middag. De kinderen zijn er dol op. Biscuitjes...


tompouce maken
november 28, 2014

  De tompouce, of ook wel als tompoes geschreven, is een zoete lekkernij die vooral bij feestelijkheden wordt gegeten....








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013