Biscuitjes of ook wel kaakjes genoemd, zijn lekker bij de thee in de middag. De kinderen zijn er dol op. Biscuitjes koop je gewoon in de supermarkt, maar zou het niet veel leuker en lekkerder zijn, als jij zelf biscuitjes maken kunt? Dat is veel makkelijker, dan je wellicht denkt. Biscuitjes maken doe je met dit stappenplan!
Biscuitjes maken
Het biscuitje is een alom bekend koekje, dat al generaties wordt gegeten. Het heeft een rechthoekige vorm met gekartelde rand. Ook zijn ze in ronde vorm verkrijgbaar (’Mariakaakje’) of bestrooid met suiker en kokos (‘Brusselse of Zaanse kermis’). Kenmerken van het ‘kaakje’ zijn de lichte kleur, ze zijn knapperig en zeer droog. Een traditioneel spel op menig dorpsfeest, is het eten van meerdere biscuitjes in een minuut tijd, waarna je het volkslied moet fluiten. Dit is schier onmogelijk! Biscuitjes koop je gewoon in de supermarkt. Je kunt ze ook heel makkelijk zelf maken. Biscuitjes maken doe je zó!
Benodigdheden biscuitjes maken
Voor het maken van 10 tot maximaal 12 biscuitjes, heb je het volgende nodig:
- 100 gram meel (bijvoorbeeld glad, wit meel, volkoren- of speltmeel)
75 gram poedersuiker - 25 gram/milliliter water
- 20 gram boter
- 1 grote theelepel bakpoeder
- 1 theelepel zout
- een zeef
- een mengkom
- huishoudfolie
- een deegroller
- bakpapier
- een oven
Stappenplan biscuitjes maken
Met deze eenvoudige stappen kun óók jij jouw eigen biscuitjes maken:
- Zeef het meel en het bakpoeder boven de kom
- Voeg de suiker en het zout toe en meng alles goed door elkaar
- Maak een kuiltje in het midden van het poedermengsel
- Giet het water in het kuiltje
- Kneed het mengsel door elkaar
- Voeg de boter toe en kneed nogmaals alles door elkaar tot een homogeen deeg
- Leg het deeg in de kom en dek de kom af met huishoudfolie
- Zet de kom op een droge, rustige plaat gedurende 30 minuten
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius
- Strooi bloem op jouw werkblad
- Na een halfuur rust, pak je het deeg en rol het deeg uit tot een plak van 1 centimeter dik
- Snijd met een mesje rechthoekige vormen ter grootte van een biscuitje uit.
- Heb je liever ronde biscuitjes, dan kun je met een ronde vorm de koekje uit steken
- Prik met een stokje hier en daar gaatjes in de koekjes
- Leg het bakpapier op de bakplaat van de oven
- Verdeel de deegplakjes over de bakplaat
- Schuif de bakplaat in de oven en bak jouw biscuitjes in 15 tot 18 minuten goudbruin!
Zo makkelijk is biscuitjes maken. Eet smakelijk!
Kijk eens verder op zomaakjehetzelf.nl voor meer lekkere recepten voor brood en banket!